• Home
  • Ciasta
  • Leniwe Ciasto Drożdżowe bez wyrabiania
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Leniwe Ciasto Drożdżowe bez wyrabiania

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Leniwe Ciasto Drożdżowe bez wyrabiania

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Idealne ciasto dla wszystkich miłośników drożdżowego. Nie ma tu żadnych skomplikowanych czynności, przygotowywania zaczynu i długiego wyrabiania. Wszystko robi się właściwie samo. Nie musicie mieć miksera bo wystarczy drewniana łyżka.

Ten przepis dostałam od mojej koleżanki Joli. Nie sądziłam, że jest jeszcze jakiś sposób na ciasto drożdżowe, którego nie wypróbowałam okazało się, że owszem jest i to taki najłatwiejszy.

Bardzo polecam wszystkim, którzy do tej pory nie odważyli się upiec ciasta drożdżowego, z tym przepisem na pewno się Wam uda 🙂

 

łatwe-ciasto

Ciasto drożdżowe najłatwiejsze

Składniki na ciasto:

  • 40 gr drożdży świeżych 
  • ok. 1 szklanki cukru
  • 3 jajka (L)
  • 1 szklanka mleka (2%)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 500 gr mąki pszennej 
  • ok. 200 gr bakalii (skórka pomarańczowa, żurawina, rodzynki, suszone morele) 

Sposób przygotowania ciasta:

Do dużej miski wrzucać po kolei (kolejność jest istotna):

  1. rozkruszone drożdże
  2. cukier
  3. jajka (,,rozkłócone” w miseczce)
  4. cukier
  5. ciepłe mleko
  6. olej

Nie mieszamy, nie potrząsamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce
na min. 4h max 8h. Zaczyn powinien się ,,zbomblować” i intensywnie pachnieć drożdżami.

Bakalie siekamy (w średnią kostkę), wkładamy do miski, wsypujemy płaską łyżkę mąki i mieszamy
tak aby wszystkie się nią pokryły.

Odkrywamy miskę z zaczynem, wsypujemy mąkę i bakalie, dokładnie mieszamy, można to zrobić drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Składniki powinny być dokładnie wymieszane.

Ciasto przekładamy do płaskiej foremki (u mnie 20×25 cm) posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.

Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 175 st.C.
z termoobiegiem. Pieczemy ok. 40-45 min. Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto patyczkiem czy jest upieczone.

Ok. 20 min od końca pieczenia można ciasto posypać kruszonką. Uchylamy drzwiczki piekarnika
i ostrożnie posypujemy ciasto.

Studzimy przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce. Cisto można kroić kiedy jest jeszcze lekko ciepłe.

Kruszonka:

  • 100 gr masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki włożyć do miski i rozgniatać palcami aż powstaną grudki. Kruszonką posypać ciasto po ok. 25 min pieczenia.

Smacznego.

 

  • Ciasto Drożdżowe
  • Ciasto Drożdżowe
  • Drożdżowe Ciasto Najłatwiejsze

 

 

 

(Visited 4 365 times, 1 visits today)

Dorota

Ja Upiec Precle
previous
Precle Drożdżowe – przepis z filmem
Roladki z Kurczaka z Suszonymi Pomidorami
next
Roladki z Kurczaka ze Szpinakiem Bakłażanem i Suszonymi Pomidorami
Ja Upiec Precle
previous
Precle Drożdżowe – przepis z filmem
Roladki z Kurczaka z Suszonymi Pomidorami
next
Roladki z Kurczaka ze Szpinakiem Bakłażanem i Suszonymi Pomidorami

13 komentarzy Ukryj

Wyglada pieknie. Postanowilam wreszcie zrobic drozdzowe ciasto i wybralam Twoj przepis. Jak sie nie uda to bedziesz musiala wysylac drozdzowe do Brukseli na Wielkanoc :-)). Pozdrawiam

Trzymam kciuki żeby sie udało, ale gdyby….. to będę słała do Ciebie babki, struclę i wszystkie inne drożdżowce 😉

Nerwy straszne!! Ciasto w piecu. Posypalam kruszonka po 25 min pieczenia. Kruszonka lepila sie do palcow, dodalam maki…. Nieznosnie czekanie… 🙂 Za chwile dalsze sprawozdanie.

Ciasto piekne!!!!!!!!! Dziekuje za przepis. To jest moje pierwsze drozdzowe udane!! Alleluja!! Cudowny przepis, jak moge go rozpowszechnic?
Kruszonka troche nie udala sie. Musze nad tym popracowac. Malo slodka i nie trzyma sie ciasta 🙁 ale strasznie spieszylam sie i wiem, ze zawalilam.
W kazdym razie ten przepis to jest cudo dla „poczatkujaca w drozdzowym ciescie” :-))
Dzieki Tobie zrobilam moja pierwsza drozdzowke po „czydziestu” latach. Zgadniesz z jakiego regionu Polski pochodze? ( widzac jak napisalam czydziesci) 🙂

Pani Doroto, ciasto według tego Pani przepisu piekę już przeszło 2 lata i zawsze mi wychodzi, a za każdym razem jest inne w zależności jakie dodam bakalie. Wczoraj przepis trochę zmodyfikowałam i po wyłożeniu ciasta na blachę położyłam owoce: rabarbar i truskawki i posypałam kruszonką. Wyszło rewelacyjnie i już tak na pewno będę robić. Polecam.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię