Składniki
-
ok. 200 g ziemniaków
-
ok. 120 g białego sera
-
1 średnia cebula
-
4 naleśniki
-
sól i pieprz
-
olej
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Nadzienie przygotowane jest z ugotowanych i odparowanych ziemniaków, białego sera i zeszklonej cebuli. Dokładnie takiego samego nadzienia używamy do ruskich pierogów.
Nadzienie jest bardzo proste do przygotowania, ważne jednak, aby ziemniaki były bardzo dokładnie odparowane i suche. najlepsze do tego celu będą stare, mączyste ziemniaki (jesienne) z młodych, wodnistych farsz wyjdzie niesmaczny. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, podrzucamy kilkakrotnie w garnku, żeby uwolnić jak najwięcej zawartej w nich wilgoci. Następnie stawiamy bez przykrycia na ogniu i pozwalamy, żeby przez chwilę jeszcze odparowywały.
Dokładnie tak samo przygotowujemy ziemniaki na kopytka, czy knedle.
Krokiety możemy podawać do czystych zup, np. czerwonego barszczu, albo po prostu podać z sałata skropioną oliwą i cytryną na ciepły lunch.
Steps
1
Done
|
Ziemniaki obrać. Pokroić na kawałki o podobnej wielkości. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki są ugotowane, kiedy widelec wkłuty w ziemniaka wchodzi i wychodzi z niego |
2
Done
|
W misce połączyć, ser biały, ziemniaki, zeszkloną cebulę i świeżo mielony pieprz. |
3
Done
|
Tak przygotowane krokiety usmażyć na oleju. |
3 komentarze Ukryj
Znam krokiety tylko w dwóch wersjach – z mięsem i kapustą z grzybami.
Twoje są świetne!
U nas bywały jeszcze takie właśnie ruskie, kiedy nie było babci, żeby mogła ulepić pierogi, mama szła trochę na łatwiznę 😉
Cos wspanialego!! U mnie wszyscy uwielbiaja ruskie ale farsz wychodzi mi zbyt wodnisty po ugotowaniu. Nigdy nie pomyslalam, zeby zrobic z nim krokiety. “Pojscie na latwizne” Twojej mamy to suuuuupeeeer pomysl 🙂