• Home
  • Chleb
  • Chleb Czosnkowy Domowy wypiek – film
0 0
Chleb Czosnkowy Domowy wypiek  – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chleb Czosnkowy Domowy wypiek – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszny i łatwy do zrobienia domowy Chleb Czosnkowy.

Doskonały dodatek do grilla, ale i bez dodatków jest również przepyszny. Możecie podawać go z kieliszkiem wina, lub piwa.

Chleb można upiec dzień przed podaniem, masło również można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 2 dni.
Na ok. 30 min przed podaniem rozgrzewamy piekarnik do 210 st.C. z termoobiegiem.
Przygotowujemy chleb z masłem i podpiekamy przez 10-13 min.

Będzie pyszny jak by był upieczony przed chwilą.
Najlepszy i najłatwiejszy domowy dodatek do piknikowych posiłków.

Polecam i życzę Wam pięknej pogody 😀☀️

 

Chleb Czosnkowy

 

 

Domowy Chleb Czosnkowy

Składniki na 1 chleb:

  •  375 g mąki pszennej (u mnie typ 00)

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka (15 g) suchych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 220 ml. ciepłej wody

 

Na masło czosnkowe:

  • 120 g bardzo miękkiego masła

  • 2 średnie główki czosnku

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki

  • oliwa do pieczenia

 

 

 

(Visited 2 122 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta na chleb:

Wodę, cukier i drożdże umieszczam w misce, mieszam i zostawiam na 10 min.

Następnie do wody wsypuję mąkę, sól i zaczynam wyrabiać ręką.
Kiedy składniki się połączą wykładam ciasto na blat, lub stolnice.

2
Done

Na blacie zagniatam ciasto rozciągając je przez ok. 6-8 min., aż stanie się jednolite i elastyczne.

Ciasto wkładam do miski, przykrywam i odstawiam na ok. 1 godz, aby wyrosło.

3
Done

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką, z ciasta formuję bułkę/bagietkę.
Najpierw robię prostokąt, następnie zwijam w rulon, możliwie ścisło.

Bułkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łączenie ciasta powinno znaleźć się na spodzie.
Bagietkę przykrywam ściereczką, odstawiam na ok. 30 min, do podrośnięcia.

4
Done

PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 210 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM

Na dno gorącego piekarnika stawiam pojemnik z gorącą wodą.

Bułkę odkrywam i z jednego boku nacinam ją żyletką lub skalpelem, nie za głęboko na całej długości bułki.

Bułkę wstawiam do piekarnika i piekę ok. 25-30 min. do ładnego zrumienienia.

Wyjmuję upieczoną bagietkę i studzę na kuchennej kratce.

5
Done

Przygotowanie Masła Czosnkowego

Główki czosnku obcinam na wysokości kilku centymetrów od górnej części.

Na blasze kładę kawałek papieru do pieczenia.
Czosnek w miejscu odcięcia polewam oliwą, oprószam solą, kładę przecięciem do dołu.

6
Done

Piekarnik rozgrzewam do 210 st.C. piekę czosnek 20 min.

Upieczony czosnek wyjmuję i ciepły wyciskam z łupiny do miski z masłem.
Dodaję posiekaną natkę pietruszki i trochę solę.

Mieszam dokładnie, aż powstanie jednolita masa.
Odstawiam.

7
Done

Przygotowanie Pieczywa Czosnkowego

Przestudzony chleb przecinam wzdłuż.

Smaruję masłem czosnkowym, wstawiam do gorącego piekarnika na 8-10 min.
Wyjmuję, od razu kroję i podaję.

Doskonałe domowe pieczywo do mięs z grilla, lub bez dodatków.
Smacznego 😀

8
Done

Dorota

previous
Botwinka – Zupa z Młodych Buraków
Makaron z Tuńczykiem
next
Makaron z Tuńczykiem – przepis z filmem
previous
Botwinka – Zupa z Młodych Buraków
Makaron z Tuńczykiem
next
Makaron z Tuńczykiem – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »