Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Błyskawiczne ciasto, które pozwoli nam zagospodarować niezjedzone i lekko już ,,zmęczone” owoce.
Polecam!
Ciasto z Malinami i Porzeczkami
Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
100 g masła
1 szklanka cukru
1 jajko (L)
½ szklanki jogurtu
1 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
200 g malin
100 g czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania:
Formę 20 cm, posmarować roztopionym masłem i wysypać tartą bułką.
Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia połączyć, przesiać.
Masło i cukier zmiksować na lekką, puszystą masę.
Cały czas miksując wbić jajko.
Następnie, (miksując) dodawać suche składniki, na przemian z jogurtem. Miksować tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć owoce.
Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 45-50 min, piec do suchego patyczka.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!

(Visited 558 times, 1 visits today)
3 komentarze Ukryj
śliczne i bardzo apetyczne
Wygląda niesamowicie 🙂
Wielkie dzięki Dziewczyny:)