Pyszne, puszyste placuszki, a’la pancaki z jabłkami.
Dzieci będą zachwycone i mowię to na podstawie mojego dziecka, które z zachwytem zjadło wielką porcję tych placków.
W smaku są bardzo podobne do klasycznych placków z jabłkami, zobaczycie jednak zdecydowaną zmianę i myślę, że jest to zmiana ze smacznego na pyszne. Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 2 szklanek maślanki
- 1 jajko (L)
- 1 średnie jabłko
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia placków
przygotowanie
Maślankę i jajko połączyć w miseczce, dokładnie wymieszać.
Mąkę sól, proszek i sodę połączyć, wymieszać.
Ciasto dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą lub mikserem. Powinno powstać gładkie i gęste ciasto.
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jabłko dodać do ciasta, dokładnie wymieszać.
Placki smażyć na średnio gorącym oleju, po 2-3 min z każdej strony.
Podawać ciepłe, oprószone cukrem pudrem lub ze słodką śmietaną.
1 komentarz
Super przepis