Jak to zrobiłam, krok po kroku:
To ostatnio nasz ulubiony deser, lekki i pyszny, z pomarańczową bezą i bitą śmietaną, z delikatnie kwaśnymi malinami. Zostawiam go dla Was wszystkich i uciekam na upragnione wakacje.
Dwa tygodnie spędzimy nad kapryśnym, ale ukochanym, polskim morzem.
Do zobaczenia:)
Tort Bezowy z Malinami
Składniki:
- 6 białek w temperaturze pokojowej (najlepiej wyjęte z lodówki, noc wcześniej)
- 260 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 cukier waniliowy
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
Bita śmietana:
- 300 ml. zimnej śmietany kremówki (36%)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
- ¾ szklanki cukru pudru
Przybranie:
- 150 g malin
- listki mięty
Przygotowanie bezowych blatów:
- Piekarnik nagrzać do 110 oC. z termoobiegiem.
- Łączymy cukier z mąką ziemniaczaną. 1 łyżeczkę mąki odkładamy do obtoczenia skórki z 1 pomarańczy (skórkę z drugiej zużyjemy do bitej śmietany)
- W misie miksera umieszczamy białka i ubijamy. Pod koniec miksowania dodajemy po 1 łyżce cukru z mąką, cały czas miksując. Na koniec wrzucamy skórkę obtoczoną w mące i wlewamy sok z cytryny, miksujemy jeszcze chwilę. Piana z białek powinna być szklista i zwarta. W chwili wyjmowania końcówki do ubijania, powinna stawiać leciusieńki opór.
- Na papierze do pieczenia rysujemy kółka (u mnie 2 x 24 cm.), rozprowadzamy na nich pianę.
- Wstawiamy do gorącego piekarnika na 90 min. Jeśli mamy dwie blachy z bezą, najlepiej jedną umieścić na najniższym a drugą na jednym z najwyższych poziomów piekarnika, przy włączonym termoobiegu obydwie wyschną równomiernie.
- Po upływie czasu pieczenia, wyłączamy grzanie, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy na całą noc do całkowitego wyschnięcia.
- Rano, bezy wyjmujemy i delikatnie oddzielamy papier.
Pomarańczowa bita śmietana:
- 15 min przed przygotowaniem bitej śmietany, dobrze jest wstawić kremówkę do zamrażalnika, aby była bardzo zimna.
- W misie miksera ubijać kremówkę.
- Kiedy zacznie się ubijać, w trzech częściach dodać cukier, dokładnie zmiksować po każdym dodaniu.
- Pod koniec ubijania dodać skórkę pomarańczową obtoczoną w mące ziemniaczanej.
Przygotować tort:
- Na jeden z krążków bezowych wyłożyć bitą śmietanę, poukładać maliny i przykryć drugim krążkiem.
- Udekorować malinami i świeżymi listkami mięty.
- Przed podaniem, dobrze jest wstawić tort na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!!!
(Visited 3 436 times, 1 visits today)
7 komentarzy Ukryj
Pięknie wygląda!
Zapraszam do konkursu: https://www.pomidoribazylia.blogspot.com/2012/07/pierwszy-rok-bloga-i-konkurs-z.html
Piękny! Uwielbiam torty bezowe.
następnym razem jak zgromadzę znowu białka, będę robić. Teraz przeznaczam je na sernik “Biały Puch”
Sernik bały puch brzmi super, nie nie znam takiego, szkoda.
o tak! pomarańczowa beza – to brzmi świetnie! już lubię:)
Kocham bezy!.
Porywam dwa kawałki;)
Długo nie widziałam tak apetycznej bezy! Imponujący widok i pewnie równie fenomenalny smak!