Składniki
-
220 g pieczarek
-
50 g suszonych grzybów leśnych
-
1 duża cebula
-
1 szklanka jogurtu greckiego
-
1/2 pęczka natki pietruszki
-
2-3 łyżki oleju
-
sól i pieprz
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Znakomity sos pieczarkowy z suszonymi grzybami leśnymi, do mięs, makaronu lub pieczywa.
Polecam!
Spróbujcie z Pieczenią rzymską z tego przepisu
Steps
1
Done
|
Suszone grzyby zalewamy szklanką gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godz. (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odciskamy wodę (którą zachowujemy), drobno siekamy. |
2
Done
|
Pieczarki myjemy i oczyszczamy, kroimy na cienkie plasterki, cebulę drobno siekamy. |
3
Done
|
Jogurt umieszczamy w szklanym naczyniu, rozcieńczamy dodając 2-3 łyżki sosu ze smażących się grzybów, mieszamy. Wlewamy jogurt do smażących się grzybów, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Wyłączamy i dodajemy drobno posiekaną natką. Sos jest gotowy. |
4
Done
|
9 komentarzy Ukryj
uwielbiam! tylko ostatnio robię z samych pieczarek, bo zapasy grzybów leśnych się skończyły 🙂
dorotko sos wygląda cudnie!!
Dzięki, wielkie dzięki:)
Piekne zdjecia, az poczulam zapach grzybow:)
sosik wygląda smakowicie 😀 i te mięsko w nim, mmm… pycha 🙂
robiłam dziś, z sosem właśnie, pycha!
Naprawdę pychota, jogurt naturalny dodaje wspaniały posmak o wiele lepszy niż śmietana. To teraz mój ulubiony przepis 😉 na SOS grzybowy .
Dziękuje i Pozdrawiam
Witam Pani Doroto! Pytanie, czy ten sos mozna zrobic dzien, dwa przed podaniem? Czy jednak lepiej przyzadzic w dniu konsumpcji? Zamiennikiem grzybow lesnych moglyby tutaj byc swieze boczniaki? Dziekuje bardzo.
Sos można przygotować nawet dwa dni wcześniej i oczywiście przechowywać w lodówce. Przyznam, że nie wiem jak zachowują się boczniaki bo już dawno ich nie robiłam, ale przypuszczam, że można nimi zstąpić inne grzyby 🙂