0 0
Drożdżówki z Konfiturą Rabarbarową

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżówki z Konfiturą Rabarbarową

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne drożdżówki z kwaśną konfiturą rabarbarową. Najsmaczniejsze są w dniu pieczenia. Jeśli zostaną Wam drożdżówki na następny dzień można włożyć je do piekarnik nagrzanego do 100 st.C. na ok. 5 min. Będą jak ,,nowe”.

Polecam z poranną kawą na wiosenne śniadanie 🙂

 

 

Drożdżówki z Konfiturą Rabarbarową

Składniki w temperaturze pokojowej:

  • 30 g  świeżych drożdży 
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1  szklanka mleka (3,2%)
  • 115 gr masła
  • 2 żółtka (białka zachować do posmarowania drożdżówek)
  • 1 jajko
  • 170 g  cukru
  • ok. 1 szklanki konfitury rabarbarowej (z tego przepisu)

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

0,5 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru,  drożdże – zmieszać razem w szklanej misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 min do wyrośnięcia.

Przygotwanie ciasta:

W garnuszku podgrzać pozostałe mleko (nie gotować) rozpuścić w nim, masło i cukier, zamieszać. Odstawić do przestygnięcia.

W dużej misce lub misie miksera umieścić mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn, wyrabiać przy pomocy haka do wyrabiania ciasta lub drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać ciepłe mleko z masłem i cukrem, cały czas wyrabiać ciasto. Następnie dodać jajka. Wyrabiać całość przez ok. 7-10 min.
Na tym etapie (jeśli nie mamy miksera) łatwiej będzie wyrabiać ciasto ręką niż łyżką.
Wyrabiamy tak długo, aż powstanie jednolite, gładkie i lepkie ciasto.

Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości na 1h.Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę. Wyrabiamy ciasto, jeśli to konieczne lekko podsypujemy mąką.

Przygotowanie drożdżówek:

Dzielimy ciasto na 12 części.
Formujemy placuszki i robimy lekkie wgłębienie w środku. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do wgłębienia wkładamy ok. 1,5 łyżeczki konfitury rabarbarowej.
Kiedy wszystkie drożdżówki są gotowe, odstawiamy je w ciepłe i nieprzewiewne miejsce
do podrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy białkiem.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. 

Bułeczki pieczemy ok. 13-15 min, do zrumienienia.

Studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego 🙂

 

  • drożdżówki, drożdżówki przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, jabłka, jabłka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje , rabarbar,  Ciasto, ciasto przepis, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepisy, rabarbar, rabarbar przepis, rabarbar przepisy, rabarbar ciasto, rabarbar ciasto przepisy,
  • Drożdżówki z Rabarbarem
  • drożdżówki, drożdżówki przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, jabłka, jabłka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje , rabarbar,  Ciasto, ciasto przepis, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepisy, rabarbar, rabarbar przepis, rabarbar przepisy, rabarbar ciasto, rabarbar ciasto przepisy,

 

 

Przepis na pyszną domową Konfiturę Rabarbarową:

Konfitura Rabarbarowa

(Visited 627 times, 1 visits today)

Dorota

Ciasteczka Przepis
previous
Ciasteczka Krucho-Piaskowe
next
Kurczak w Sosie Orientalnym
Ciasteczka Przepis
previous
Ciasteczka Krucho-Piaskowe
next
Kurczak w Sosie Orientalnym

2 komentarze Ukryj

Wypróbowano:) Przepyszne te drożdżówki. Bardzo dziękuję za ten przepis i za konfiturę rabarbarową. Wlasnie 5 słoiczków stygnie w kuchni. Będą na zimę, nie tylko do drozdzowek ale i do nalesnikow☺pozdrawiam
Dorota

Dorotko, ogromnie się cieszę tym bardziej, że ta konfitura to jeden z moich ulubionych przetworów. Pozdrawiam 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »