0 0
Pyzy Ziemniaczane

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pyzy Ziemniaczane

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyzy ziemniaczane to jedno z najsłynniejszych w warszawskich dań. Wszyscy znają opowieści o pysznych, jedyny takich pyzach z Bazaru Różyckiego (dzisiaj już go nie ma). O kobiecie która głośno zapraszała na ,,Pyzy, gorące pyzy”. Każdy region ma swoją wersję pyz, każda Pani domu ma swoją, ale jedno co jest dla tych klusek charakterystyczne i niezmienne to, połączenie ziemniaków surowych z gotowanymi.  Ziemniaki gotujemy w mundurkach czyli w skórce. Myjemy je dokładnie, wkładamy do zimnej wody i gotujemy do miękkości.
Ziemniaki surowe ścieramy na najdrobniejszej lub średniej tarce. Odcedzamy je, ale zachowujemy skrobię, która oddzieli się w trakcie odcedzania soku.

Do odcedzenia ziemniaki kładziemy na drobnym sicie i zostawiamy, wtedy ziemniaki ściemnieją i dlatego właśnie później pyzy będą miały kolor szary.

Co zrobić żeby pyzy nie ściemniały?

Jeśli zależy nam na jasnych pyzach należy ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i odstawić do odcedzenia zaledwie na 30 min. Do czasu kiedy ziemniaki zrobią się delikatnie pomarańczowe i nie będą miałī czasu bardzo ściemnieć. Im szybciej przygotujemy i ugotujemy pyzy, tym będą jaśniejsze.

Jak mrozić pyzy?

Pyzy doskonale się mrozi. Trzeba je ugotować, bardzo dokładnie wystudzić i wysuszyć, czyli nie smarować masłem czy olejem, a rozłożyć do studzenia na płasko jedną obok drugiej. Następnie odpowiednie porcje włożyć do torebek do mrożenia lub plastikowych pojemników.

Odgrzewanie mrożonych pyz?

Pyzy mrożone wkładamy do wrzątku i podgrzewamy na średnim ogniu przez 5 min od wypłynięcia.

Odgrzewanie pyz?

Pyzy można również przechowywać w lodówce, a odgrzewamy je na patelni z niewielką ilością tłuszczu na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu potrząsamy patelnią,
żeby pyzy ładnie i równomiernie się obsmażały.

Do przygotowania pyz, najlepsze są ziemniaki tz. stare, bardzo mączyste.

Polecam 🙂

 

 

Pyzy Ziemniaczane

 

Pyzy Ziemniaczane

Składniki na pyzy:

  • 1 kg ziemniaków (ok. 6 szt. dużych)
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanka mąki pszennej
  • ok. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 – 3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

0,5 kg. ziemniaków ugotować w mundurkach do miękkości ok. 30 min. Odcedzić pozostawić
do przestygnięcia, ale można również zostawić na noc i pyzy robić dopiero następnego dnia.  Ziemniaki obrać przepuścić przez praskę.

0,5 kg ziemniaków obrać. Zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Położyć na gęstym sicie i umieścić na misce. Ziemniaki trzeba dokładnie odcedzić, sok zachować bo na dnie naczynia zbierze się skrobia ziemniaczana, której użyjemy do przygotowania pyz.

W dużej misce połączyć wystudzone gotowane ziemniaki, odcedzone surowe ziemniaki, jajko, mąkę ziemniaczaną, 1 szklankę mąki pszennej, skrobię która zebrała się na dnie naczynia (sok wylewamy), sól.  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą, gęstą masę. Masa ziemniaczana powinna być dość gęsta, ale lepić się do rąk.
Wilgotnymi rękami formujemy z ciasta niewielkie kulki.

W dużym garnku gotujemy 2 -3 l. wody, solimy. Do gotującej wody wkładamy po kilka pyz
i gotujemy na średnim ogniu. Czekamy do chwili kiedy pyzy wypłyną i od tej chwili gotujemy
jeszcze ok. 4-5 min.

Wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wkładamy kolejną partię pyz.

Pyzy podajemy gorące z podsmażoną cebulką, sosem lub ze skwarkami.

Smacznego 🙂

 

  • Pyzy Ziemniaczane
  • Pyzy Ziemniaczane

 

 

Więcej przepisów na dania z ziemniaków:

Ziemniaczane rozetki

 

A z czym te ziemniaki i kluski? Może z doskonałą polędwicą wieprzową:

Polędwica wieprzowa pieczona

 

 

 

(Visited 1 209 times, 1 visits today)

Dorota

Pancaks Placki
previous
Pancakes – Placuszki Śniadaniowe
next
Ciasto Zebra
Pancaks Placki
previous
Pancakes – Placuszki Śniadaniowe
next
Ciasto Zebra

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię