Pyszne ciasteczka a’la Magdalenki. Lekkie ciasteczka chrupiące zewnątrz i miękkie w środku.
Doskonały dodatek do kawy. Takie ciastka doskonale się przechowują, więc można je upiec i trzymać w słoju lub puszce.
Ciasteczka robi się błyskawicznie i bardzo łatwo, razem z przygotowanie ciasta i upieczeniem zajmie to maksymalnie 30 min.
Polecam, będziecie zachwyceni 🙂
WAŻNE: Ciasteczka po upieczeniu mogą być zupełnie białe, nie rumiane, ważny jest czas pieczenia, a nie ich wygląd.
Pamiętajcie każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Im dłużej trzymacie ciasteczka w piekarniku tym bardziej suche będą,
a zależy nam na tym aby były kruche w środku.

SKŁADNIKI
- 1 jajko + 1 żółtko (L)
- 90 g cukru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 250 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z małej pomarańczy
- po 4-5 kropli zapachu waniliowego i pomarańczowego
przygotowanie
W misce połączyć jajko, żółtko, cukier, zapach i skórkę, dokładnie wymieszać, najlepiej kuchenną rózgą. Kiedy powstanie jasna masa dolać do niej olej i dokładnie wymieszać.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sol i proszek wymieszać.
Do płynnych składników wsypać ok. połowy mąki wymieszać, kiedy składniki się połączą wsypać kolejną połowę pozostałej mąki, znowu wymieszać dokładnie. Na koniec wsypać pozostałą mąkę i ręką zagnieść gładkie, ciasto.
Do płynnych składników wsypać ok. połowy mąki wymieszać, kiedy składniki się połączą wsypać kolejną połowę pozostałej mąki, znowu wymieszać dokładnie. Na koniec wsypać pozostałą mąkę i ręką zagnieść gładkie, ciasto.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Ciasteczka piec 10-12 min, do lekkiego zrumienienia, ale jeśli będą zupełnie białe to też dobrze,
wyjmujemy po max 12 min.
Studzić ciastka na kuchennej kratce.
Zimne można oprószyć cukrem pudrem.
Zimne ciastka przechowywać w słoju lub puszce.
3 komentarze
Upiekłam! Sugestia dot. przechowywania byla nie do wykonania- ciasteczka wyszły przepyszne i zniknęły nie wiadomo kiedy. Mają aromat włoskich ciasteczek. Dzięki za przepis!
Bardzo się cieszę, że smakowały, u nas też zdobyły uznanie 😀
Robimy właśnie ciastka i narazie wyglądają pysznie .. Polecam bo łatwo upiec i szybko się robi moja cirka zrobiła je sama!