Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne, miękkie na w środku z chrupiącą skórką PRECLE Bawarskie, Drożdżowe jak zwał tak zwał, ale precle są naprawdę idealne.
Polecam na piknik, grilla lub jako przekąskę dla kibiców. Precle robi się naprawdę łatwo, a formowanie opanujecie już przy drugim zwijaniu.
Precle najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, ale można je również odgrzewać w tosterze, lub mrozić.
Przekąska dla wszystkich miłośników słonych przysmaków.
Polecam 🙂
Precle Drożdżowe
Składniki:
- 1 szklanka ciepłej wody (25-28 st.C.)
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 1 łyżka cukru
- ok. 380 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła miękkiego
Kąpiel sodowa
- ok 2 szklanki wody
- 4 łyżki sody
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Do misy miksera wlać wodę, cukier i drożdże. Odstawić na ok. 7-8 min., żeby zaczęły pracować. |
2
Done
|
Wyłączamy mikser, ciasto wyjmujemy i lekko zagniatamy, formujemy kulę. Ciasto ponownie wkładamy do misy miksera, wcześniej smarujemy ją odrobiną oliwy. |
3
Done
|
W międzyczasie przygotowujemy kąpiel sodową. Sodę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. |
4
Done
|
|
5
Done
|
Wodę z sodą przelewamy do płaskiego naczynia (u mnie 32 cm. forma do tart). Następnie delikatnie przekładamy precle na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja do przełożenia precle użyłam płaskiej łyżki cedzakowej, ale można zrobić to również ręcznie. |
6
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 220 st. z termoobiegiem. |