0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Konfitura rabarbarowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Konfitura rabarbarowa

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Początek sezonu na rabarbar, więc za chwilę zaczniemy piec ciasto rabarbarowe, ale najpierw coś co będzie cieszyć nas przez cały rok. Konfitura rabarbarowa jest przepyszna, możemy użyć jej jako dodatku do ciast, pieczywa lub mięs. Jest lekko kwaśna, słodka i mam przepiękny ciemno czerwony kolor.

Do konfitury nie dodajemy wody bo w rabarbarze jest jej bardzo dużo. W czasie smażenia należy uważać, żeby na samym początku nie przypalić rabarbaru, dlatego mieszamy go dość często. Przez większość czasu smażymy konfiturę pod przykryciem, ale na koniec odkrywamy, żeby nadmiar wody wyparował.

Polecam 🙂

konfitura, konfitury przepis, konfitury, rabarbar, rabarbar przepisy, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepis, łatwe ciasto z rabarbarem, ciasto ciasta, ciasta przepisy, ciasto przepis, dżem, dżem przepis, ciasto z dżemem, ciasto z dżemem przepis,  ciasto rabarbarowe, ciasto rabarbarowe przepisy

 

Konfitura rabarbarowa

Składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 500 g cukru żelującego (1:1)

Sposób przygotowania:

Rabarbar umyć, pokroić na średniej grubości kawałki.

W średniej wielkości garnku z grubym dnem umieścić rabarbar i cukier.

Na dużym ogniu doprowadzić do gotowania, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć płomień do średniego, przykryć i przez 5 min gotować pod przykryciem.

Odkryć zamieszać i zmniejszyć płomień do małego. Przykryć garnek i gotować przez ok. 20 min pod przykryciem. Mieszać od czasu do czasu.

Odkryć i gotować jeszcze ok. 10 min bez przykrycia na małym ogniu.

Wlać do czystych słoików, zakręcić i zostawić na noc do całkowitego wystygnięcia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego.

 

  • Konfitura Rabarbarowa
  • konfitura, konfitury przepis, konfitury, rabarbar, rabarbar przepisy, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepis, łatwe ciasto z rabarbarem, ciasto ciasta, ciasta przepisy, ciasto przepis, dżem, dżem przepis, ciasto z dżemem, ciasto z dżemem przepis,  ciasto rabarbarowe, ciasto rabarbarowe przepisy
  • konfitura, konfitury przepis, konfitury, rabarbar, rabarbar przepisy, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepis, łatwe ciasto z rabarbarem, ciasto ciasta, ciasta przepisy, ciasto przepis, dżem, dżem przepis, ciasto z dżemem, ciasto z dżemem przepis,  ciasto rabarbarowe, ciasto rabarbarowe przepisy

 

(Visited 1 294 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Tort kokosowo ananasowy
next
Ciasto czekoladowe – najlepsze
previous
Tort kokosowo ananasowy
next
Ciasto czekoladowe – najlepsze

3 komentarze Ukryj

ach, rabarbar! kojarzy mi się z Babcią i jej ogrodem za domem na wsi. Ze słońcem i wakacjami. Z uśmiechem i beztroską.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię