Drożdżówki z konfiturą rabarbarową

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżówki z konfiturą rabarbarową

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Pyszne drożdżówki z kwaśną konfiturą rabarbarową. Najsmaczniejsze są w dniu pieczenia. Jeśli zostaną Wam drożdżówki na następny dzień można włożyć je do piekarnik nagrzanego do 100 st.C. na ok. 5 min. Będą jak ,,nowe”.

    Polecam z poranną kawą na wiosenne śniadanie 🙂

     

    drożdżówki, drożdżówki przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, jabłka, jabłka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje , rabarbar,  Ciasto, ciasto przepis, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepisy, rabarbar, rabarbar przepis, rabarbar przepisy, rabarbar ciasto, rabarbar ciasto przepisy,

     

    Drożdżówki z konfiturą rabarbarową

    Składniki w temperaturze pokojowej:

    • 30 g  świeżych drożdży 
    • 3,5 szklanki mąki pszennej
    • 1  szklanka mleka (3,2%)
    • 115 gr masła
    • 2 żółtka (białka zachować do posmarowania drożdżówek)
    • 1 jajko
    • 170 g  cukru
    • ok. 1 szklanki konfitury rabarbarowej (z tego przepisu)

    Sposób przygotowania:

    Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

    0,5 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru,  drożdże – zmieszać razem w szklanej misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 min do wyrośnięcia.

    Przygotwanie ciasta:

    W garnuszku podgrzać pozostałe mleko (nie gotować) rozpuścić w nim, masło i cukier, zamieszać. Odstawić do przestygnięcia.

    W dużej misce lub misie miksera umieścić mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn, wyrabiać przy pomocy haka do wyrabiania ciasta lub drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać ciepłe mleko z masłem i cukrem, cały czas wyrabiać ciasto. Następnie dodać jajka. Wyrabiać całość przez ok. 7-10 min.
    Na tym etapie (jeśli nie mamy miksera) łatwiej będzie wyrabiać ciasto ręką niż łyżką.
    Wyrabiamy tak długo, aż powstanie jednolite, gładkie i lepkie ciasto.

    Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości na 1h.Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę. Wyrabiamy ciasto, jeśli to konieczne lekko podsypujemy mąką.

    Przygotowanie drożdżowek:

    Dzielimy ciasto na 12 części.
    Formujemy placuszki i robimy lekkie wgłębienie w środku. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Do wgłębienia wkładamy ok. 1,5 łyżeczki konfitury rabarbarowej.
    Kiedy wszystkie drożdżówki są gotowe, odstawiamy je w ciepłe i nieprzewiewne miejsce
    do podrośnięcia.
    Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy białkiem.

    Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. 

    Bułeczki pieczemy ok. 13-15 min, do zrumienienia.

    Studzimy na kuchennej kratce.

    Smacznego 🙂

     

    • drożdżówki, drożdżówki przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, jabłka, jabłka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje , rabarbar,  Ciasto, ciasto przepis, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepisy, rabarbar, rabarbar przepis, rabarbar przepisy, rabarbar ciasto, rabarbar ciasto przepisy,
    • drożdżówki, drożdżówki przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, jabłka, jabłka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje , rabarbar,  Ciasto, ciasto przepis, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepisy, rabarbar, rabarbar przepis, rabarbar przepisy, rabarbar ciasto, rabarbar ciasto przepisy,
    • drożdżówki, drożdżówki przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, jabłka, jabłka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje , rabarbar,  Ciasto, ciasto przepis, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepisy, rabarbar, rabarbar przepis, rabarbar przepisy, rabarbar ciasto, rabarbar ciasto przepisy,

     

     

    (Visited 11 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Konfitura rabarbarowa
    Burger
    next
    Burger z Karmelizowaną Cebulą i Sałatka Ziemniaczana
    previous
    Konfitura rabarbarowa
    Burger
    next
    Burger z Karmelizowaną Cebulą i Sałatka Ziemniaczana

    2 komentarze Ukryj

    Wypróbowano:) Przepyszne te drożdżówki. Bardzo dziękuję za ten przepis i za konfiturę rabarbarową. Wlasnie 5 słoiczków stygnie w kuchni. Będą na zimę, nie tylko do drozdzowek ale i do nalesnikow☺pozdrawiam
    Dorota

    Dorotko, ogromnie się cieszę tym bardziej, że ta konfitura to jeden z moich ulubionych przetworów. Pozdrawiam 🙂

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię