Ciastka francuskie z figami śliwkami i miodem malinowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciastka francuskie z figami śliwkami i miodem malinowym

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Prosty i szybki deser, który można upiec w  trakcie obiadu lub kolacji, aby podać go prosto z piekarnika. Ciastka przygotowujemy wcześniej i przechowujemy w lodówce (bez pieczenia). Ciasto francuskie najsmaczniejsze jest krótko po upieczeniu, kruche i delikatne. Figi i śliwki można również zastąpić cienkimi plasterkami gruszki. Ja ciastka polewam pysznym miodem malinowym, który każdego roku przywozimy ze Szczyrku. Miód ma piękny kolor i naprawdę pachnie malinami. Polecam.

    ciastka-francuskie

    Ciastka francuskie z figami, śliwkami i miodem malinowym

    Składniki:

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 3 figi pokrojone w plastry 
    • 5 dużych śliwek  lub ok 10 węgierek 
    • Kilka łyżek miodu malinowego lub innego miodu płynnego 

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. 

    Figi i śliwki umyć. Figi pokroić w plasterki średniej grubości, ze śliwek usunąć pestki. Duże pokroić w półplasterki, węgierki podzielić na pól.

    Ciasto francuskie jeśli jest mrożone rozmrozić.  Rozłożyć na blacie i pokroić na równej wielkości kwadraty lub prostokąty. Nakłuć każdy kawałek widelcem.

    Na cieście układać owoce, tylko śliwki lub figi, lub mieszać je razem.

    Ciastka piec w gorącym piekarniku prze ok. 12 -15 min do zrumienienia brzegów.  Wyjąć i pozostawić na ok. 5-7 min do przestygnięcia.

    Każde ciasto polać łyżeczką płynnego miodu.  Natychmiast podawać.

    Jeśli nie mamy miodu ciasta można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Polecam jednak miód z figami smakuje najlepiej.

    Smacznego.

    ciastka-francuskie-z-figami
    (Visited 462 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Wyrzeźbię ci tort
    next
    Jak gotuje modelka
    previous
    Wyrzeźbię ci tort
    next
    Jak gotuje modelka

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »