Ciasto na Pizzę i Pizza z Grilla lub Piekarnika

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto na Pizzę i Pizza z Grilla lub Piekarnika

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Doskonałe domowe ciasto na pizzę. Lekkie drożdżowe ciasto z którego zrobisz pizzę na cieniutkim lub puszystym cieście.

Pizzę upiekłam na grillu elektrycznym Webera.

Taka pizza nie jest tak rumiana jak ta z piekarnika, jednak równie smaczna i szybka do przygotowania.

Ciasto drożdżowe, które robię najczęściej jest naprawdę łatwe i szybkie. Można z niego zrobić każdy rodzaj pizzy, te cieniutkie i te puszyste. Wszystko zależy od tego jak cienko ciasto rozciągniemy lub rozwałkujemy.

 

Używając łopaty do pizzy i kamienia, musimy działać znacznie szybciej niż robiąc ciasto na blasze w piekarniku.

Na łopatę kładziemy rozciągnięty kawałek ciasta, dość szybko nakładamy sos i pozostałe składniki, aby ciasto nie rozmiękło i nie przykleiło się do łopaty.  Jednym ruchem, energicznie zsuwamy pizzę z łopaty na bardzo gorący kamień.
Ciasto na łopatę powinno być mniej klejące niż to na blachę. Czyli powinniśmy mieć ciasto zwarte i elastyczne, które ładnie zachowuje kształt.

Ciasto na blachę może być znacznie bardziej lepkie. Nie musimy z nim postępować tak energicznie i szybko. Na blasze kładziemy kawałek papieru, na nim rozciągamy ciasto, a następnie układamy składniki.
Blachę z pizzą wstawiamy do gorącego piekarnika. Po upieczeniu wyjmujemy blachę, a pizzę zsuwamy na deskę.

 

Temperatura

Grill i piekarnik rozgrzewamy do maksimum.
Inaczej jest w specjalnym piecu do pizzy, ale to już w innym wpisie opowiem Wam jak dobrze jest mieć taki piec.

Jeśli macie kamień do pizzy, a bardzo go polecam, kamień wkładamy do zimnego urządzenia. Piekarnik i grill rozgrzewamy z włożonym wcześniej kamieniem. Nie można wkładać zimnego kamienia do rozgrzanego piekarnika czy grilla, bo na pewno pęknie i będzie bezużyteczny.
Im grubszy kamień tym lepiej. Najlepsze kamienie do piekarnika to kamienie gliniane.

 

Kamienie do pizzy na grill i do piekarnika znajdziecie tutaj, mój pochodzi  z  GrillSklep  i od lat sprawdza się doskonale.

 

 

 

Ciasto na Pizzę

 

 

Pizza z Grilla lub Piekarnika

 Składniki na 4 średnie pizze

  • 500 g maki pszennej typ 00’

  • 220 ml cieplej wody

  • 1 łyżeczka cukru

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka soli

  • ok 2 łyżek oliwy z oliwek

 

Sos pomidorowy

  • 500 ml pomidorowej pasaty

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • po 1 łyżeczce suszone oregano i bazylii

 

Ponadto

  • ulubione dodatki

  • szynka, sery mozarella, oliwki, jalaphenio

 

Ciasto na Pizzę

 

(Visited 292 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania ciasta:

Do misy wlewam ciepłą wodę, dodaję 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki, pokruszone drożdże. Mieszam, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
Misę przykrywam i odstawiam na ok. 10 min., aby powstał zaczyn.

Do zaczynu wsypuję pozostałą mąkę, sól i zaczynam wyrabiać przy pomocy haka.
Po 2-3 min kiedy składniki się połączą wlewam oliwę i dalej wyrabiam przez kolejna 5-6 min.

2
Done

Kiedy powstanie jednolite, sprężyste i gładkie ciasto, smaruję je oliwą.
Przykrywam misę z ciastem, odstawiam na ok. 1 godz, do wyrośnięcia.

Ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość.

3
Done

Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószony mąką blat lub stolnicę.

Ciasto dzielę na 4 równe części. Z każdej z nich roluję kulkę, zawijając ciasto do spodu. Układam je zwinięciem do dołu.
Ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam na ok. 30 min do podrośnięcia.

4
Done

Wyrośnięte kulki ciasta drożdżowego kładę na solidnie oprószonym mąką blacie, to co było spodem teraz powinno znaleźć się na górze. Czyli zlepienie kulki.
Ręką zaczynam ciasto rozciągać i formować koło.

Można ciasto rozwałkować wałkiem, ale zdecydowanie lepsze jest jeśli zrobicie to ręcznie. Obracamy ciasto rozciągając je na blacie (mocno podsypać mąką) palcami.

5
Done

Krążki z ciasta kładę na łopacie.
Na wierzch wykładam sos pomidorowy i kolejne dodatki jak szynka, ser, cienkie krążki czerwonej cebuli, itp.

Pizzę wkładam do grilla lub piekarnika.

6
Done

Pizza z Grilla

Do zimnego grilla wkładam kamień do pizzy. Ja mam kamień Webera.
Grill rozgrzewam do max mocy, u mnie elektryczny Weber, rozgrzany do 310 st.C.

Grill nagrzewa się razem z kamieniem w środku.

Kiedy osiągnie maksymalną temperaturę, szybkim ruchem zsuwam pizzę z łopaty.
Grill zamykam i piekę pizzę ok. 5-7 min.

Otwieram i obracam, aby piekła się równomiernie.
Teraz oceńcie sami czy pizza jest już wystarczająco rumiana.

Ja piekę na grillu ok. 9 min.

Wyjmuję i od razu podaję.

7
Done
8
Done

Pizza z Piekarnika

Piekarnik rozgrzewam z termoobiegiem do maksymalnej mocy u mnie 275 st.C.
Do zimnego piekarnika wkładam kamień i z nim nagrzewam piekarnik.

Na rozgrzany do maksimum kamień, szybkim ruchem kładę pizzę i piekę ok. 4-5 min.

Jeśli nie macie kamienia pizzę kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładam do piekarnika na środkowej półce i piekę aż pizza ładnie się zrumieni. Czas zależy od tego jak mocno można rozgrzać piekarnik.
U mnie przy 275 st.C. piekę ją ok. 5-6 min.

Wyjmuję i od razu podaję.

9
Done

Dorota

Lemoniada z Cytryn
previous
Lemoniada Cytrynowa klasyk – film
next
Błyskawiczne Ciasto z Budyniem i Truskawkami
Lemoniada z Cytryn
previous
Lemoniada Cytrynowa klasyk – film
next
Błyskawiczne Ciasto z Budyniem i Truskawkami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »