Składniki
Składniki na ciasto
- 120 g zimnego masła
- 130 g cukru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 1 łyżka zimnej śmietany 18%
Nadzienie
- 250 g jeżyn
- 1 szklanka 3,2% mleka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki nutelli
- 60 - 100 g gorzkiej czekolady
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Moje jeżyny były bardzo słodkie dla tego do masy dodałam 80 g gorzkiej czekolady, jeśli Wasze owoce będą kwaśne wystarczy 60 g, a masa będzie nieco słodsza.
Przygotowując masę koniecznie trzeba ją gotować, głównie po to, żeby ,,wygotować” cały smak mąki kukurydzianej. Gotujemy na średnim ogniu i często mieszamy, żeby się nie przypaliła.
Ciasto trzeba wstawić do lodówki przed podaniem, żeby masa zgęstniała. Po przygotowaniu przechowywać w lodówce.
Steps
1 Done | Formę do tart (u mnie 20 cm, ale może być 24 cm.) dokładnie posmarować roztopionym masłem |
2 Done | Wszystkie składniki na ciasto (bez śmietany) dokładnie posiekać. Można zrobić to w malakserze |
3 Done | Ciasto wyjmujemy z lodówki, na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy na placek nieco |
4 Done | Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. |
5 Done | Przygotowanie nadzieniaOk. 1/4 mleka odlać do kubeczka rozpuścić w nim mąkę kukurydzianą. Odstawić. |
6 Done | Przygotowanie ciastaPrzygotowanie ciasta: |
7 Done |