Ryż Zapiekany z Jabłkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
1/2 szklanki ryżu białego
ok. 2 szklanki 3,2 % mleka
2 łyżki cukru
2 goździki
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 łyżka masła
2 jabłka
3 krople zapach waniliowy
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki cukru
szczypta cynamonu

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ryż Zapiekany z Jabłkami

Klasyka i tradycja w jednym, doskonale wszystkim znany ryż zapiekany z jabłkami, podawany ze słodką śmietaną. Jeden z moich ukochanych  deserów z dzieciństwa.

  • 2 porcje
  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ryż z jabłkami można robić na kilka sposobów, najprościej po prostu ugotować ryż, dodać do niego trochę duszonych jabłek i polać to wszystko słodką śmietanką. Ja jednak robię ryż z jabłkami trochę inaczej, mój ryż pachnie pięknie
i równie cudownie smakuje. Zapieczony i lekko zrumieniony jest po prostu najlepszy.

Ryż do tej potrawy gotujemy w mleku z dodatkiem przypraw, ryż powinien przypominać bardzo gęsty kleik, który pięknie pachnie. Jabłka dusimy w tradycyjny sposób tak jak robimy to kiedy pieczemy szarlotkę, dlatego piekąc ciasto zróbmy nieco więcej nadzienia, bo będziemy mogli użyć go również do ryżu zapiekanego z jabłkami.

Pamiętajcie, że ta wersja ryżu z jabłkami może być modyfikowana, jeśli nie lubicie goździków z powodzeniem możecie z nich zrezygnować, pominąć można również cynamon do posypania ryżu, ale nie rezygnujcie ze skórki pomarańczowej, daje ryżowi nie tylko piękny zapach, ale i delikatny kolor.

 

Ryż z Jabłkami Zapiekany

(Visited 301 times, 9 visits today)

Steps

1
Done

W garnku zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, goździkami i ziarenkami wanilii, mieszać od czasu do czasu. Do gotującego mleka wsypać ryż, skórkę z pomarańczy i masło,
zamieszać, zmniejszyć płomień do minimum, przykryć garnek i gotować ryżdo miękkości ok. 20-25 min. W czasie gotowania 2-3 razy zamieszać.
Powinniśmy uzyskać gęsty a'la kleik ryżowy, a nie sypki ryż jak do obiadu. Jeśli w czasie gotowania mleko się wchłonie można go dolać po to jest ekstra 1/2 szklanki.
Ryż zdjąć z ognia i odstawić.

2
Done

Przygotowanie jabłek

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Włożyć jabłka do miseczki, dodać cukier i cynamon wymieszać i odstawić na ok. 10 min.
W średniej wielkości garnku zagotować jabłka razem z sokiem który puszczą. Zmniejszyć płomień i na małym ogniu pod przykryciem dusić przez 10-15 min, od czasu do czasu mieszać. To są dokładnie takie jabłka jakie robimy do szarlotek.

3
Done

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. termoobieg. 
Naczynia żaroodporne małe lub jedno duże, posmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić.
Na dno naczynek wykładać po 2 łyżki ryżu, na ryż wyłożyć połowę jabłek, przykryć pozostałym ryżem podzielonym między porcje.

4
Done

Piec 20 -25 min do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i odstawić na 5 min.
Śmietanę wymieszać z cukrem.
Ryż przybrać słodką śmietaną i delikatnie posypać cynamonem.

Dorota

previous
Tarta czekoladowa z jeżynami i Nutellą
next
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem
previous
Tarta czekoladowa z jeżynami i Nutellą
next
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

9 komentarzy Ukryj

Ale mi narobiłaś smaka! Wszystkie składniki są więc chyba taki deser wlasnie dzis zaserwuję. Mąż się ucieszy

Robiąc ryż z jabłkami mieszam ryż z koglem mogłem ( 1 -2 jajka, w zależności od ilości ryżu, + cukier) i nie dodaję śmietanki

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię