Kasza Gryczana, z czym ją podawać? Niżej znajdziecie przepisy na sprawdzone i pyszne dania mięsne, gulasze, klopsiki i kotlety, które najlepiej pasują do kaszy gryczanej.
Klasyczne przygotowanie Kaszy Gryczanej to:
Jeśli mamy kaszę w plastikowych woreczkach. Do garnuszka wlewamy wodę, doprowadzamy do zagotowania, solimy. Do wody wkładamy woreczek z kaszą (woda musi sięgać ok. 5-6 cm nad woreczek), zmniejszamy wodę do minimum i pod przykryciem gotujemy kaszę prze ok. 20 min. Odcedzamy kaszę, otwieramy woreczek, a kaszę wysypujemy na półmisek.
Jeśli mamy kaszę sypką gotujemy ją zgodnie z zasadą 2 X 1, czyli 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. W garnku zagotować wodę, posolić, na gotującą wodę wsypać kaszę, zamieszać. Zmniejszyć płomień do minimum, przykryć garnek i gotować kaszę ok. 17-20 min. W czasie gotowania nie odkrywać garnka, pozwolić, aby kasza zmiękła.
A co do kaszy? Przepisy i pomysły znajdziecie niżej, klikając w zdjęcie lub link przejdziecie do szczegółowego przepisu 🙂
Pyszne Pulpeciki w Aromatycznym Sosie Pieczarkowym
Pyszne Pulpeciki w Sosie Pietruszkowym
Nasze ulubione Kotlety Schabowe doskonałe nie tylko do Kaszy Gryczanej
Tradycyjne polskie Zrazy Zawijane w Sosie
Przepis na Klasycznego Strogonowa znajdziecie tutaj
Przepis na kotlety mielone i film jak je zrobić:
Przepis na pyszne Klopsiki w Sosie Pomidorowym
Klopsiki Szwedzkie w jasnym sosie
Delikatne i lekkie Pulpieciki, Klopsiki z Indyka
Przepis na ulubione przez wszystkich Tradycyjne Gołąbki w Sosie Pomidorowym
Pieczeń Rzymska z Sosem Grzybowym
Domowy Gulasz z Szynki, pyszny i łatwy
Domowy Gulasz w Czerwonym Winie