Pyszny i łatwy do zrobienia domowy Chleb Czosnkowy.
Doskonały dodatek do grilla, ale i bez dodatków jest również przepyszny. Możecie podawać go z kieliszkiem wina, lub piwa.
Chleb można upiec dzień przed podaniem, masło również można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 2 dni.
Na ok. 30 min przed podaniem rozgrzewamy piekarnik do 210 st.C. z termoobiegiem.
Przygotowujemy chleb z masłem i podpiekamy przez 10-13 min.
Będzie pyszny jak by był upieczony przed chwilą.
Najlepszy i najłatwiejszy domowy dodatek do piknikowych posiłków.
Polecam i życzę Wam pięknej pogody 😀☀️

SKŁADNIKI
- 375 g mąki pszennej (u mnie typ 00)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka (15 g) suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 220 ml. ciepłej wody
- Na masło czosnkowe:
- 120 g bardzo miękkiego masła
- 2 średnie główki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
- oliwa do pieczenia
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA NA CHLEB:
Wodę, cukier i drożdże umieszczam w misce, mieszam i zostawiam na 10 min.
Następnie do wody wsypuję mąkę, sól i zaczynam wyrabiać ręką.
Kiedy składniki się połączą wykładam ciasto na blat, lub stolnice.
Na blacie zagniatam ciasto rozciągając je przez ok. 6-8 min., aż stanie się jednolite i elastyczne.
Ciasto wkładam do miski, przykrywam i odstawiam na ok. 1 godz, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką, z ciasta formuję bułkę/bagietkę.
Najpierw robię prostokąt, następnie zwijam w rulon, możliwie ścisło.
Bułkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łączenie ciasta powinno znaleźć się na spodzie.
Bagietkę przykrywam ściereczką, odstawiam na ok. 30 min, do podrośnięcia.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 210 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Na dno gorącego piekarnika stawiam pojemnik z gorącą wodą.
Bułkę odkrywam i z jednego boku nacinam ją żyletką lub skalpelem, nie za głęboko na całej długości bułki.
Bułkę wstawiam do piekarnika i piekę ok. 25-30 min. do ładnego zrumienienia.
Wyjmuję upieczoną bagietkę i studzę na kuchennej kratce.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 210 ST.C. PIEKĘ CZOSNEK 20 MIN.
Upieczony czosnek wyjmuję i ciepły wyciskam z łupiny do miski z masłem.
Dodaję posiekaną natkę pietruszki i trochę solę.
Mieszam dokładnie, aż powstanie jednolita masa.
Odstawiam.
PRZYGOTOWANIE PIECZYWA CZOSNKOWEGO
Przestudzony chleb przecinam wzdłuż.
Smaruję masłem czosnkowym, wstawiam do gorącego piekarnika na 8-10 min.
Wyjmuję, od razu kroję i podaję.
Doskonałe domowe pieczywo do mięs z grilla, lub bez dodatków.