Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyzy ziemniaczane to jedno z najsłynniejszych w warszawskich dań. Wszyscy znają opowieści o pysznych, jedyny takich pyzach z Bazaru Różyckiego (dzisiaj już go nie ma). O kobiecie która głośno zapraszała na ,,Pyzy, gorące pyzy”. Każdy region ma swoją wersję pyz, każda Pani domu ma swoją, ale jedno co jest dla tych klusek charakterystyczne i niezmienne to, połączenie ziemniaków surowych z gotowanymi. Ziemniaki gotujemy w mundurkach czyli w skórce. Myjemy je dokładnie, wkładamy do zimnej wody i gotujemy do miękkości.
Ziemniaki surowe ścieramy na najdrobniejszej lub średniej tarce. Odcedzamy je, ale zachowujemy skrobię, która oddzieli się w trakcie odcedzania soku.
Do odcedzenia ziemniaki kładziemy na drobnym sicie i zostawiamy, wtedy ziemniaki ściemnieją i dlatego właśnie później pyzy będą miały kolor szary.
Co zrobić żeby pyzy nie ściemniały?
Jeśli zależy nam na jasnych pyzach należy ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i odstawić do odcedzenia zaledwie na 30 min. Do czasu kiedy ziemniaki zrobią się delikatnie pomarańczowe i nie będą miałī czasu bardzo ściemnieć. Im szybciej przygotujemy i ugotujemy pyzy, tym będą jaśniejsze.
Jak mrozić pyzy?
Pyzy doskonale się mrozi. Trzeba je ugotować, bardzo dokładnie wystudzić i wysuszyć, czyli nie smarować masłem czy olejem, a rozłożyć do studzenia na płasko jedną obok drugiej. Następnie odpowiednie porcje włożyć do torebek do mrożenia lub plastikowych pojemników.
Odgrzewanie mrożonych pyz?
Pyzy mrożone wkładamy do wrzątku i podgrzewamy na średnim ogniu przez 5 min od wypłynięcia.
Odgrzewanie pyz?
Pyzy można również przechowywać w lodówce, a odgrzewamy je na patelni z niewielką ilością tłuszczu na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu potrząsamy patelnią,
żeby pyzy ładnie i równomiernie się obsmażały.
Do przygotowania pyz, najlepsze są ziemniaki tz. stare, bardzo mączyste.
Polecam 🙂
Pyzy Ziemniaczane
Składniki na pyzy:
-
1 kg ziemniaków (ok. 6 szt. dużych)
-
1 jajko
-
ok. 1 szklanka mąki pszennej
-
ok. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-
2 – 3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
0,5 kg. ziemniaków ugotować w mundurkach do miękkości ok. 20 min.
Odcedzić pozostawić do przestygnięcia, można również zostawić na noc i pyzy robić dopiero następnego dnia.
Zimne ziemniaki obrać, przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
0,5 kg ziemniaków obrać. Zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki.
Położyć na gęstym sicie i zostawić, do odcieknięcia, ew. można włożyć ziemniaki do ściereczki i docisnąć. Sok z ziemniaków zostawić, zbierze się na dnie skrobi, którą wykorzystamy do przygotowania pyzów.
W dużej misce połączyć gotowane ziemniaki i surowe ziemniaki, jajko, mąkę ziemniaczaną, 1 szklankę mąki pszennej, skrobię która zebrała się na dnie naczynia (sok wylewamy), sól.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą, gęstą masę. Masa ziemniaczana powinna być dość gęsta, ale lepić się do rąk.
Wilgotnymi rękami formujemy z ciasta niewielkie kulki.
W dużym garnku gotujemy 2 -3 l. wody, solimy. Do gotującej wody wkładamy po kilka pyz
i gotujemy na średnim ogniu. Czekamy do chwili kiedy pyzy wypłyną i od tej chwili gotujemy
jeszcze ok. 4-5 min.
Wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wkładamy kolejną partię pyz.
Pyzy podajemy gorące z podsmażoną cebulką, sosem lub ze skwarkami.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na dania z ziemniaków:
A z czym te ziemniaki i kluski? Może z doskonałą polędwicą wieprzową: