• Home
  • Dynia
  • Puree z Dyni – szybki i łatwy sposób
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Puree z Dyni – szybki i łatwy sposób

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Puree z Dyni – szybki i łatwy sposób

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Błyskawiczne puree z dyni, doskonały dodatek do ciast, makaronów i placków. Wystarczy patelnia i 15 min. 

Tego puree użyłam do upieczenia przepysznego Piernika Dyniowego, przepis znajdziecie tutaj (klik).

Polecam 🙂

 

dyniowe-puree

Puree z dyni

Składaniki na puree:

  • 1 lub 2 dynie Hokaido
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania puree z dyni:

Dynię myjemy, dzielimy na pół i dokładanie  usuwamy pestki, kroimy na niewielkie kawałki,
w przypadku dyni Hokaido nie musimy obierać jej ze skóry.

Pokrojoną dynię wrzucamy na dużą patelnię lub do płaskiego garnka, wlewamy połowę wody, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu ok. 15 min.
Jeśli w międzyczasie woda się wygotuje dolewamy kilka łyżek. Dynia powinna być mięciusieńka i dać się rozgniatać widelcem.

Zdejmujemy dynię z ognia i studzimy pod przykryciem.

Rozgniatamy dynię widelcem lub wałkiem do ziemniaków.

Jeśli chcemy mieć dynię na przetwory  można ją gorącą zamknąć do słoików, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego 🙂

dynia
dynia-przepisy
(Visited 693 times, 1 visits today)

Dorota

Krokiety z Ruskim Nadzieniem
previous
Krokiety z Ziemniakami i Serem – Ruskie
next
Pyzy Ziemniaczane
Krokiety z Ruskim Nadzieniem
previous
Krokiety z Ziemniakami i Serem – Ruskie
next
Pyzy Ziemniaczane

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię