Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Początek sezonu na rabarbar, więc za chwilę zaczniemy piec ciasto rabarbarowe, ale najpierw coś co będzie cieszyć nas przez cały rok. Konfitura rabarbarowa jest przepyszna, możemy użyć jej jako dodatku do ciast, pieczywa lub mięs. Jest lekko kwaśna, słodka i mam przepiękny ciemno czerwony kolor.
Do konfitury nie dodajemy wody bo w rabarbarze jest jej bardzo dużo. W czasie smażenia należy uważać, żeby na samym początku nie przypalić rabarbaru, dlatego mieszamy go dość często. Przez większość czasu smażymy konfiturę pod przykryciem, ale na koniec odkrywamy, żeby nadmiar wody wyparował.
Polecam 🙂
Konfitura rabarbarowa
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 500 g cukru żelującego (1:1)
Sposób przygotowania:
Rabarbar umyć, pokroić na średniej grubości kawałki.
W średniej wielkości garnku z grubym dnem umieścić rabarbar i cukier.
Na dużym ogniu doprowadzić do gotowania, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć płomień do średniego, przykryć i przez 5 min gotować pod przykryciem.
Odkryć zamieszać i zmniejszyć płomień do małego. Przykryć garnek i gotować przez ok. 20 min pod przykryciem. Mieszać od czasu do czasu.
Odkryć i gotować jeszcze ok. 10 min bez przykrycia na małym ogniu.
Wlać do czystych słoików, zakręcić i zostawić na noc do całkowitego wystygnięcia.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Smacznego.
3 komentarze Ukryj
ach, rabarbar! kojarzy mi się z Babcią i jej ogrodem za domem na wsi. Ze słońcem i wakacjami. Z uśmiechem i beztroską.
ciasta i konfitury z rabarbarem to jest to:)
Kolor faktycznie bajeczny 🙂
Mam plan zrobić konfiturę w tym roku,skorzystam z Twojego przepisu