• Home
  • Ciasta
  • Tarta czekoladowa z jeżynami i Nutellą
Tarta czekoladowa z jeżynami i Nutellą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
Składniki na ciasto
120 g zimnego masła
130 g cukru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
1 łyżka zimnej śmietany 18%
Nadzienie
250 g jeżyn
1 szklanka 3,2% mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki nutelli
60 - 100 g gorzkiej czekolady

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta czekoladowa z jeżynami i Nutellą

Tarta czekoladowa z jeżynami jest bardzo eleganckim deserem. Połączenie jeżyn i czekolady jest naprawdę świetne.

  • 8 porcje
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto

  • Nadzienie

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Moje jeżyny były bardzo słodkie dla tego do masy dodałam 80 g gorzkiej czekolady, jeśli Wasze owoce będą kwaśne wystarczy 60 g, a masa będzie nieco słodsza.

Przygotowując masę koniecznie trzeba ją gotować, głównie po to, żeby ,,wygotować” cały smak mąki kukurydzianej. Gotujemy na średnim ogniu i często mieszamy, żeby się nie przypaliła.

Ciasto trzeba wstawić do lodówki przed podaniem, żeby masa zgęstniała. Po przygotowaniu przechowywać w lodówce.

 

 

Tarta z Czekoladą i Jeżynami

(Visited 23 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Formę do tart (u mnie 20 cm, ale może być 24 cm.) dokładnie posmarować roztopionym masłem
i oprószyć mąką. Odstawić.

2
Done

Wszystkie składniki na ciasto (bez śmietany) dokładnie posiekać. Można zrobić to w malakserze
lub nożem na stolnicy. Kiedy zaczną tworzyć się okruchy dodajemy śmietanę i rękami zagniatamy ciasto. Nie zagniatamy długo tylko do chwili, kiedy wszystkie składniki się połączą i powstanie wilgotne, zwarte ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 min.

3
Done

Ciasto wyjmujemy z lodówki, na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy na placek nieco
większy niż foremka w której będziemy piec ciasto.
Ciastem wylepiamy formę. Widelcem nakłówamy spod. Wstawiamy ciasto na 15 min
do zamrażalnika lub na czas nagrzewania się piekarnika (ciasto może stać w zamrażalniku do 3 dni).

4
Done

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C.
Ciasto pieczemy 12-15 min, musi być zrumienione i całkowicie upieczone.
Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.

5
Done

Przygotowanie nadzienia

Ok. 1/4 mleka odlać do kubeczka rozpuścić w nim mąkę kukurydzianą. Odstawić.
W średnim garnuszku zagotować mleko, rozpuścić w nim Nutellę, kiedy będzie całkowicie rozpuszczona wlać mleko z mąką. Zagotować, zmniejszyć płomień i na średnim gotować cały czas mieszając do lekkiego zgęstnienia. Zajmie to ok. 2 min. 
Zdjąć z ognia do masy wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.

6
Done

Przygotowanie ciasta

Przygotowanie ciasta:
Na podpieczony spód wylać zimną czekoladę, wstawić ciasto do lodówki na 30 min.
Następnie wyjąć i udekorować jeżynami. Można wstawić ponownie do lodówki na 10 min, ale nie jest to konieczne. Tarta jest gotowa do jedzenia :)

7
Done

Dorota

Kasz Gryczana
previous
Kasza Gryczana Pomysły z Czym Ją Podawać
Ryż Zapiekany z Jabłkami
next
Ryż Zapiekany z Jabłkami
Kasz Gryczana
previous
Kasza Gryczana Pomysły z Czym Ją Podawać
Ryż Zapiekany z Jabłkami
next
Ryż Zapiekany z Jabłkami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię