Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasycznie i pysznie, czyli kruche ciasto z rabarbarem i bezą. W brew pozorom ciasto robi się bardzo szybko i łatwo.
W sezonie rabarbarowym trzeba chociaż raz upiec takie ciacho.
Ciasto przechowujemy w lodówce, ale i to nie zabezpieczy nas przed mięknięciem bezy. Niektórzy mrożą ciasto, ale ja nigdy tego nie robiłam, więc nie podpowiem Wam czy to dobry pomysł czy też nie.
Polecam i życzę smacznego 😀 ☀️
Kruche Ciasto z Rabarbarem i Bezą
Składniki na 26 cm. formę
Ciasto półkruche:
-
120 g zimnego masła
-
80 g cukru
-
3 żółtka
-
250 g mąki pszennej tortowej
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ok.4 g)
-
szczypta soli
-
ok. 2-3 łyżek soku z cytryny
Rabarbar:
-
ok. 700 g świeżego rabarbaru
-
ok. 70 g cukru
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
-
3 białka
-
szczypta soli
-
5 łyżek cukru (ok. 50 g)
-
skórka otarta z połowy cytryny
-
ok. 1 łyżki mąki ziemniaczanej
-
2-3 krople zapachu waniliowego
Steps
1
Done
|
Przygotowanie ciasta:Masło kroję w kostkę, musi być bardzo zimne. W malakserze umieszczam mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło i żółtka. Całość siekam do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto. Ciasto wykładam na blat i krótko zagniatam. |
2
Done
|
Przygotowanie rabarbaru:Rabarbar myję. Jedną część dzielę na kawałki, wkładam do garnuszka, wsypuję cukier. Zagotowuję i na małym ogniu gotuję bez przykrycia ok. 20 min. Drugą połowę kroję na średniej wielkości kawałki, wkładam do miski, dodaję mąkę ziemniaczaną. |
3
Done
|
Beza - przygotowuję ją kiedy ciasto jest podpiekaneDo misy miksera wkładam białka w temperaturze pokojowej, wsypuję szczyptę soli, zaczynam ubijać. Kiedy z białek zacznie tworzyć się piana wsypuję po łyżce cukier, cały czas ubijam. Kiedy powstanie lśniąca sztywna piana i cały cukier jest już zmiksowany, ścieram skórkę z cytryny, mieszam ją z mąką ziemniaczaną. Beza powinna być sztywna i lśniąca. |
4
Done
|
Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C.Ciasto wyjmuję z lodówki, na oprószonym mąką blacie wałkuję ciasto na wielkość nieco większą niż tortownica. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok. 13-15 min, do lekkiego zrumienienia brzegów. |
5
Done
|
Podpieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i gorące smaruję 3-4 łyżkami dżemu rabarbarowego. Na wierzch kładę pianę z białek. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 st.C - grzałki góra dół i piekę 20 min. |
6
Done
|
2 komentarze Ukryj
Witam 🙂 ciasto pyszne 🙂 widzę u Pani fajny i wielofunkcyjny malakser, czy można wiedzieć jakiej firmy ? pozdrawiam
Cieszę się bardzo. Mój malakser jest od kenwooda, ale nie polecam. Wcześniej miałam Boscha i to był świetny sprzęt, więc jeśli Pani szuka polecam jako firmę właśnie Boscha.