Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna, tradycyjnie polska, babka drożdżowa. Takie ciasto najczęściej piekła moja mama, która w ciastach drożdżowych była prawdziwą mistrzynią.
Teraz kiedy to ja przejęłam już rolę rodzinnej kucharki, piekę tę babkę zgodnie z maminymi wskazówkami.
Ciasto drożdżowe o bardzo intensywnym pomarańczowym smaku.
Polecam.
Babka Drożdżowa
Składniki – wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej:
- 25 gr świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka (2%)
- 280 gr mąki pszennej
- 130 gr cukru
- 1 cukier waniliowy
- 75 gr masła, roztopionego i przestudzonego.
- 4 żółtka
- Skorka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
- Z drożdży, mleka, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki robimy zaczyn (film z przygotowania zaczynu drożdżowego) . W szklanym naczyniu łączymy wszystkie składniki, mieszamy do całkowitego połączenia. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
- W między czasie:
- W misie miksera łączymy pozostałą mąkę i cukier, dodajemy wyrośnięty zaczyn a następnie żółtka. Przy pomocy haka, miksujemy na wolnych obrotach. Kiedy składniki zaczynają się łączyć, dolewamy powoli masło. Wyrabiamy przez ok. 5 min. Misę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-1,5 h do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego ciasta dodajemy otartą skórkę i posiekaną drobno, kandyzowaną skórkę, wcześniej obtoczone w mące ziemniaczanej.
- Całość ponownie wyrabiamy mikserem, przez kilka minut.
- Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej roztopionym masłem i wysypanej tartą bułką, u mnie foremka do babki z kominem 10cm x 22 cm.
- Pieczemy w 175 oC przez 12 min w uchylonym piekarniku, następnie zamykamy piekarnik i pieczemy ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone wkłuwając patyk do szaszłyków. Jeśli to konieczne pieczemy 5 min dłużej.
- Studzimy w uchylonym piekarniku przez 10 min, następnie wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.
Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
(Visited 3 171 times, 1 visits today)
6 komentarzy Ukryj
cudnie się prezentuje!!
Uwielbiam babkę pomarańczową, ale mój przepis jest trochę inny. Muszę spróbować Twojej receptury
musi być pyszna, wygląda rewelacyjnie:) ja lubię też pomarańczowo czekoladową babkę, polecam:D
Wygląda bardzo apetycznie. 🙂
a jaki rozmiar foremki?
Uzupełniłam przepis, foremka do babek z kominem 10 cm x 22 cm. to średnia foremka 🙂