Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo jesienne ciasto, tarta z orzechami i gruszkami.

Tarta orzechowa z gruszkami
Składniki:
Ciasto półkruche
- 120 gr masła (zimnego)
- 200 gr mąki pszennej krupczatki
- 20 gr mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (L)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru + 1 łyżka
- sok z połowy cytryny
Nadzienie
- 120 gr orzechów włoskich zmielonych
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 3 gruszki
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta (bez soku z cytryny) umieścić w misie malaksera lub na stolnicy, posiekać dokładnie, pod koniec wlać sok z cytryny i ponownie posiekać. Powinno powstać miękkie i wilgotne ciasto. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć lekko, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce .
Dno formy do tart (22-24 cm) posmarować roztopionym masłem i posypać mąką, boki zostawić czyste.
Wyjąć ciasto, rozwałkować na średniej grubości placek i wylepić nim przygotowaną formę. Wstawić do zamrażalnika.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Ciasto podpiec przez 13-15 min do zrumienienia brzegów.
Przygotować nadzienie. Gruszki obrać ze skóry, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ponacinać wierzch gruszek nie przecinając ich jednak całkowicie. Odstawić.
Przygotować masę orzechową. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Z białek i 1 łyżki cukru ubić sztywną pianę. Pianę włożyć do masy z żółtek i delikatnie wymieszać, wsypać zmielone orzechy i ponownie wymieszać do połączenia się składników.
Na podpieczonym cieście ułożyć połówki gruszek przykryć je przygotowanym ciastem orzechowym. Wstawić do piekarnika na 45-50 min, po ok. 40 min zmniejszyć temperaturę do 165 st.C. Piec do suchego patyczka. Studzić na kratce.
Smacznego.