Pyszne, miękkie na w środku z chrupiącą skórką PRECLE Bawarskie, Drożdżowe jak zwał tak zwał, ale precle są naprawdę idealne.
Polecam na piknik, grilla lub jako przekąskę dla kibiców. Precle robi się naprawdę łatwo, a formowanie opanujecie już przy drugim zwijaniu.
Precle najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, ale można je również odgrzewać w tosterze, lub mrozić.
Przekąska dla wszystkich miłośników słonych przysmaków.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 1 szklanka ciepłej wody (25-28 st.C.)
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 1 łyżka cukru
- ok. 380 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła miękkiego
- Kąpiel sodowa
- ok 2 szklanki wody
- 4 łyżki sody
przygotowanie
Do misy miksera wlać wodę, cukier i drożdże. Odstawić na ok. 7-8 min., żeby zaczęły pracować.
Następnie do masy dosypać ok. 1/3 ilości mąki, dodać masło, sól i wyrabiać ciasto przy pomocy haka.
W czasie wyrabiania stopniowo dodawać mąkę. Kolejne porcje mąki dosypywać kiedy wcześniejsza połączy w jednolite ciasto (zobacz film).
Powstałe ciasto powinno być zwarte i sprężyste, ja wykorzystałam ok. 360 g. mąki.
Wyłączamy mikser, ciasto wyjmujemy i lekko zagniatamy, formujemy kulę. Ciasto ponownie wkładamy do misy miksera, wcześniej smarujemy ją odrobiną oliwy.
Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
W międzyczasie przygotowujemy kąpiel sodową. Sodę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, zagnieść. dzielimy ciasto na 10-12 kawałków.
Z każdego kawałka rolujemy cienki rulonik. Powinien być dość długi, aby udało się zapleść go w precel.
Instrukcja formowania precli niżej na zdjęciach.
Uformowane precle odkładamy.
Wodę z sodą przelewamy do płaskiego naczynia (u mnie 32 cm. forma do tart).
Do kąpieli wkładamy precle, polewamy je wodą z sodą, powinny w tej kąpieli leżeć ok. 2,5 min. W tym czasie zrobią się delikatne i bardzo miękkie.
Następnie delikatnie przekładamy precle na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja do przełożenia precle użyłam płaskiej łyżki cedzakowej, ale można zrobić to również ręcznie.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 220 ST. Z TERMOOBIEGIEM.
Precle przed pieczeniem można posypać gruboziarnistą solą lub makiem.
Precle pieczemy 8-9 min, do ładnego zrumienienia.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 2-3 min, a następnie przekładamy na kratkę.