• Home
  • Chleb
  • Precle Drożdżowe – przepis z filmem
0 0
Precle Drożdżowe – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Precle Drożdżowe – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne, miękkie na w środku z chrupiącą skórką PRECLE Bawarskie, Drożdżowe jak zwał tak zwał, ale precle są naprawdę idealne.

Polecam na piknik, grilla lub jako przekąskę dla kibiców. Precle robi się naprawdę łatwo, a formowanie opanujecie już przy drugim zwijaniu.

Precle najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, ale można je również odgrzewać w tosterze, lub mrozić.

Przekąska dla wszystkich miłośników słonych przysmaków.

Polecam 🙂

 

 

Precle

Precle Drożdżowe

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody (25-28 st.C.)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 1 łyżka cukru
  • ok. 380 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła miękkiego

Kąpiel sodowa

  • ok 2 szklanki wody
  • 4 łyżki sody
(Visited 155 times, 5 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Do misy miksera wlać wodę, cukier i drożdże. Odstawić na ok. 7-8 min., żeby zaczęły pracować.
Następnie do masy dosypać ok. 1/3 ilości mąki, dodać masło, sól i wyrabiać ciasto przy pomocy haka.
W czasie wyrabiania stopniowo dodawać mąkę. Kolejne porcje mąki dosypywać kiedy wcześniejsza połączy w jednolite ciasto (zobacz film).
Powstałe ciasto powinno być zwarte i sprężyste, ja wykorzystałam ok. 360 g. mąki.

2
Done

Wyłączamy mikser, ciasto wyjmujemy i lekko zagniatamy, formujemy kulę. Ciasto ponownie wkładamy do misy miksera, wcześniej smarujemy ją odrobiną oliwy.
Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

3
Done

W międzyczasie przygotowujemy kąpiel sodową. Sodę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.

4
Done

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, zagnieść. dzielimy ciasto na 10-12 kawałków.
Z każdego kawałka rolujemy cienki rulonik. Powinien być dość długi, aby udało się zapleść go w precel.
Instrukcja formowania precli niżej na zdjęciach.
Uformowane precle odkładamy.

5
Done

Wodę z sodą przelewamy do płaskiego naczynia (u mnie 32 cm. forma do tart).
Do kąpieli wkładamy precle, polewamy je wodą z sodą, powinny w tej kąpieli leżeć ok. 2,5 min. W tym czasie zrobią się delikatne i bardzo miękkie.

Następnie delikatnie przekładamy precle na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja do przełożenia precle użyłam płaskiej łyżki cedzakowej, ale można zrobić to również ręcznie.

6
Done

Piekarnik rozgrzać do 220 st. z termoobiegiem.

Precle przed pieczeniem można posypać gruboziarnistą solą lub makiem.
Precle pieczemy 8-9 min, do ładnego zrumienienia.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 2-3 min, a następnie przekładamy na kratkę.
Najsmaczniejsze lekko ciepłe :)

Dorota

previous
Kurczak z Warzywami i Szpinakiem
Ciasto Drożdżowe
next
Leniwe Ciasto Drożdżowe bez wyrabiania
previous
Kurczak z Warzywami i Szpinakiem
Ciasto Drożdżowe
next
Leniwe Ciasto Drożdżowe bez wyrabiania

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię