• Home
  • Bezy
  • Ciasto z Rabarbarem i Bezą – film
Ciasto z Rabarbarem i Bezą – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto z Rabarbarem i Bezą – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klasycznie i pysznie, czyli kruche ciasto z rabarbarem i bezą. W brew pozorom ciasto robi się bardzo szybko i łatwo.

W sezonie rabarbarowym trzeba chociaż raz upiec takie ciacho.

Ciasto przechowujemy w lodówce, ale i to nie zabezpieczy nas przed mięknięciem bezy. Niektórzy mrożą ciasto, ale ja nigdy tego nie robiłam, więc nie podpowiem Wam czy to dobry pomysł czy też nie.

Polecam i życzę smacznego 😀 ☀️

 

 

 

 

 

Kruche Ciasto z Rabarbarem i Bezą

Składniki na 26 cm. formę

 

Ciasto półkruche:

  • 120 g zimnego masła

  • 80 g cukru

  • 3 żółtka

  • 250 g mąki pszennej tortowej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ok.4 g)

  • szczypta soli

  • ok. 2-3 łyżek soku z cytryny

 

Rabarbar:

  • ok. 700 g świeżego rabarbaru

  • ok. 70 g cukru

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Beza:

  • 3 białka

  • szczypta soli

  • 5 łyżek cukru (ok. 50 g)

  • skórka otarta z połowy cytryny

  • ok. 1 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2-3 krople zapachu waniliowego

 

 

Ciasto

 

 

(Visited 533 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta:

Masło kroję w kostkę, musi być bardzo zimne.

W malakserze umieszczam mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło i żółtka. Całość siekam do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto.
Można dodać 1-2 łyżki soku z cytryny.

Ciasto wykładam na blat i krótko zagniatam.
Formuję kulę, lekko ją spłaszczam, zawijam w folię.
Wkładam do lodówki na ok. 30 min.

2
Done

Przygotowanie rabarbaru:

Rabarbar myję.
Dzielę na dwie części, mnie więcej równej wielkości.

Jedną część dzielę na kawałki, wkładam do garnuszka, wsypuję cukier. Zagotowuję i na małym ogniu gotuję bez przykrycia ok. 20 min.
Ma powstać rabarbarowy dżem.
Zdejmuję z ognia i odstawiam.

Drugą połowę kroję na średniej wielkości kawałki, wkładam do miski, dodaję mąkę ziemniaczaną.
Mieszam i odstawiam.

3
Done

Beza - przygotowuję ją kiedy ciasto jest podpiekane

Do misy miksera wkładam białka w temperaturze pokojowej, wsypuję szczyptę soli, zaczynam ubijać.

Kiedy z białek zacznie tworzyć się piana wsypuję po łyżce cukier, cały czas ubijam.

Kiedy powstanie lśniąca sztywna piana i cały cukier jest już zmiksowany, ścieram skórkę z cytryny, mieszam ją z mąką ziemniaczaną.
Mąkę ze skórką wsypuję do piany, dodaję zapach i ubijam jeszcze ok. 2 min.

Beza powinna być sztywna i lśniąca.

4
Done

Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C.

Ciasto wyjmuję z lodówki, na oprószonym mąką blacie wałkuję ciasto na wielkość nieco większą niż tortownica.
Tortownicę 26 cm, lub inną blaszkę wykładam dno papierem do pieczenia.
Formę wylepiam ciastem, nakłuwam widelcem. Wstawiam do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.

Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok. 13-15 min, do lekkiego zrumienienia brzegów.

5
Done

Podpieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i gorące smaruję 3-4 łyżkami dżemu rabarbarowego.
Dżem łączę ze świeżym rabarbarem w mące ziemniaczanej, mieszam. Wykładam całość na ciasto.

Na wierzch kładę pianę z białek.
Rozprowadzam ją po całej powierzchni ciasta.

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 st.C - grzałki góra dół i piekę 20 min.
Następnie zmniejszam grzanie do 100 st.C. z termoobiegiem i piekę ok. 15-20 min.

6
Done

Ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę na kuchennej kratce. Posypuję podprażonymi płatkami migdałowymi.

Zimne ciasto wyjmuję z formy.
Podaję kiedy jest zupełnie zimne.

Smacznego

Dorota

Drinki
previous
2 Letnie Drinki – wersja dla każdego i dla 18+
Sangria
next
Sangria – na 2 sposoby
Drinki
previous
2 Letnie Drinki – wersja dla każdego i dla 18+
Sangria
next
Sangria – na 2 sposoby

2 komentarze Ukryj

Witam 🙂 ciasto pyszne 🙂 widzę u Pani fajny i wielofunkcyjny malakser, czy można wiedzieć jakiej firmy ? pozdrawiam

Cieszę się bardzo. Mój malakser jest od kenwooda, ale nie polecam. Wcześniej miałam Boscha i to był świetny sprzęt, więc jeśli Pani szuka polecam jako firmę właśnie Boscha.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »