Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Domowe kremy czekoladowe z białej i ciemnej czekolady. Pyszne i w 100% naturalne, bez sztucznych dodatków. Możecie smarować nimi chleb, biszkopt do tortu, albo polać lody.
Kremy robi się niezwykle łatwo i szybko. Pamiętajcie jednak, że mleko skondensowane bardzo łatwo się przypala, dlatego podgrzewamy je na średnim ogniu, uważając kiedy zaczyna ciemnieć, aby w odpowiednim momencie zdjąć je z ognia.
Kremy przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂
Krem Czekoladowy
Składniki:
- 460 g mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g białej czekolady
- 100 g czekolady ciemnej (50 gorzkiej i 50 mlecznej)
- 80 gr. masła (40g + 40 g)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Mleko rozlewamy do dwóch garnuszków po 230 g. |
2
Done
|
Mleko podgrzewamy na średnim ogniu, kiedy jest gorące, ale nie wrzące (nie doprowadzamy do zagotowania bo szybko się przypali). Kiedy składniki się rozpuszczą przelewamy kremy do dwóch słoików. Studzimy, zimne kremy zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce, żeby stężały. Można odstawić na kilka godzin do lodówki. Kremy przechowujemy w lodówce. Smacznego :) |
3
Done
|