Ciasto z Malinami i Porzeczkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto z Malinami i Porzeczkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Błyskawiczne ciasto, które pozwoli nam zagospodarować niezjedzone i lekko już ,,zmęczone” owoce.
Polecam!

 

 

 

Ciasto z Malinami i Porzeczkami

Składniki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 100 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 1 jajko (L)

  • ½ szklanki jogurtu

  • 1 szklanki mąki pszennej

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 cukier waniliowy

  • 200 g malin

  • 100 g czerwonych porzeczek

 

Sposób przygotowania:

  1. Formę 20 cm, posmarować roztopionym masłem i wysypać tartą bułką.

  2. Piekarnik rozgrzać do 175 oC.

  3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia połączyć, przesiać.

  4. Masło i cukier zmiksować na lekką, puszystą masę.

  5. Cały czas miksując wbić jajko.

  6. Następnie, (miksując) dodawać suche składniki, na przemian z jogurtem. Miksować tylko do połączenia składników.

  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć owoce.

  8. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 45-50 min, piec do suchego patyczka.

Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!

 

 

(Visited 455 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Tort z Truskawkami
next
Tort Bezowy z Malinami
previous
Tort z Truskawkami
next
Tort Bezowy z Malinami

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »