Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Obiad w 10 min.? Nic prostszego 🙂
Wprawdzie mamy wakacje i masę czasu, ale tak naprawdę nigdy nie jest go za dużo. Dlatego czasami przydaje się taki przepis, który możemy wykonać w chwilę. Przygotowanie tego makaronu, dla mnie pysznego, nie zajmie Wam więcej niż 10 min. i to razem z przygotowaniem składników.
Wszytko ugotujemy w jednym garnku, więc sprzątania też jest niewiele. Idealny dla wszystkich, którzy lubią takie lekkie, nieskomplikowane dania. Dla tych, którzy lubią zdecydowane smaki, polecam dodanie do gotowania ostrej przyprawy lub drobno posiekane papryczki chili.
Zimny makaron można odsmażać na patelni lub odgrzewać w kuchence mikrofalowej.
Polecam 🙂

Makaron z pomidorami w 10 min.
Składniki:
- 300 g makaronu typu spaghetti (u mnie razowy, pełne ziarno ,,Makarony Polskie”)
- 300 g pomidorów cherry lub innych małych
- 3 średnie ząbki czosnku, pokrojone w cieniutkie plasterki
- listki z 3-4 gałązek świeżej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej przyprawy Sambal Oelek (opcjonalnie)
- Parmezan do posypania
- ok. 3-4 szklanek wrzątku
Sposób przygotowania:
Do szerokiego garnka lub głębokiej patelni włożyć wszystkie składniki (Sambal Oelek jeśli lubimy ostrzejszy makaron).
Wlać wrzątek, postawić na dużym ogniu, doprowadzić do gotowania. Mieszać od czasu do czau, żeby makaron się nie skleił.
Gotować na dużym ogniu bez przykrycia przez ok. 7-8 min. Czas gotowania zależy od tego jaki makaron lubimy.
Kiedy makaron jest ugotowany zdejmujemy garnek z ognia i szczypcami wyjmujemy makaron, łyżką cedzakową wyławiamy pomidorki
i układamy na makaronie.
Posypujemy startym parmezanem i świeżą bazylią.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na dania z makaronem znajdziecie tutaj:
2 komentarze Ukryj
Jaki śliczny talerzyk!
Pstrokacizna, ale ja go bardzo lubie 🙂