Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Prosty i szybki deser, który można upiec w trakcie obiadu lub kolacji, aby podać go prosto z piekarnika. Ciastka przygotowujemy wcześniej i przechowujemy w lodówce (bez pieczenia). Ciasto francuskie najsmaczniejsze jest krótko po upieczeniu, kruche i delikatne. Figi i śliwki można również zastąpić cienkimi plasterkami gruszki. Ja ciastka polewam pysznym miodem malinowym, który każdego roku przywozimy ze Szczyrku. Miód ma piękny kolor i naprawdę pachnie malinami. Polecam.

Ciastka francuskie z figami, śliwkami i miodem malinowym
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 figi pokrojone w plastry
- 5 dużych śliwek lub ok 10 węgierek
- Kilka łyżek miodu malinowego lub innego miodu płynnego
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Figi i śliwki umyć. Figi pokroić w plasterki średniej grubości, ze śliwek usunąć pestki. Duże pokroić w półplasterki, węgierki podzielić na pól.
Ciasto francuskie jeśli jest mrożone rozmrozić. Rozłożyć na blacie i pokroić na równej wielkości kwadraty lub prostokąty. Nakłuć każdy kawałek widelcem.
Na cieście układać owoce, tylko śliwki lub figi, lub mieszać je razem.
Ciastka piec w gorącym piekarniku prze ok. 12 -15 min do zrumienienia brzegów. Wyjąć i pozostawić na ok. 5-7 min do przestygnięcia.
Każde ciasto polać łyżeczką płynnego miodu. Natychmiast podawać.
Jeśli nie mamy miodu ciasta można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Polecam jednak miód z figami smakuje najlepiej.
Smacznego.
