Doskonałe domowe ciasto na pizzę.
Lekkie drożdżowe ciasto z którego zrobisz pizzę na cieniutkim lub puszystym cieście.
Pizzę upiekłam na grillu elektrycznym Webera.
Taka pizza nie jest tak rumiana jak ta z piekarnika, jednak równie smaczna i szybka do przygotowania.
Ciasto drożdżowe, które robię najczęściej jest naprawdę łatwe i szybkie. Można z niego zrobić każdy rodzaj pizzy, te cieniutkie i te puszyste. Wszystko zależy od tego jak cienko ciasto rozciągniemy lub rozwałkujemy.
Używając łopaty do pizzy i kamienia, musimy działać znacznie szybciej niż robiąc ciasto na blasze w piekarniku.
Na łopatę kładziemy rozciągnięty kawałek ciasta, dość szybko nakładamy sos i pozostałe składniki, aby ciasto nie rozmiękło i nie przykleiło się do łopaty. Jednym ruchem, energicznie zsuwamy pizzę z łopaty na bardzo gorący kamień.
Ciasto na łopatę powinno być mniej klejące niż to na blachę. Czyli powinniśmy mieć ciasto zwarte i elastyczne, które ładnie zachowuje kształt.
Ciasto na blachę może być znacznie bardziej lepkie. Nie musimy z nim postępować tak energicznie i szybko. Na blasze kładziemy kawałek papieru, na nim rozciągamy ciasto, a następnie układamy składniki.
Blachę z pizzą wstawiamy do gorącego piekarnika. Po upieczeniu wyjmujemy blachę, a pizzę zsuwamy na deskę.
Temperatura
Grill i piekarnik rozgrzewamy do maksimum.
Inaczej jest w specjalnym piecu do pizzy, ale to już w innym wpisie opowiem Wam jak dobrze jest mieć taki piec.
Jeśli macie kamień do pizzy, a bardzo go polecam, kamień wkładamy do zimnego urządzenia. Piekarnik i grill rozgrzewamy z włożonym wcześniej kamieniem. Nie można wkładać zimnego kamienia do rozgrzanego piekarnika czy grilla, bo na pewno pęknie i będzie bezużyteczny.
Im grubszy kamień tym lepiej. Najlepsze kamienie do piekarnika to kamienie gliniane.
Kamienie do pizzy na grill i do piekarnika znajdziecie tutaj, mój pochodzi z GrillSklep i od lat sprawdza się doskonale.
Wyrośnięte kulki ciasta drożdżowego kładę na solidnie oprószonym mąką blacie, to co było spodem teraz powinno znaleźć się na górze. Czyli zlepienie kulki.
Ręką zaczynam ciasto rozciągać i formować koło.

SKŁADNIKI
- 500 g maki pszennej typ 00’
- 220 ml cieplej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- ok 2 łyżek oliwy z oliwek
- Sos pomidorowy
- 500 ml pomidorowej pasaty
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- po 1 łyżeczce suszone oregano i bazylii
- Ponadto
- ulubione dodatki
- szynka, sery mozarella, oliwki, jalaphenio
przygotowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA:
Do misy wlewam ciepłą wodę, dodaję 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki, pokruszone drożdże. Mieszam, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
Misę przykrywam i odstawiam na ok. 10 min., aby powstał zaczyn.
Do zaczynu wsypuję pozostałą mąkę, sól i zaczynam wyrabiać przy pomocy haka.
Po 2-3 min kiedy składniki się połączą wlewam oliwę i dalej wyrabiam przez kolejna 5-6 min.
Kiedy powstanie jednolite, sprężyste i gładkie ciasto, smaruję je oliwą.
Przykrywam misę z ciastem, odstawiam na ok. 1 godz, do wyrośnięcia.
Ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószony mąką blat lub stolnicę.
Ciasto dzielę na 4 równe części. Z każdej z nich roluję kulkę, zawijając ciasto do spodu. Układam je zwinięciem do dołu.
Ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam na ok. 30 min do podrośnięcia.
Wyrośnięte kulki ciasta drożdżowego kładę na solidnie oprószonym mąką blacie, to co było spodem teraz powinno znaleźć się na górze. Czyli zlepienie kulki.
Ręką zaczynam ciasto rozciągać i formować koło.
Można ciasto rozwałkować wałkiem, ale zdecydowanie lepsze jest jeśli zrobicie to ręcznie. Obracamy ciasto rozciągając je na blacie (mocno podsypać mąką) palcami.
Krążki z ciasta kładę na łopacie.
Na wierzch wykładam sos pomidorowy i kolejne dodatki jak szynka, ser, cienkie krążki czerwonej cebuli, itp.
Pizzę wkładam do grilla lub piekarnika.
PIZZA Z GRILLA
Do zimnego grilla wkładam kamień do pizzy. Ja mam kamień Webera.
Grill rozgrzewam do max mocy, u mnie elektryczny Weber, rozgrzany do 310 st.C.
Grill nagrzewa się razem z kamieniem w środku.
Kiedy osiągnie maksymalną temperaturę, szybkim ruchem zsuwam pizzę z łopaty.
Grill zamykam i piekę pizzę ok. 5-7 min.
Otwieram i obracam, aby piekła się równomiernie.
Teraz oceńcie sami czy pizza jest już wystarczająco rumiana.
Ja piekę na grillu ok. 9 min.
Wyjmuję i od razu podaję.
PIZZA Z PIEKARNIKA
Piekarnik rozgrzewam z termoobiegiem do maksymalnej mocy u mnie 275 st.C.
Do zimnego piekarnika wkładam kamień i z nim nagrzewam piekarnik.
Na rozgrzany do maksimum kamień, szybkim ruchem kładę pizzę i piekę ok. 4-5 min.
Jeśli nie macie kamienia pizzę kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładam do piekarnika na środkowej półce i piekę aż pizza ładnie się zrumieni. Czas zależy od tego jak mocno można rozgrzać piekarnik.
U mnie przy 275 st.C. piekę ją ok. 5-6 min.
Wyjmuję i od razu podaję.





