Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zapraszam na pyszne i niezwykle łatwe do zrobienia szaszłyki z polędwicy wieprzowej.
Szaszłyki grilluję naprawdę krótko, tylko tyle, aby mięso się ładnie zrumieniło, dzięki temu polędwica jest delikatna i mięciusieńka.
Polędwica wieprzowa to delikatne mięso, wymaga krótkiej obróbki. Wystarczy tylko tyle, żeby mięso nie było surowe.
Grill, u mnie elektryczny Weber, rozgrzałam mocno, aby mięso piec krótko.
Marynata do mięsa jest niezwykle aromatyczna i lekko ostra, idealna do wieprzowiny lub kurczaka.
Mięso w marynacie można zostawić na noc w lodówce, dzięki czemu szaszłyki będą bardzo aromatyczne.
Przed przygotowaniem szaszłyków drewniane patyczki zanurzam w zimnej wodzie, aby dobrze nasiąkły. Poźniej w czasie grillowania nie będą się zbyt szybko spalały. Metalowych szpadek oczywiście namaczać nie trzeba.
Ostre Szaszłyki z Polędwicy Wieprzowej
Składniki na ok. 10 szt.:
-
ok. 500 g polędwicy wieprzowej
-
1 łyżeczka soli
-
duży ząbek czosnku
-
1 łyżeczka nasion kolendry
-
3/4 łyżeczki nasion kminku
-
2/3 łyżeczki tymianku
-
1/4 łyżeczki ostrej papryki (u mnie suszona Piri Piri, lub płatków chili)
-
1 łyżka soku z cytryny
-
ok. 3-4 łyżek oliwy z oliwek
-
2 łyżki siekanej natki pietruszki
-
1 duża czerwona cebula
Przepisy na dania z Grill-a
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Polędwicę myję, dokładnie osuszam. Kroję na grube plastry, a następnie na pół, na średnią kostkę. |
2
Done
|
W misce łączę sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. mieszam, powinna powstać papka. Na suchej patelni podsmażam nasiona kolendry, kminek, płatki ostrej papryki, tymianek. Nasiona wrzucam do moździerza i rozgniatam na pył. |
3
Done
|
Do miski z solą i czosnkiem wrzucam sproszkowane nasiona, wlewam oliwę i posiekaną drobno natkę, mieszam. Odstawiam na 1-2 godz, lub na noc zostawiam w lodówce. |
4
Done
|
Przygotowanie szaszłyków:Drewniane patyczki do szaszłyków wkładam do naczynia wypełnionego wodą, ja do dzbanka. Odstawiam na ok. 30 min aby patyczki dokładnie nasiąknęły wodą. Cebulę kroję na średniej wielkości kawałki, można użyć więcej cebuli, lub zupełnie z niej zrezygnować, tyle ile lubimy. |
5
Done
|
|
6
Done
|
Grill elektryczny rozgrzewam do 290 st.C. inne zgodnie z instrukcjąNa rozgrzanym grillu układam szaszłyki, część bezpośrednio na ruszcie, część na specjalnej tacce. W sumie grillowanie nie powinno przekroczyć 10 min. Im krócej pieczemy tym polędwica będzie delikatniejsza i smaczniejsza. Zdejmuję szaszłyki z grilla i od razu podaję. Smacznego 😀 |
7
Done
|