Klasyka i tradycja w jednym, doskonale wszystkim znany ryż zapiekany z jabłkami, podawany ze słodką śmietaną. Jeden z moich ukochanych deserów z dzieciństwa.
Ryż z jabłkami można robić na kilka sposobów, najprościej po prostu ugotować ryż, dodać do niego trochę duszonych jabłek i polać to wszystko słodką śmietanką.
Ja jednak robię ryż z jabłkami trochę inaczej, mój ryż pachnie pięknie
i równie cudownie smakuje. Zapieczony i lekko zrumieniony jest po prostu najlepszy.
Ryż do tej potrawy gotujemy w mleku z dodatkiem przypraw, ryż powinien przypominać bardzo gęsty kleik, który pięknie pachnie. Jabłka dusimy w tradycyjny sposób tak jak robimy to kiedy pieczemy szarlotkę, dlatego piekąc ciasto zróbmy nieco więcej nadzienia, bo będziemy mogli użyć go również do ryżu zapiekanego z jabłkami.
Pamiętajcie, że ta wersja ryżu z jabłkami może być modyfikowana, jeśli nie lubicie goździków z powodzeniem możecie z nich zrezygnować, pominąć można również cynamon do posypania ryżu, ale nie rezygnujcie ze skórki pomarańczowej, daje ryżowi nie tylko piękny zapach, ale i delikatny kolor.

SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki ryżu białego
- ok. 2 szklanki 3,2 % mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 goździki
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka masła
- 2 jabłka
- 3 krople zapach waniliowy
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta cynamonu
przygotowanie
W garnku zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, goździkami i ziarenkami wanilii, mieszać od czasu do czasu. Do gotującego mleka wsypać ryż, skórkę z pomarańczy i masło,
zamieszać, zmniejszyć płomień do minimum, przykryć garnek i gotować ryż do miękkości ok. 20-25 min. W czasie gotowania 2-3 razy zamieszać.
Powinniśmy uzyskać gęsty a'la kleik ryżowy, a nie sypki ryż jak do obiadu. Jeśli w czasie gotowania mleko się wchłonie można
go dolać po to jest ekstra 1/2 szklanki.
Ryż zdjąć z ognia i odstawić.
PRZYGOTOWANIE JABŁEK
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Włożyć jabłka do miseczki, dodać cukier i cynamon wymieszać i odstawić na ok. 10 min.
W średniej wielkości garnku zagotować jabłka razem z sokiem który puszczą. Zmniejszyć płomień i na małym ogniu pod przykryciem dusić przez 10-15 min,
od czasu do czasu mieszać. To są dokładnie takie jabłka jakie robimy do szarlotek.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. termoobieg.
Naczynia żaroodporne małe lub jedno duże, posmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić.
Na dno naczynek wykładać po 2 łyżki ryżu, na ryż wyłożyć połowę jabłek, przykryć pozostałym ryżem podzielonym między porcje.
Piec 20 -25 min do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i odstawić na 5 min.
Śmietanę wymieszać z cukrem.
Ryż przybrać słodką śmietaną i delikatnie posypać cynamonem.
9 komentarzy
Ale mi narobiłaś smaka! Wszystkie składniki są więc chyba taki deser wlasnie dzis zaserwuję. Mąż się ucieszy
Klasyczne i tradycyjne dania są zwykle najlepsze 🙂 taki ryż to wspaniały deserek
Wyszedł naprawdę przepyszny. Polecam każdemu! 🙂
A kiedy i do czego dodać wanilię?
Już uzupełniłam przepis. Wanilię zagotować w mleku, razem z cukrem i goździkami. Dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂
Robiąc ryż z jabłkami mieszam ryż z koglem mogłem ( 1 -2 jajka, w zależności od ilości ryżu, + cukier) i nie dodaję śmietanki
Bardzo fajny pomysł, następnym razem spróbuję tak zrobić 🙂
Czy do mleka dajemy faktycznie aż 2 szklanki cukru? Może miało być 2 łyżki?
Oczywiście 2 łyżki. Dziękuję za czujność, już poprawione. Pozdrawiam 🙂