Moje jeżyny były bardzo słodkie dla tego do masy dodałam 80 g gorzkiej czekolady, jeśli Wasze owoce będą kwaśne wystarczy 60 g, a masa będzie nieco słodsza.
Przygotowując masę koniecznie trzeba ją gotować, głównie po to, żeby ,,wygotować” cały smak mąki kukurydzianej. Gotujemy na średnim ogniu i często mieszamy, żeby się nie przypaliła.
Ciasto trzeba wstawić do lodówki przed podaniem, żeby masa zgęstniała. Po przygotowaniu przechowywać w lodówce.

SKŁADNIKI
- SKŁADNIKI NA CIASTO
- 120 g zimnego masła
- 130 g cukru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 1 łyżka zimnej śmietany 18%
- NADZIENIE
- 250 g jeżyn
- 1 szklanka 3,2% mleka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki nutelli
- 60 - 100 g gorzkiej czekolady
przygotowanie
Formę do tart (u mnie 20 cm, ale może być 24 cm.) dokładnie posmarować roztopionym masłem i oprószyć mąką. Odstawić.
Wszystkie składniki na ciasto (bez śmietany) dokładnie posiekać. Można zrobić to w malakserze
lub nożem na stolnicy. Kiedy zaczną tworzyć się okruchy dodajemy śmietanę i rękami zagniatamy ciasto.
Nie zagniatamy długo tylko do chwili, kiedy wszystkie składniki się połączą i powstanie wilgotne, zwarte ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 min.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy na placek nieco
większy niż foremka w której będziemy piec ciasto.
Ciastem wylepiamy formę. Widelcem nakłówamy spod. Wstawiamy ciasto na 15 min
do zamrażalnika lub na czas nagrzewania się piekarnika (ciasto może stać w zamrażalniku do 3 dni).
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C.
Ciasto pieczemy 12-15 min, musi być zrumienione i całkowicie upieczone.
Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA
Ok. 1/4 mleka odlać do kubeczka rozpuścić w nim mąkę kukurydzianą. Odstawić.
W średnim garnuszku zagotować mleko, rozpuścić w nim Nutellę, kiedy będzie całkowicie rozpuszczona wlać mleko z mąką. Zagotować, zmniejszyć płomień i na średnim gotować cały czas mieszając do lekkiego zgęstnienia. Zajmie to ok. 2 min.
Zdjąć z ognia do masy wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Przygotowanie ciasta:
Na podpieczony spód wylać zimną czekoladę, wstawić ciasto do lodówki na 30 min.
Następnie wyjąć i udekorować jeżynami. Można wstawić ponownie do lodówki na 10 min, ale nie jest to konieczne.
Tarta jest gotowa do jedzenia 🙂