Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pomysł na obiad, czyli na kurczaka w sosie z makaronem ryżowym. Danie jest proste i szybkie. Kurczaka w marynacie można przygotować dzień wcześniej i przechowywać go w lodówce.
Makaron ryżowy przygotowuje się zaledwie w 3-4 min, nie trzeba go gotować, wystarczy wrzucić do gorącej wody i trzymać pod przykryciem przez kilka minut. Nie zapominajmy o posoleniu wody.
Kolor ryżowego makaronu jest bardzo biały i pięknie wygląda ze złotym kurczakiem, dlatego używam do tego przepisu żółtą paprykę, ale odpowiednia jest również czerwona lub zielona.
Polecam 🙂
Kurczak Orientalny z Makaronem Ryżowym
Składniki:
- ok. 400 g piersi z kurczaka
- 4 duże ząbki czosnku
- 4 cebulki szalotki
- 1 duża papryka żółta
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki soli
- Pieprz czarny
- 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 4-5 łyżkach zimnej wody
- ok. 1 szklanki rosołu lub wody
- Makaron ryżowy
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć pokroić w kostkę (średniej wielkości).
W szklanej misce połączyć oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, papryki, sól, pieprz, sos sojowy dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać. Wszystkie kawałki mięsa muszą się pokryć pastą. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godz., można zostawić na noc
w lodówce.
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w średniej wielkości kostkę.
Szalotkę obrać z łupin, pokroić w dość grube plasterki.
Dużą patelnię lub płaski szeroki garnek rozgrzać, wrzucić kurczaka razem z marynatą, mieszając obsmażyć mięso, przez ok. 10 min na średnim ogniu. Kiedy nie widać już surowego mięsa garnek przykryć, zmniejszyć płomień i dusić ok. 10 min.
Następnie wrzucić szalotkę i paprykę, zmniejszyć płomień i smażyć przez ok. 5 min. Mieszać
od czasu do czasu.
Do kurczaka wlać rosół i doprowadzić do zagotowania. Przykryć i gotować ok. 5-7 min. kurczak musi być miękki.
Na koniec wlać wodę z mąką ziemniaczaną, zamieszać i gotować przez ok. 2 min. Sos powinien zgęstnieć i zrobić się szklisty.
Ugotować makaron ryżowy:
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Do garnka wrzucić makaron ryżowy, przykryć, zdjąć
z ognia i odstawić na 3-4 min. Odcedzić, przełożyć na talerz.
Na makaron położyć porcję kurczaka.
Smacznego.
5 komentarzy Ukryj
Uwielbiam kurczaki w roznego rodzaju sosach. Hmmm…. czuje juz zapach 🙂
Ja też bardzo lubię kurczaka, a w towarzystwie czosnku to już szczyt szczęścia 😀
Danie wyszło przesolone, a robiłam wszystko według proporcji. Sam w sobie sos sojowy jest słony, następnym razem nie będę dodawać soli, zobaczymy co z tego wyjdzie ;). Danie na 4 z plusem, bo ogólnie nam smakowało poza tym detalem.
A ja jednak muszę zapytać: skąd Wy zawsze macie rosół/bulion pod ręką do użycia do takich przepisów??? Przecież nie gotujecie specjalnie i jakoś trudno mi wierzyć w to, że co tydzień jest w domu świeży rosół tak na wszelki wypadek…
Zawsze kiedy gotuję zupę, a w większości przypadków zaczynam od gotowania rosołu, odlewam sobie 2-3 szklanki, studzę, a potem zamrażam. Robię sobie porcje po ok. 2/3 szklanki (taką mam miarkę) i dzięki temu mam zawsze bulion do sosów. Zapisuję na torebce datę mrożenia 🙂