Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Błyskawiczny pomysł na obiad, makaron z tuńczykiem i kaparami. Przygotowanie sosu zajmie tyle czasu ile gotować się będzie makaron.
Polecam do sosu, tuńczyka w sosie własnym a nie w oleju, jest nieco chudszy. Wybierajcie też, tego w kawałkach a nie rozdrobnionego, jest smaczniejszy i w sosie czuje się kawałki ryby.
Może nie jest to najbardziej urodziwe danie, ale w tym przypadku chodzi zdecydowanie o smak a wygląd, no cóż ….
Pierwszy raz jadłam ten makaron wiele lat temu u kuzyna mojego męża, wówczas jeszcze nie męża. Wpadliśmy z krótką wizytą, żeby coś oddać, czy pożyczyć, tak po prostu na 15 min. Jak to często bywa od słowa do słowa i z króciutkiej wizyty zrobiła się wizyta nieco dłuższa, aż dostaliśmy zaproszenie na obiad. Pani domu, która doskonale gotuje, zapytała nas czy mamy ochotę na spagetti bolognese czy na makaron z tuńczykiem? SPAGETTI!!! krzyknął mój przyszły mąż, zanim jeszcze zdążyłam zastanowić się na co miałabym ochotę, Michał za tuńczykiem nie przepada.
Joanna z uśmiechem, wdzięcznie odwróciła się na pięcie i razem pomaszerowałyśmy do kuchni. Po chwili spojrzała na mnie z niepewnym uśmiechem, bo rozmrożone mięso, które miało być do sosu pomidorowo-mięsnego, okazało się mięsem dla psa 🙂
Tym szczęśliwym zbiegiem okoliczności musieliśmy zjeść, przepyszny makaron z tuńczykiem. Od tamtej pory, a minęło już ok. 17 lat, makaron z tuńczykiem robię regularnie. Jest to jedno z moich ulubionych dań, szybkie, łatwe i pyszne a jednocześnie zaskakujące w smaku. Jedyne co zmieniam to rodzaje makaronu z którymi podaję sos. 🙂
Mój Michał jest dzisiaj również wielkim fanem tego konkretnego sosu, tylko w takiej wersji toleruje tuńczyka, a to znaczy, że sos jest super. Polecam spróbujcie 🙂
Makaron z Tuńczykiem i Kaparami
Składniki dla 2 osób:
-
170 gr tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (1 puszka)
-
1 ząbek czosnku
-
łyżka kaparów w zalewie
-
1 łyżka oleju
-
małe opakowanie śmietany 18% (200 gr)
-
Sól
-
1 cebulka dymka (może być tylko zielona część)
-
Świeżo mielony czarny pieprz
-
Parmezan do posypania
-
Ulubiony makaron ugotowany a’l dente (u mnie farfale)
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie a’l dente.
Tuńczyka dokładnie odcisnąć z sosu, powinien być maksymalnie suchy (żeby nie ,,strzelał” w czasie smażenia).
Dymkę posiekać średnio drobno.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić rozgnieciony czosnek i 1/2 łyżeczki soli, mieszać żeby czosnek się nie przypalił. Po chwili wrzucić kapary, mieszać i rozgniatać drewnianą łyżką. Dodać dymkę, cały czas mieszać, aby czosnek się nie przypalił.
Wrzucić tuńczyka i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Smażyć ok. 4 min często mieszając.
Na koniec włożyć śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać, powinniśmy otrzymać jednolity sos. Zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze 2 min. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Odcedzić makaron.
Makaron wymieszać z sosem, posypać startym parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego.
9 komentarzy Ukryj
A to cos dla tych, ktorzy nie maja czasu i trzeba cos z niczego zrobic. Dla mnie swietny przepis gdy robie sobie jedzenie do pracy i tunczyk odczarowany z tradycyjnej salatki tunczykowej 🙂 dzieki!!
Bardzo si cieszę, bo to też mój ulubiony przepis na tuńczyka 🙂
ja tak robie ,ale zamiast kaarów daję kukurydzę 😉
Ale pysznie się prezentuje! Mam akurat sporą puszkę tuńczyka w sosie własnym, zdecydowanie muszę wypróbować! Aż zgłodniałam hihi
Piękne zdjęcia – zrobię ten makaron, tuńczyk z nim połączony to zawsze dobry pomysł 🙂
Może dzięki tak super przepisowi uda mi isę przekonać rodzinkę do kaparów 🙂
hahaha jak to jest że zwykłego tuńczyka uwielbia każdy a kapary mało kto, widocznie do niektórych rzeczy trzeba dojrzeć 😉
Krótko genialny smak, szybki obiad 😋 dziękuję za ten przepis rewelacja !!!
Uwielbiam makaron pod każdą postacią a ten wygląda wyśmienicie 😀