Zapraszam na pyszne i niezwykle łatwe do zrobienia szaszłyki z polędwicy wieprzowej.
Szaszłyki grilluję naprawdę krótko, tylko tyle, aby mięso się ładnie zrumieniło, dzięki temu polędwica jest delikatna i mięciusieńka.
Polędwica wieprzowa to delikatne mięso, wymaga krótkiej obróbki. Wystarczy tylko tyle, żeby mięso nie było surowe.
Grill, u mnie elektryczny Weber, rozgrzałam mocno, aby mięso piec krótko.
Marynata do mięsa jest niezwykle aromatyczna i lekko ostra, idealna do wieprzowiny lub kurczaka.
Mięso w marynacie można zostawić na noc w lodówce, dzięki czemu szaszłyki będą bardzo aromatyczne.
Przed przygotowaniem szaszłyków drewniane patyczki zanurzam w zimnej wodzie, aby dobrze nasiąkły. Poźniej w czasie grillowania nie będą się zbyt szybko spalały. Metalowych szpadek oczywiście namaczać nie trzeba.

SKŁADNIKI
- ok. 500 g polędwicy wieprzowej
- 1 łyżeczka soli
- duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 3/4 łyżeczki nasion kminku
- 2/3 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki (u mnie suszona Piri Piri, lub płatków chili)
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok. 3-4 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 duża czerwona cebula
przygotowanie
Polędwicę myję, dokładnie osuszam.
Oczyszczam z żyłek i tłuszczu.
Kroję na grube plastry, a następnie na pół, na średnią kostkę.
W misce łączę sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. mieszam, powinna powstać papka.
Na suchej patelni podsmażam nasiona kolendry, kminek, płatki ostrej papryki, tymianek.
Smażę przez chwilę, aż zacznie intensywnie pachnięć. Zdejmuję z ognia, aby nie spalić przypraw.
Nasiona wrzucam do moździerza i rozgniatam na pył.
Do miski z solą i czosnkiem wrzucam sproszkowane nasiona, wlewam oliwę i posiekaną drobno natkę, mieszam.
Wrzucam mięso, mieszam dokładnie.
Odstawiam na 1-2 godz, lub na noc zostawiam w lodówce.
PRZYGOTOWANIE SZASZŁYKÓW:
Drewniane patyczki do szaszłyków wkładam do naczynia wypełnionego wodą, ja do dzbanka. Odstawiam na ok. 30 min aby patyczki dokładnie nasiąknęły wodą.
Nie będą się zbyt szybko palić na grillu.
Nie namaczamy patyczków metalowych.
Cebulę kroję na średniej wielkości kawałki, można użyć więcej cebuli, lub zupełnie z niej zrezygnować, tyle ile lubimy.
Ja polecam dodanie cebuli, w czasie grillowania zrobi się delikatnie słodka i znakomicie pasuje do polędwicy.
Mięso wyjmuję z lodówki, nadziewam je na patyczki na zmianę z kawałkiem cebuli.
Nie za ścisło.
Po przygotowaniu wszystkich szaszłyków rozgrzewam grilla.
GRILL ELEKTRYCZNY ROZGRZEWAM DO 290 ST.C. INNE ZGODNIE Z INSTRUKCJĄ
Na rozgrzanym grillu układam szaszłyki, część bezpośrednio na ruszcie, część na specjalnej tacce.
Smażę po ok. 2-3 min na każdą ze stron. Grilluję z zamkniętą przykrywą.
W sumie grillowanie nie powinno przekroczyć 10 min.
Im krócej pieczemy tym polędwica będzie delikatniejsza i smaczniejsza.
Przepieczona jest twarda.
Zdejmuję szaszłyki z grilla i od razu podaję.
Notes
Składniki na ok. 10 szt.
Przepisy na dania z Grill-a