Ciasto z malinami i porzeczkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto z malinami i porzeczkami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share
    Błyskawiczne ciasto, które pozwoli nam zagospodarować niezjedzone i lekko już ,,zmęczone” owoce. 
    Polecam!

    Ciasto owocowe z malinami i porzeczkami 

    Składniki:


    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

    • 100 g masła 
    • 1 szklanka cukru 
    • 1 jajko (L) 
    • ½ szklanki jogurtu 
    • 1 szklanki mąki pszennej 
    • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    • 1 cukier waniliowy 
    • 200 g malin 
    • 100 g czerwonych porzeczek 

    Sposób przygotowania:

    1. Formę 20 cm, posmarować roztopionym masłem i wysypać tartą bułką. 
    2. Piekarnik rozgrzać do 175 oC. 
    3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia połączyć, przesiać. 
    4. Masło i cukier zmiksować na lekką, puszystą masę. 
    5. Cały czas miksując wbić jajko. 
    6. Następnie, (miksując) dodawać suche składniki, na przemian z jogurtem. Miksować tylko do połączenia składników. 
    7. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć owoce. 
    8. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 45-50 min, piec do suchego patyczka. 

    Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
    Smacznego!

    (Visited 262 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Tort z Truskawkami
    next
    Tort Bezowy z Malinami
    previous
    Tort z Truskawkami
    next
    Tort Bezowy z Malinami

    3 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię