Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tylko na chwilę wpadliśmy do domu. Między jednym a drugim wakacyjnym wyjazdem musimy zrobić wielkie pranie, wyściskać nasze koty, żeby nie zapomniały kto jest ich rodziną i wreszcie zjeść coś 100% domowego.
Były już naleśniki na śniadanie, mielone na obiad, a teraz na deser upiekłam bardzo łatwą i pyszną szarlotkę.
Wakacje są cudowne, ale nie ma jak w domu, cieszymy się każdym domowym daniem a ja jestem pełna energii i planów na wrzesień 🙂
Szarlotka Tarta
Ciasto kruche:
- 260 gr mąki pszennej tortowej
- 50 gr mąki kukurydzianej
- 150 gr zimnej margaryny lub masła ( u mnie Kasia)
- 50 gr cukru
- 4-5 łyżki soku z cytryny + 1 kostka lodu (połączyć)
Nadzienie:
- 800 gr jabłek antonówek
- ok. 1/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Przygotować kruche ciasto w malakserze lub na blacie. Wszystkie sypkie składniki i pokrojoną w kostkę margarynę posiekać, kiedy zaczną tworzyć się grudki, dodawać po łyżce sok z lodem, cały czas siekać aż ciasto stanie się mokre i klejące. Szybko (żeby nie ogrzewać ciasta w rękach) zagnieść kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na min. 1h (można zostawić na noc) ciasto musi być dobrze zmrożone.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Formę do tart (u mnie 26 cm) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Wyjąć ciasto z zamrażarki i na najgrubszych oczkach tarki zetrzeć 1/2 porcji (pozostałe ponownie włożyć do zamrażarki).
Ciasto wysypać na dno formy (nie ugniatać, nie nakłuwać widelcem), wstawić do piekarnika na ok. 15 min do lekkiego zrumienienia.
W między czasie umyć i obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i gałkę. Dokładnie wymieszać. Odstawić.
Podpieczone ciasto wyjąć piekarnika wyłożyć na nie jabłka, zetrzeć na wierzch pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika na 30-35 min (zmniejszyłam grzanie do 175 st. C.)
Upieczoną szarlotkę wyjąć i lekko przestudzić na kuchennej kratce.
Można podawać ciepłą z kulką lodów waniliowych, albo całkowicie wystudzić.
Smacznego.
![]() |
Tak powinno wyglądać kruche ciasto przygotowane do pieczenia. Tylko starte na tarce i wsypane do formy. |
Więcej ciast z owocami szukacie tutaj:
6 komentarzy Ukryj
Wygląda apetycznie! A u mnie dziś rządzą maliny 🙂
Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
Pozdrawiam.
cudownie wygląda ta tarta 🙂 pozdrawiam serdecznie
Szarlotka pyszna, i taka szybka do zrobienia:) Dzieci nasze i sąsiadów stały w kolejce i prosiły o jeszcze:) Musiałam ratować choć kawałek dla męża! Dziękuję za przepis:)
Aniu, bardzo, bardzo się cieszę 🙂 przyznam, że u mnie wygląda to podobnie (ukrywanie przed dziećmi, choćby kawałka ciasta dla męża 🙂 ale to chyba najlepsza rekomendacja 😀
Ja po trzech tygodniach wakacji byłam wniebowzięta, kiedy mogłam upiec ciasto w swojej kuchni 🙂
Wspaniałą ta Twoja szarlotka 🙂