Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Szybkie i łatwe do przygotowania placko-naleśniki, po prostu pancakes. Idealne na śniadanie nie tylko dla dzieci, ale i dla nas dorosłych. Ja podaję z sosem malinowym, albo z sosem różanym. Ale w sezonie truskawkowych, będą idealne z ciepłym, sosem właśnie z truskawek.
Polecam 🙂
Pancakes – Placki – Naleśniki
Składniki:
- 2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego
- 230 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml mleka (3,2%)
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka (L)
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, mieszamy dokładnie.
- W dzbanku łączymy mleko, jajka, masło, dokładnie mieszamy.
- Do suchych składników wlewamy płynne, mieszamy dokładnie.
- Rozgrzewamy patelnię do smażenia naleśników, łyżką do zupy kładziemy niewielką ilość ciasta, smażymy do chwili kiedy na powierzchni placków zaczną pojawiać się dziurki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę na złoty kolor.
Podajemy z *sosem malinowym, jagodowym lub klonowym. Dla miłośników ,,konkretnych” smaków, z dodatkiem smażonego na chrupko bekonu albo szynki.
*Sos malinowy
- 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych
- 1/2 szklanki cukru
W garnuszku podgrzać maliny, wsypać cukier, zamieszać tak aby całkowicie się rozpuścił. Na małym ogniu gotować kilka minut, do chwili kiedy maliny puszczą sok. Często mieszać.
Smacznego!!!
7 komentarzy Ukryj
Wyglądają przepysznie. Pozdrawiam.
Moje dzieci uwielbiają słodkie posiłki, chętnie wypróbuję
niby takie zwykłe, ale u Ciebie prezentują się naprawdę niezwykle (;
bardzo lubię takie śniadania:) jutro sobie muszę takie zrobić:)
ale puszyste :)najlepsze na śniadanie 😉
Wyglądają jak… racuszki 😀
Moje Drogie, bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂