Składniki
-
Składniki na ciasto
-
120 g zimnego masła
-
130 g cukru
-
2 żółtka
-
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
-
1 cukier wanilinowy
-
szczypta soli
-
1 łyżka zimnej śmietany 18%
-
Nadzienie
-
250 g jeżyn
-
1 szklanka 3,2% mleka
-
1 łyżka mąki kukurydzianej
-
1/2 szklanki nutelli
-
60 - 100 g gorzkiej czekolady
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Moje jeżyny były bardzo słodkie dla tego do masy dodałam 80 g gorzkiej czekolady, jeśli Wasze owoce będą kwaśne wystarczy 60 g, a masa będzie nieco słodsza.
Przygotowując masę koniecznie trzeba ją gotować, głównie po to, żeby ,,wygotować” cały smak mąki kukurydzianej. Gotujemy na średnim ogniu i często mieszamy, żeby się nie przypaliła.
Ciasto trzeba wstawić do lodówki przed podaniem, żeby masa zgęstniała. Po przygotowaniu przechowywać w lodówce.
Steps
1
Done
|
Formę do tart (u mnie 20 cm, ale może być 24 cm.) dokładnie posmarować roztopionym masłem |
2
Done
|
Wszystkie składniki na ciasto (bez śmietany) dokładnie posiekać. Można zrobić to w malakserze |
3
Done
|
Ciasto wyjmujemy z lodówki, na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy na placek nieco |
4
Done
|
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. |
5
Done
|
Przygotowanie nadzieniaOk. 1/4 mleka odlać do kubeczka rozpuścić w nim mąkę kukurydzianą. Odstawić. |
6
Done
|
Przygotowanie ciastaPrzygotowanie ciasta: |
7
Done
|
|