Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasycznie i pysznie, czyli kruche ciasto z rabarbarem i bezą. W brew pozorom ciasto robi się bardzo szybko i łatwo.
W sezonie rabarbarowym trzeba chociaż raz upiec takie ciacho.
Ciasto przechowujemy w lodówce, ale i to nie zabezpieczy nas przed mięknięciem bezy. Niektórzy mrożą ciasto, ale ja nigdy tego nie robiłam, więc nie podpowiem Wam czy to dobry pomysł czy też nie.
Polecam i życzę smacznego 😀 ☀️
Kruche Ciasto z Rabarbarem i Bezą
Składniki na 26 cm. formę
Ciasto półkruche:
120 g zimnego masła
80 g cukru
3 żółtka
250 g mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ok.4 g)
szczypta soli
ok. 2-3 łyżek soku z cytryny
Rabarbar:
ok. 700 g świeżego rabarbaru
ok. 70 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
3 białka
szczypta soli
5 łyżek cukru (ok. 50 g)
skórka otarta z połowy cytryny
ok. 1 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 krople zapachu waniliowego
Steps
1 Done | Przygotowanie ciasta:Masło kroję w kostkę, musi być bardzo zimne. W malakserze umieszczam mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło i żółtka. Całość siekam do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto. Ciasto wykładam na blat i krótko zagniatam. |
2 Done | Przygotowanie rabarbaru:Rabarbar myję. Jedną część dzielę na kawałki, wkładam do garnuszka, wsypuję cukier. Zagotowuję i na małym ogniu gotuję bez przykrycia ok. 20 min. Drugą połowę kroję na średniej wielkości kawałki, wkładam do miski, dodaję mąkę ziemniaczaną. |
3 Done | Beza - przygotowuję ją kiedy ciasto jest podpiekaneDo misy miksera wkładam białka w temperaturze pokojowej, wsypuję szczyptę soli, zaczynam ubijać. Kiedy z białek zacznie tworzyć się piana wsypuję po łyżce cukier, cały czas ubijam. Kiedy powstanie lśniąca sztywna piana i cały cukier jest już zmiksowany, ścieram skórkę z cytryny, mieszam ją z mąką ziemniaczaną. Beza powinna być sztywna i lśniąca. |
4 Done | Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C.Ciasto wyjmuję z lodówki, na oprószonym mąką blacie wałkuję ciasto na wielkość nieco większą niż tortownica. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok. 13-15 min, do lekkiego zrumienienia brzegów. |
5 Done | Podpieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i gorące smaruję 3-4 łyżkami dżemu rabarbarowego. Na wierzch kładę pianę z białek. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 st.C - grzałki góra dół i piekę 20 min. |
6 Done |
2 komentarze Ukryj
Witam 🙂 ciasto pyszne 🙂 widzę u Pani fajny i wielofunkcyjny malakser, czy można wiedzieć jakiej firmy ? pozdrawiam
Cieszę się bardzo. Mój malakser jest od kenwooda, ale nie polecam. Wcześniej miałam Boscha i to był świetny sprzęt, więc jeśli Pani szuka polecam jako firmę właśnie Boscha.