Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny i łatwy do zrobienia domowy Chleb Czosnkowy.
Doskonały dodatek do grilla, ale i bez dodatków jest również przepyszny. Możecie podawać go z kieliszkiem wina, lub piwa.
Chleb można upiec dzień przed podaniem, masło również można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 2 dni.
Na ok. 30 min przed podaniem rozgrzewamy piekarnik do 210 st.C. z termoobiegiem.
Przygotowujemy chleb z masłem i podpiekamy przez 10-13 min.
Będzie pyszny jak by był upieczony przed chwilą.
Najlepszy i najłatwiejszy domowy dodatek do piknikowych posiłków.
Polecam i życzę Wam pięknej pogody 😀☀️
Domowy Chleb Czosnkowy
Składniki na 1 chleb:
-
375 g mąki pszennej (u mnie typ 00)
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka (15 g) suchych drożdży
-
1 łyżeczka cukru
-
220 ml. ciepłej wody
Na masło czosnkowe:
-
120 g bardzo miękkiego masła
-
2 średnie główki czosnku
-
0,5 łyżeczki soli
-
2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
-
oliwa do pieczenia
Steps
1
Done
|
Przygotowanie ciasta na chleb:Wodę, cukier i drożdże umieszczam w misce, mieszam i zostawiam na 10 min. Następnie do wody wsypuję mąkę, sól i zaczynam wyrabiać ręką. |
2
Done
|
Na blacie zagniatam ciasto rozciągając je przez ok. 6-8 min., aż stanie się jednolite i elastyczne. Ciasto wkładam do miski, przykrywam i odstawiam na ok. 1 godz, aby wyrosło. |
3
Done
|
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką, z ciasta formuję bułkę/bagietkę. Bułkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łączenie ciasta powinno znaleźć się na spodzie. |
4
Done
|
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 210 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM |
5
Done
|
Przygotowanie Masła CzosnkowegoGłówki czosnku obcinam na wysokości kilku centymetrów od górnej części. Na blasze kładę kawałek papieru do pieczenia. |
6
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 210 st.C. piekę czosnek 20 min. |
7
Done
|
Przygotowanie Pieczywa CzosnkowegoPrzestudzony chleb przecinam wzdłuż. Smaruję masłem czosnkowym, wstawiam do gorącego piekarnika na 8-10 min. Doskonałe domowe pieczywo do mięs z grilla, lub bez dodatków. |
8
Done
|