Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne drożdżówki z kwaśną konfiturą rabarbarową. Najsmaczniejsze są w dniu pieczenia. Jeśli zostaną Wam drożdżówki na następny dzień można włożyć je do piekarnik nagrzanego do 100 st.C. na ok. 5 min. Będą jak ,,nowe”.
Polecam z poranną kawą na wiosenne śniadanie 🙂
Drożdżówki z Konfiturą Rabarbarową
Składniki w temperaturze pokojowej:
- 30 g świeżych drożdży
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka (3,2%)
- 115 gr masła
- 2 żółtka (białka zachować do posmarowania drożdżówek)
- 1 jajko
- 170 g cukru
- ok. 1 szklanki konfitury rabarbarowej (z tego przepisu)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie zaczynu drożdżowego:
0,5 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, drożdże – zmieszać razem w szklanej misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Przygotwanie ciasta:
W garnuszku podgrzać pozostałe mleko (nie gotować) rozpuścić w nim, masło i cukier, zamieszać. Odstawić do przestygnięcia.
W dużej misce lub misie miksera umieścić mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn, wyrabiać przy pomocy haka do wyrabiania ciasta lub drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać ciepłe mleko z masłem i cukrem, cały czas wyrabiać ciasto. Następnie dodać jajka. Wyrabiać całość przez ok. 7-10 min.
Na tym etapie (jeśli nie mamy miksera) łatwiej będzie wyrabiać ciasto ręką niż łyżką.
Wyrabiamy tak długo, aż powstanie jednolite, gładkie i lepkie ciasto.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości na 1h.Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę. Wyrabiamy ciasto, jeśli to konieczne lekko podsypujemy mąką.
Przygotowanie drożdżówek:
Dzielimy ciasto na 12 części.
Formujemy placuszki i robimy lekkie wgłębienie w środku. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do wgłębienia wkładamy ok. 1,5 łyżeczki konfitury rabarbarowej.
Kiedy wszystkie drożdżówki są gotowe, odstawiamy je w ciepłe i nieprzewiewne miejsce
do podrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy białkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C.
Bułeczki pieczemy ok. 13-15 min, do zrumienienia.
Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego 🙂
Przepis na pyszną domową Konfiturę Rabarbarową:
2 komentarze Ukryj
Wypróbowano:) Przepyszne te drożdżówki. Bardzo dziękuję za ten przepis i za konfiturę rabarbarową. Wlasnie 5 słoiczków stygnie w kuchni. Będą na zimę, nie tylko do drozdzowek ale i do nalesnikow☺pozdrawiam
Dorota
Dorotko, ogromnie się cieszę tym bardziej, że ta konfitura to jeden z moich ulubionych przetworów. Pozdrawiam 🙂