Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Idealne ciasto dla wszystkich miłośników drożdżowego. Nie ma tu żadnych skomplikowanych czynności, przygotowywania zaczynu i długiego wyrabiania. Wszystko robi się właściwie samo. Nie musicie mieć miksera bo wystarczy drewniana łyżka.
Ten przepis dostałam od mojej koleżanki Joli. Nie sądziłam, że jest jeszcze jakiś sposób na ciasto drożdżowe, którego nie wypróbowałam okazało się, że owszem jest i to taki najłatwiejszy.
Bardzo polecam wszystkim, którzy do tej pory nie odważyli się upiec ciasta drożdżowego, z tym przepisem na pewno się Wam uda 🙂
Ciasto drożdżowe najłatwiejsze
Składniki na ciasto:
- 40 gr drożdży świeżych
- ok. 1 szklanki cukru
- 3 jajka (L)
- 1 szklanka mleka (2%)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 500 gr mąki pszennej
- ok. 200 gr bakalii (skórka pomarańczowa, żurawina, rodzynki, suszone morele)
Sposób przygotowania ciasta:
Do dużej miski wrzucać po kolei (kolejność jest istotna):
- rozkruszone drożdże
- cukier
- jajka (,,rozkłócone” w miseczce)
- cukier
- ciepłe mleko
- olej
Nie mieszamy, nie potrząsamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce
na min. 4h max 8h. Zaczyn powinien się ,,zbomblować” i intensywnie pachnieć drożdżami.
Bakalie siekamy (w średnią kostkę), wkładamy do miski, wsypujemy płaską łyżkę mąki i mieszamy
tak aby wszystkie się nią pokryły.
Odkrywamy miskę z zaczynem, wsypujemy mąkę i bakalie, dokładnie mieszamy, można to zrobić drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Składniki powinny być dokładnie wymieszane.
Ciasto przekładamy do płaskiej foremki (u mnie 20×25 cm) posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 175 st.C.
z termoobiegiem. Pieczemy ok. 40-45 min. Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto patyczkiem czy jest upieczone.
Ok. 20 min od końca pieczenia można ciasto posypać kruszonką. Uchylamy drzwiczki piekarnika
i ostrożnie posypujemy ciasto.
Studzimy przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce. Cisto można kroić kiedy jest jeszcze lekko ciepłe.
Kruszonka:
- 100 gr masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki włożyć do miski i rozgniatać palcami aż powstaną grudki. Kruszonką posypać ciasto po ok. 25 min pieczenia.
Smacznego.
13 komentarzy Ukryj
Bardzo lubię drożdżowe wypieki więc zapisuję przepis:)
Wyglada pieknie. Postanowilam wreszcie zrobic drozdzowe ciasto i wybralam Twoj przepis. Jak sie nie uda to bedziesz musiala wysylac drozdzowe do Brukseli na Wielkanoc :-)). Pozdrawiam
Trzymam kciuki żeby sie udało, ale gdyby….. to będę słała do Ciebie babki, struclę i wszystkie inne drożdżowce 😉
Nerwy straszne!! Ciasto w piecu. Posypalam kruszonka po 25 min pieczenia. Kruszonka lepila sie do palcow, dodalam maki…. Nieznosnie czekanie… 🙂 Za chwile dalsze sprawozdanie.
Gina też się denerwuję, razem z Tobą 😉
Ciasto piekne!!!!!!!!! Dziekuje za przepis. To jest moje pierwsze drozdzowe udane!! Alleluja!! Cudowny przepis, jak moge go rozpowszechnic?
Kruszonka troche nie udala sie. Musze nad tym popracowac. Malo slodka i nie trzyma sie ciasta 🙁 ale strasznie spieszylam sie i wiem, ze zawalilam.
W kazdym razie ten przepis to jest cudo dla “poczatkujaca w drozdzowym ciescie” :-))
Dzieki Tobie zrobilam moja pierwsza drozdzowke po “czydziestu” latach. Zgadniesz z jakiego regionu Polski pochodze? ( widzac jak napisalam czydziesci) 🙂
Gina, czy po upieczeniu ciasta wyjdziesz ,,na pole” ? 😉
Taaak 😀
To wszystko jasne 🙂 pozdrawiam najpiękniejsze rejony i naszą ,,starą” dobrą stolicę 😀
Dziekuje. Nie dosyc, ze super blog to jeszcz inteligentna blogerka ;-D
Gina 😀 😀 😀 Ściskam dziękuję i oczywiście zatwierdzam komentarz 😉
Pani Doroto, ciasto według tego Pani przepisu piekę już przeszło 2 lata i zawsze mi wychodzi, a za każdym razem jest inne w zależności jakie dodam bakalie. Wczoraj przepis trochę zmodyfikowałam i po wyłożeniu ciasta na blachę położyłam owoce: rabarbar i truskawki i posypałam kruszonką. Wyszło rewelacyjnie i już tak na pewno będę robić. Polecam.
Bardzo się cieszę, ja również uwielbiam to ciasto. Pozdrawiam serdecznie 😀