Gulasz wieprzowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Gulasz wieprzowy

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Gulasz w wersji nieco delikatniejszej niż wołowy z czerwonym winem. Mięso wieprzowe jest miększe i wymaga nieco krótszego gotowania. Gulasz można zamrozić i mieć obiad na wypadek ,,awarii”.  Polecam.

     

    Gulasz w Sosie Grzybowym

    Gulasz wieprzowy

    Składniki:

    • 1 kg szynki wieprzowej
    • 1 duża lub 2 średnie cebule
    • kilka grzybów suszonych (podgrzybki, borowiki)
    • 2 łyżki mąki
    • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
    • 1/2 łyżeczki chili w proszku
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
    • Olej do smażenia
    • ok. 1 szklanki bulionu 

    Sposób przygotowania:

    Mięso umyć, dokładnie wytrzeć, pokroić w kostkę (średniej wielkości, taką na jeden kęs).

    W średniej misce połączyć wszystkie przyprawy, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko dokładnie wymieszać.

    Do przypraw wrzucić pokrojone mięso, mieszać tak, aby wszystkie kawałki mięsa pokryły się przyprawami. Przykryć naczynie i odstawić w chłodne miejsce na min. 1 h można zostawić na całą noc.

    Grzyby zalać ok. 1/2 szklanki wrzątku, przykryć i odstawić na ok. 30 min.

    Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w średniej grubości półplasterki.

    Mięso oprószyć mąką, można wsypać mąkę do miski w której jest mięso i dokładnie wymieszać lub wsypać mąkę do dużej torebki foliowej a następnie włożyć do niej mięso, zawiązać torebkę i potrząsać przez chwilę. Ważne, żeby mięso pokryło się dokładnie mąką.

    W szerokim garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, na gorący tłuszcz wrzucić kawałki mięsa i obsmażyć je ze wszystkich stron. Mąka może trochę przywierać do dna garnka, ale to nie szkodzi.

    Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju i obsmażyć krótko cebulę. Wrzucić cebulę do garnka z mięsem, dodać grzyby suszone, dokładnie wymieszać. Wlać do garnka ok. 1/2 szklanki bulionu, zamieszać, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić. Czas duszenia to ok. 2h, ale w między czasie należy garnek odkrywać i mieszać gulasz, żeby się nie przypalił. Należy również dolewać płyn w trakcie duszenia. Nie zapominajmy o wodzie z moczenia grzybów suszonych, również powinna znaleźć się w gulaszu.

    Gulasz podajemy na gorąco z dodatkiem kopytek, pieczonych ziemniaków lub puree ziemniaczanego.

    Smacznego.

    • gulasz-przepis
    • mięso-w-sosie
    (Visited 9 196 times, 2 visits today)

    Dorota

    previous
    Tarta orzechowa z gruszkami
    next
    Smaki tak, ale co z marzeniami ?
    previous
    Tarta orzechowa z gruszkami
    next
    Smaki tak, ale co z marzeniami ?

    9 komentarzy Ukryj

    Oto takich 🙂
    1 łyżka papryki słodkiej w proszku
    1/2 łyżeczki chili w proszku
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
    ok. 1 szklanki bulionu

    Robię ten gulasz drugi raz po długiej przerwie. Nie umiałam znaleźć przepisu po raz drugi a GULASZ JEST ABSOLUTNIE REWELACYJNY! Nie da się go zepsuć~ chyba! Przepyszny! Gorąco polecam~ spróbujcie sami. Wielkie dzięki za cudownie prosty przepis na pyszny niedzielny obiad!

    Gulasz pycha!!! cała rodzinka stwierdzila ze to najlepszy jaki jedli ! a cóki są wybredne !!! dziekuje za super przepis ! dzis krokiety z pieczarkami z Pani przepisu 😉

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »