Babka Drożdżowa Bardzo Pomarańczowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka Drożdżowa Bardzo Pomarańczowa

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
 Pyszna, tradycyjnie polska, babka drożdżowa. Takie ciasto najczęściej piekła moja mama, która w ciastach drożdżowych była prawdziwą mistrzynią.
Teraz kiedy to ja przejęłam już rolę rodzinnej kucharki, piekę tę babkę zgodnie z maminymi wskazówkami.

Ciasto drożdżowe o bardzo intensywnym pomarańczowym smaku.

Polecam.

 

Babka Drożdżowa

 

Babka Drożdżowa 

Składniki – wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 25 gr świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (2%)
  • 280 gr mąki pszennej
  • 130 gr cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 75 gr masła, roztopionego i przestudzonego.
  • 4 żółtka
  • Skorka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

  1. Z drożdży, mleka, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki robimy zaczyn (film z przygotowania zaczynu drożdżowego) . W szklanym naczyniu łączymy wszystkie składniki, mieszamy do całkowitego połączenia. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
  2. W między czasie:
  3. W misie miksera łączymy pozostałą mąkę i cukier, dodajemy wyrośnięty zaczyn a następnie żółtka. Przy pomocy haka, miksujemy na wolnych obrotach. Kiedy składniki zaczynają się łączyć, dolewamy powoli masło. Wyrabiamy przez ok. 5 min. Misę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-1,5 h do wyrośnięcia.
  4. Do wyrośniętego ciasta dodajemy otartą skórkę i posiekaną drobno, kandyzowaną skórkę, wcześniej obtoczone w mące ziemniaczanej.
  5. Całość ponownie wyrabiamy mikserem, przez kilka minut.
  6. Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej roztopionym masłem i wysypanej tartą bułką, u mnie foremka do babki z kominem 10cm x 22 cm.
  7. Pieczemy w 175 oC przez 12 min w uchylonym piekarniku, następnie zamykamy piekarnik i pieczemy ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone wkłuwając patyk do szaszłyków. Jeśli to konieczne pieczemy 5 min dłużej.
  8. Studzimy w uchylonym piekarniku przez 10 min, następnie wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.

Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

 

 Babka Drożdżowa
Babka Drożdżowa
(Visited 324 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Biała Kiełbasa po Polsku w Sosie Chrzanowo-Musztardowym – film
Zrazy Zawijane
next
Zrazy Wołowe Zawijane
previous
Biała Kiełbasa po Polsku w Sosie Chrzanowo-Musztardowym – film
Zrazy Zawijane
next
Zrazy Wołowe Zawijane

6 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię