• Home
  • Ciasta
  • Krem Czekoladowy z Białej i Gorzkiej Czekolady
0 0
Krem Czekoladowy z Białej i Gorzkiej Czekolady

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Krem Czekoladowy z Białej i Gorzkiej Czekolady

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Domowe kremy czekoladowe z białej i ciemnej czekolady. Pyszne i w 100% naturalne, bez sztucznych dodatków. Możecie smarować nimi chleb, biszkopt do tortu, albo polać lody.

Kremy robi się niezwykle łatwo i szybko. Pamiętajcie jednak, że mleko skondensowane bardzo łatwo się przypala, dlatego podgrzewamy je na średnim ogniu, uważając kiedy zaczyna ciemnieć, aby w odpowiednim momencie zdjąć je z ognia.

Kremy przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

 

 

Krem Czekoladowy

Krem Czekoladowy

Składniki:

  • 460 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g czekolady ciemnej (50 gorzkiej i 50 mlecznej)
  • 80 gr. masła (40g + 40 g)
(Visited 2 500 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Mleko rozlewamy do dwóch garnuszków po 230 g.
Czekolady łamiemy na kawałki. Białą osobno, ciemne osobno (gorzką i mleczną razem).
Masło dzielimy na dwa kawałki po 40 g.

2
Done

Mleko podgrzewamy na średnim ogniu, kiedy jest gorące, ale nie wrzące (nie doprowadzamy do zagotowania bo szybko się przypali).
Do gorącego mleka wrzucamy czekoladę i masło (do jednego białą, do drugiego ciemne). Podgrzewamy chwilę, następnie zdejmujemy garnuszek i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i masła.

Kiedy składniki się rozpuszczą przelewamy kremy do dwóch słoików. Studzimy, zimne kremy zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce, żeby stężały. Można odstawić na kilka godzin do lodówki.

Kremy przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)

3
Done

Dorota

Ciasto Drożdżowe
previous
Leniwe Ciasto Drożdżowe bez wyrabiania
next
Pierożki Paszteciki Drożdżowe z Nadzieniem – kuchnia rosyjska
Ciasto Drożdżowe
previous
Leniwe Ciasto Drożdżowe bez wyrabiania
next
Pierożki Paszteciki Drożdżowe z Nadzieniem – kuchnia rosyjska

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »