Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Niezawodne i niezwykle łatwe do zrobienia Domowe Ciasto na Pizzę.
Grubość pizzy zależy od stopnia rozwałkowania ciasta. Czasami robię pizzę puszystą, taką jak na zdjęciach tylko lekko rozwałkowując ciasto, a czasami wałkuję cieniusieńki placek
i wtedy mam pizzę na cienkim cieście. Bardzo polecam przepis jest niezawodny 🙂
i wtedy mam pizzę na cienkim cieście. Bardzo polecam przepis jest niezawodny 🙂
Ciasto na Pizzę
Składniki ciasta:
- 600 g mąki pszennej lub pszennej chlebowej
- 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
Ponadto na pizzę z tuńczykiem:
- Puszka tuńczyka w zalewie własnej
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 mała czerwona cebula pokrojona na cieniutkie plasterki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku
- Sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- W szklanym naczyniu łączymy ok. 1/2 ilości ciepłej wody, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do spienienia na ok. 10 min.
- Pozostałą wodę (również ciepłą) łączymy z 2 łyżkami oliwy, mieszamy.
- Do dużej misy lub misy miksera wsypujemy mąkę i sól, powoli wlewamy spieniony zaczyn i od razu zaczynamy wyrabiać, drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera (hakiem do wyrabiania ciasta).
- Kiedy dodamy już cały zaczyn, ciągle wyrabiając dodajemy wodę z oliwą. Wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników (najlepiej mikser ustawić na średniej szybkości, u mnie 4). Kiedy składniki zaczynają się łączyć, najlepiej jest wyłożyć całość na stolnicę lub blat i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie. Zagniatamy tak jak na chleb, czyli rozciągamy i zawijamy, obracają ciasto po każdym zagnieceniu. Jeśli to konieczne podsypujemy minimalną ilością mąki.
- Zagniatanie trwa ok. 8-10 min, ale nie jest to trudne, mikser może nie dać rady wyrobić dokładnie tak gęstego ciasta, więc najlepiej robić to ręcznie.
- Kiedy ciasto jest gładkie, sprężyste i nie klei się do rąk, formujemy kulę, smarujemy oliwą ze wszystkich stron, wkładamy do misy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Ciasto wyrasta ok. 40 -60 min i powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Rośnie bardzo ładnie.
- Kiedy ciasto będzie już gotowe, odrywamy z całości ok. 1/4 i krótko zagniatamy. Palcami rozciągamy ciasto formując placek, brzegi pozostawiamy nieco grubsze. Najlepiej nie wałkować ciasta a jedynie rozciągać/rozpychać je palcami.
- Placek kładziemy na blasze do pieczenia, posmarowanej oliwą, odstawiamy na ok. 10 min do podrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 250 OC z termoobiegiem.
- Placek na pizzę smarujemy sosem pomidorowym a następnie układamy wszystkie ulubione dodatki. U mnie tuńczyk, krążki czerwonej cebuli, ser mozzarella, suszone oregano.
- Pizzę pieczemy 7-9 min, do zrumienienia brzegów.
- Z pozostałym ciastem postępujemy tak samo.
Wyjmujemy, przekładamy na drewnianą deskę, dzielimy na części, posypujemy listkami świeżej bazylią i dla chętnych, kleksem z majonezu.
Sos pomidorowy:
- W garnuszku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić rozgnieciony czosnek, sól i pieprz, podsmażyć mieszając, dodać cukier, zamieszać.
- Wlać pomidory, dokładnie zamieszać, doprowadzić do wrzenia i bez przykrycia gotować na średnim ogniu przez ok. 5- 8 min, lub do chwili kiedy sos lekko zgęstnieje.
- Mieszać od czasu do czasu aby się nie przypalił.
- Zdjąć z ognia i odstawić.
(Visited 24 225 times, 7 visits today)
15 komentarzy Ukryj
pycha:)
Wygląda smakowicie
Robiłam to ciasto. Trochę pracochłonne ale pyszne! Tylko nie umiem ciastu nadać okrągłego kształtu… :)Zresztą to nie pierwszy przepis z Pani bloga, który wypróbowałam. Jestem wierna 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Proszę nie przejmować się brakiem idealnej krągłości pizzy, taka trochę krzywa jest bardziej domowa, takie lubimy najbardziej 🙂
Ciasto rewelacja! Czasochlonne, ale serdecznie polecam. Na pewno najlepsza domowa pizza, jaka jadlam 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
pizza super, ciasto pycha 😛 bardzo bardzo polecam !!!:)
Bardzo, bardzo dziękuję 😀
Czy na suchych drożdżach wyjdzie równie dobra? Jakie proporcje? Pozdrawiam
Tak na suchych drożdżach też można zrobić. Zamiast drożdży świeżych dajemy 1 opakowanie (7g) drożdży suchych, tylko wyrabiamy naprawdę długo i później ciasto wyrasta też znacznie dłużej niż na drożdżach świeżych. Najlepiej dać mu ok. 2 – 2,5 h. Może być krócej, ale nie liczyłabym na szybkie rośnięcie. Wpływu na smak nie ma rodzaj drożdży, moim zdaniem 🙂
Często robiąc pizze, przed nałożeniem wszystkich składników wkładam do piekarnika samo ciasto na kilka minut żeby mi się podpiekło w obawie by ciasto nie wyszło surowe. Widzę, że Pani tak nie robi, czyli robiąc pizze z tego przepisu nie muszę się tego
obawiać?
Bez obawy, ciasto nie będzie surowe. Temperatura w piekarniku jest wysoka, a cisto cienkie i doskonale się upiecze 🙂
Moje ciasto właśnie rośnie. Czy wykorzystam cała porcję dla rodziny 2+małe 2?:-) czy cześć ciasta można zamrozić czy lepiej najeść się za dwóch?:-) pozdrawiam!
U nas w rodzinie 2+1 (chociaż to 1 to 12 latek, który je jak dorosły) nie zostaje zbyt wiele, ale po upieczeniu pizzy można ją zamrozić, i ew. krótko odgrzać w gorącym piekarniku. Mrozimy tylko pizzę upieczoną. Życzę smacznego i trzymam kciuki, żeby smakowała 🙂
Ciasto pyszne.Troszke pracy dużo.I jak wyżej okrągła nie chce wyjść.