0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Tort Bezowy z Malinami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tort Bezowy z Malinami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
To ostatnio nasz ulubiony deser, lekki i pyszny, z pomarańczową bezą i bitą śmietaną, z delikatnie kwaśnymi malinami. Zostawiam go dla Was wszystkich i uciekam na upragnione wakacje.
Dwa tygodnie spędzimy nad kapryśnym, ale ukochanym, polskim morzem.
Do zobaczenia:)
tort-bezowy-z-malinami

Tort Bezowy z Malinami

Składniki:
  • 6 białek w temperaturze pokojowej (najlepiej wyjęte z lodówki, noc wcześniej)
  • 260 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
Bita śmietana:
  • 300 ml. zimnej śmietany kremówki (36%)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • ¾ szklanki cukru pudru
Przybranie:
  • 150 g malin
  • listki mięty

Przygotowanie bezowych blatów:

  1. Piekarnik nagrzać do 110 oC. z termoobiegiem.
  2. Łączymy cukier z mąką ziemniaczaną. 1 łyżeczkę mąki odkładamy do obtoczenia skórki z 1 pomarańczy (skórkę z drugiej zużyjemy do bitej śmietany)
  3. W misie miksera umieszczamy białka i ubijamy. Pod koniec miksowania dodajemy po 1 łyżce cukru z mąką, cały czas miksując. Na koniec wrzucamy skórkę obtoczoną w mące i wlewamy sok z cytryny, miksujemy jeszcze chwilę. Piana z białek powinna być szklista i zwarta. W chwili wyjmowania końcówki do ubijania, powinna stawiać leciusieńki opór.
  4. Na papierze do pieczenia rysujemy kółka (u mnie 2 x 24 cm.), rozprowadzamy na nich pianę.
  5. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 90 min. Jeśli mamy dwie blachy z bezą, najlepiej jedną umieścić na najniższym a drugą na jednym z najwyższych poziomów piekarnika, przy włączonym termoobiegu obydwie wyschną równomiernie.
  6. Po upływie czasu pieczenia, wyłączamy grzanie, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy na całą noc do całkowitego wyschnięcia.
  7. Rano, bezy wyjmujemy i delikatnie oddzielamy papier.

Pomarańczowa bita śmietana:

  1. 15 min przed przygotowaniem bitej śmietany, dobrze jest wstawić kremówkę do zamrażalnika, aby była bardzo zimna.
  2. W misie miksera ubijać kremówkę.
  3. Kiedy zacznie się ubijać, w trzech częściach dodać cukier, dokładnie zmiksować po każdym dodaniu.
  4. Pod koniec ubijania dodać skórkę pomarańczową obtoczoną w mące ziemniaczanej.

Przygotować tort:

  1. Na jeden z krążków bezowych wyłożyć bitą śmietanę, poukładać maliny i przykryć drugim krążkiem.
  2. Udekorować malinami i świeżymi listkami mięty.
  3. Przed podaniem, dobrze jest wstawić tort na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!!!

tort-bezowy

 

(Visited 1 434 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Ciasto z malinami i porzeczkami
next
Babeczki z owocami i kremem budyniowym
previous
Ciasto z malinami i porzeczkami
next
Babeczki z owocami i kremem budyniowym

7 komentarzy Ukryj

następnym razem jak zgromadzę znowu białka, będę robić. Teraz przeznaczam je na sernik „Biały Puch”

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię