Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne ciasteczka a’la Magdalenki. Lekkie ciasteczka chrupiące zewnątrz i miękkie w środku.
Doskonały dodatek do kawy. Takie ciastka doskonale się przechowują, więc można je upiec i trzymać w słoju lub puszce.
Ciasteczka robi się błyskawicznie i bardzo łatwo, razem z przygotowanie ciasta i upieczeniem zajmie to maksymalnie 30 min.
Polecam, będziecie zachwyceni 🙂
WAŻNE: Ciasteczka po upieczeniu mogą być zupełnie białe, nie rumiane, ważny jest czas pieczenia, a nie ich wygląd.
Pamiętajcie każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Im dłużej trzymacie ciasteczka w piekarniku tym bardziej suche będą, a zależy nam na tym aby były kruche w środku.
Ciasteczka Krucho-Piaskowe
Składniki:
- 1 jajko + 1 żółtko (L)
- 90 g cukru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 250 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z małej pomarańczy
- po 4-5 kropli zapachu waniliowego i pomarańczowego
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:W misce połączyć jajko, żółtko, cukier, zapach i skórkę, dokładnie wymieszać, najlepiej kuchenną rózgą. Kiedy powstanie jasna masa dolać do niej olej i dokładnie wymieszać. |
2 Done | Do płynnych składników wsypać ok. połowy mąki wymieszać, kiedy składniki się połączą wsypać kolejną połowę pozostałej mąki, znowu wymieszać dokładnie. Na koniec wsypać pozostałą mąkę i ręką zagnieść gładkie, ciasto. |
3 Done | Ciasto podzielić na trzy części, z każdej uformować wałek grubości ok. 3-4 cm. Lekko go spłaszczyć. |
4 Done | Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.Ciasteczka piec 10-12 min, do lekkiego zrumienienia, ale jeśli będą zupełnie białe to też dobrze, wyjmujemy po max 12 min. Zimne ciastka przechowywać w słoju lub puszce. Smacznego :) |
5 Done |
3 komentarze Ukryj
Upiekłam! Sugestia dot. przechowywania byla nie do wykonania- ciasteczka wyszły przepyszne i zniknęły nie wiadomo kiedy. Mają aromat włoskich ciasteczek. Dzięki za przepis!
Bardzo się cieszę, że smakowały, u nas też zdobyły uznanie 😀
Robimy właśnie ciastka i narazie wyglądają pysznie .. Polecam bo łatwo upiec i szybko się robi moja cirka zrobiła je sama!