0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Tarta orzechowa z gruszkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta orzechowa z gruszkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo jesienne ciasto, tarta z orzechami i gruszkami.

 

tarta-z-gruszkami

 

Tarta orzechowa z gruszkami

Składniki:

Ciasto półkruche

  • 120 gr masła (zimnego)
  • 200 gr mąki pszennej krupczatki
  • 20 gr mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru + 1 łyżka 
  • sok z połowy cytryny

Nadzienie

  • 120 gr orzechów włoskich zmielonych 
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3 gruszki 
  • 2 łyżki cukru 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta (bez soku z cytryny) umieścić w misie malaksera lub na stolnicy, posiekać dokładnie, pod koniec wlać sok z cytryny i ponownie posiekać. Powinno powstać miękkie i wilgotne ciasto. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć lekko, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce .

Dno formy do tart (22-24 cm) posmarować roztopionym masłem i posypać mąką, boki zostawić czyste.

Wyjąć ciasto, rozwałkować na średniej grubości placek i wylepić nim przygotowaną formę. Wstawić do zamrażalnika.

Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.

Ciasto podpiec przez 13-15 min do zrumienienia brzegów.

Przygotować nadzienie. Gruszki obrać ze skóry, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ponacinać wierzch gruszek nie przecinając ich jednak całkowicie. Odstawić.

Przygotować masę orzechową. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Z białek i 1 łyżki cukru ubić sztywną pianę. Pianę włożyć do masy z żółtek i delikatnie wymieszać, wsypać zmielone orzechy i ponownie wymieszać do połączenia się składników.

Na podpieczonym cieście ułożyć połówki gruszek przykryć je przygotowanym ciastem orzechowym. Wstawić do piekarnika na 45-50 min, po ok. 40 min zmniejszyć temperaturę do 165 st.C. Piec do suchego patyczka. Studzić na kratce.

Smacznego.

 

  • tarta-orzechowa-z-gruszkami
  • tarta-z-gruszkami

 

 

(Visited 302 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Blogerki piszą książki – Kinga Paruzel
next
Gulasz wieprzowy
previous
Blogerki piszą książki – Kinga Paruzel
next
Gulasz wieprzowy

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię