0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto z malinami i porzeczkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto z malinami i porzeczkami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Błyskawiczne ciasto, które pozwoli nam zagospodarować niezjedzone i lekko już ,,zmęczone” owoce. 
Polecam!

Ciasto owocowe z malinami i porzeczkami 

Składniki:


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 100 g masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 jajko (L) 
  • ½ szklanki jogurtu 
  • 1 szklanki mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 200 g malin 
  • 100 g czerwonych porzeczek 

Sposób przygotowania:

  1. Formę 20 cm, posmarować roztopionym masłem i wysypać tartą bułką. 
  2. Piekarnik rozgrzać do 175 oC. 
  3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia połączyć, przesiać. 
  4. Masło i cukier zmiksować na lekką, puszystą masę. 
  5. Cały czas miksując wbić jajko. 
  6. Następnie, (miksując) dodawać suche składniki, na przemian z jogurtem. Miksować tylko do połączenia składników. 
  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć owoce. 
  8. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 45-50 min, piec do suchego patyczka. 

Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!

(Visited 216 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Tort z Truskawkami
next
Tort Bezowy z Malinami
previous
Tort z Truskawkami
next
Tort Bezowy z Malinami

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię