Krokiety z ziemniakami i serem – ruskie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
ok. 200 g ziemniaków
ok. 120 g białego sera
1 średnia cebula
4 naleśniki
sól i pieprz
olej

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Krokiety z ziemniakami i serem – ruskie

Jeden z łatwiejszych sposobów na przygotowanie krokietów z nadzieniem z ziemniaków i sera białego, popularnie nazywanych ,,ruskimi".

  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Nadzienie przygotowane jest z ugotowanych i odparowanych ziemniaków, białego sera i zeszklonej cebuli. Dokładnie takiego samego nadzienia używamy do ruskich pierogów.

Nadzienie jest bardzo proste do przygotowania, ważne jednak, aby ziemniaki były bardzo dokładnie odparowane i suche. najlepsze do tego celu będą stare, mączyste ziemniaki (jesienne) z młodych, wodnistych farsz wyjdzie  niesmaczny. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, podrzucamy kilkakrotnie w garnku, żeby uwolnić jak najwięcej zawartej w nich wilgoci. Następnie stawiamy bez przykrycia na ogniu i pozwalamy, żeby przez chwilę jeszcze odparowywały.

Dokładnie tak samo przygotowujemy ziemniaki na kopytka, czy knedle.

Krokiety możemy podawać do czystych zup, np. czerwonego barszczu, albo po prostu podać z sałata skropioną oliwą i cytryną na ciepły lunch.

 

 

 

naleśniki-1

 

 

 

 

 

(Visited 1 197 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Ziemniaki obrać. Pokroić na kawałki o podobnej wielkości. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki są ugotowane, kiedy widelec wkłuty w ziemniaka wchodzi i wychodzi z niego
z łatwością.
Odlać wodę z ziemniaków i postawić na chwilę na ogniu, bez przykrycia, żeby odparowały z nadmiaru wilgoci.

2
Done

W misce połączyć, ser biały, ziemniaki, zeszkloną cebulę i świeżo mielony pieprz.
Widelcem rozgnieść wszystkie składniki, żeby powstała jednolita masa.
Porcję nadzienia nałożyć na środek naleśnika.  rozsmarować, pozostawiając brzegi czyste.
Naleśnik zwinąć w ,,paczuszkę", tak samo postąpić ze wszystkimi pozostałymi naleśnikami.

3
Done

Tak przygotowane krokiety usmażyć na oleju.
Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju
Krokiety smażyć ok. 3 min z każdej strony na małym ogniu. Można przykryć patelnię pokrywką
Krokiety powinny być złote i chrupiące.

Dorota

previous
Naleśniki na wodzie gazowanej z serkiem i borówkami
Ziemniaki Puree
next
Puree ziemniaczane – jak zrobić?
previous
Naleśniki na wodzie gazowanej z serkiem i borówkami
Ziemniaki Puree
next
Puree ziemniaczane – jak zrobić?

3 komentarze Ukryj

U nas bywały jeszcze takie właśnie ruskie, kiedy nie było babci, żeby mogła ulepić pierogi, mama szła trochę na łatwiznę 😉

Cos wspanialego!! U mnie wszyscy uwielbiaja ruskie ale farsz wychodzi mi zbyt wodnisty po ugotowaniu. Nigdy nie pomyslalam, zeby zrobic z nim krokiety. „Pojscie na latwizne” Twojej mamy to suuuuupeeeer pomysl 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię