Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Błyskawiczne puree z dyni, doskonały dodatek do ciast, makaronów i placków. Wystarczy patelnia i 15 min.
Tego puree użyłam do upieczenia przepysznego Piernika Dyniowego, przepis znajdziecie tutaj (klik).
Polecam 🙂
![dyniowe-puree dyniowe-puree](https://www.kuchniadoroty.pl/wp-content/uploads/2017/11/dyniowe-puree.jpg)
Puree z dyni
Składaniki na puree:
- 1 lub 2 dynie Hokaido
- 1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania puree z dyni:
Dynię myjemy, dzielimy na pół i dokładanie usuwamy pestki, kroimy na niewielkie kawałki,
w przypadku dyni Hokaido nie musimy obierać jej ze skóry.
Pokrojoną dynię wrzucamy na dużą patelnię lub do płaskiego garnka, wlewamy połowę wody, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu ok. 15 min.
Jeśli w międzyczasie woda się wygotuje dolewamy kilka łyżek. Dynia powinna być mięciusieńka i dać się rozgniatać widelcem.
Zdejmujemy dynię z ognia i studzimy pod przykryciem.
Rozgniatamy dynię widelcem lub wałkiem do ziemniaków.
Jeśli chcemy mieć dynię na przetwory można ją gorącą zamknąć do słoików, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego 🙂
![dynia dynia](https://www.kuchniadoroty.pl/wp-content/uploads/2017/11/dynia1.jpg)
![dynia-przepisy dynia-przepisy](https://www.kuchniadoroty.pl/wp-content/uploads/2017/11/dynia-przepisy.jpg)
Jeden komentarz Ukryj
Proste i zdrowe! Dynia ma m.in. dużo beta-karotenu, który jest cennym antyoksydantem.