0 0
Mazurek Chałwowo – Pomarańczowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mazurek Chałwowo – Pomarańczowy

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Mazurek wielkanocny specjalnie dla miłośników chałwy. Jest zrobiony na pysznym kruchym cieście chałwowym z masą chałwową i białą czekoladą. Ciasto ma lekko wyczuwalną gorycz pomarańczy i intensywny chałwowy smak. Najsmaczniejszy jest dzień po przygotowaniu kiedy wszystkie masy mają czas całkowicie zastygnąć i lekko się ,,przegryść” . Zdecydowanie polecam z przepisu otrzymamy dwa niewielkie mazurki, lub jeden większy.

Polecam 🙂

 

mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis, czekolada, czekolada przepisy, mazurek czekoladowy, mazurek czekoladowy przepis, przepisy, czekolada przepis, czekolada przepisy, mazurek mikado, mazurek mikado przepisy, chałwa przepisy, mazurek chałwowy przepis,

 

Mazurek Chałwowo-Pomarańczowy

Składniki:

  • 150 g ziemnego masła 
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka 
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany 
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
Na wierzch mazurka:
  • 2-3 łyżki domowego dżemu pomarańczowego lub kupnego
  • 150 g chałwy waniliowej
  • 4-5 łyżek śmietany kremówki (30%)
  • 200 g białej czekolady
  • 4 -5 łyżek śmietany kremówki (30%)
  • 4 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 

Sposób przygotowania mazurka:

Ciasto kruche chałwowe na 2×20 cm foremki:

W malakserze umieścić wszystkie składniki ciasta bez jogurtu i soku, dokładnie posiekać, na koniec dodać jogurt i sok, ponownie zmiksować, powinno powstać jednolite, gładkie ciasto. Wyłożyć je na oprószony mąką blat, krótko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30-40 min.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Wyjąć ciasto, rozwałkować na wielkość formy (u mnie 2 x 20 cm, może być jedna większa).

Formę posmarowaną masłem i posypaną mąką, wylepić ciastem. Ciasto nakłóć widelcem.
Piec w gorącym piekarniku ok. 15 – 17 min, do zbrązowienia (ciasto musi się całkowicie upiec).

Ciasto wyjąć i pozostawić do wystygnięcia:

Zimne posmarować najpierw dżemem, następnie wylać *masę chałwową i delikatnie ją rozprowadzić po całym cieście, zostawić do lekkiego zgęstnienia. Na masę chałwową wylać
**masę czekoladową z pomarańczą i pozostawić do całkowitego zastygnięcia, zajmie to 2-3 godz., ale najlepiej zostawić mazurek na noc w chłodnym miejscu.

*Masa chałwowa:

Do niewielkiego garnuszka pokruszyć chałwę, zalać kremówką i na średnim ogniu podgrzewać mieszając. Powinna powstać jednolita, gładka masa, zajmie to ok. 5-7 min. Uważać, żeby nie przypalić masy. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszać. Odpowiednia do wylania na ciasto masa powinna być gęsta i lejąca się wolno.

**Masa z białej czekolady:

Czekoladę połamać na kawałki włożyć do garnuszka, wlać kremówkę, podgrzewać delikatnie
na małym ogniu, kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Do gładkiej czekolady wrzucić posiekaną skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Masa powinna być chłodna, ale lejąca.
Taką masę wylać na masę chałwową. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Mazurek udekorować według upodobań i zdolności 🙂
Ja wycięłam ze skórki pomarańczowej małe kwiatki.

Smacznego 🙂

  • mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis, czekolada, czekolada przepisy, mazurek czekoladowy, mazurek czekoladowy przepis, przepisy, czekolada przepis, czekolada przepisy, mazurek mikado, mazurek mikado przepisy, chałwa przepisy, mazurek chałwowy przepis,
  • mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis, czekolada, czekolada przepisy, mazurek czekoladowy, mazurek czekoladowy przepis, przepisy, czekolada przepis, czekolada przepisy, mazurek mikado, mazurek mikado przepisy, chałwa przepisy, mazurek chałwowy przepis,
  • Mazurek Wielkanocny
  • mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis, czekolada, czekolada przepisy, mazurek czekoladowy, mazurek czekoladowy przepis, przepisy, czekolada przepis, czekolada przepisy, mazurek mikado, mazurek mikado przepisy, chałwa przepisy, mazurek chałwowy przepis,

 

Więcej przepisów na mazurki wielkanocne znajdziecie tutaj:

Mazurek Wielkanocny Bakaliowy

 

(Visited 1 985 times, 3 visits today)

Dorota

previous
Makaron z pomidorami z jednego garnka – Obiad w 10 min.
next
Wielkanoc Rzecz Święta cz. 3 Tradycja Smaków
previous
Makaron z pomidorami z jednego garnka – Obiad w 10 min.
next
Wielkanoc Rzecz Święta cz. 3 Tradycja Smaków

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »