Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Gulasz w wersji nieco delikatniejszej niż wołowy z czerwonym winem. Mięso wieprzowe jest miększe i wymaga nieco krótszego gotowania. Gulasz można zamrozić i mieć obiad na wypadek ,,awarii”. Polecam.
Gulasz wieprzowy
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 duża lub 2 średnie cebule
- kilka grzybów suszonych (podgrzybki, borowiki)
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- Olej do smażenia
- ok. 1 szklanki bulionu
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, dokładnie wytrzeć, pokroić w kostkę (średniej wielkości, taką na jeden kęs).
W średniej misce połączyć wszystkie przyprawy, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko dokładnie wymieszać.
Do przypraw wrzucić pokrojone mięso, mieszać tak, aby wszystkie kawałki mięsa pokryły się przyprawami. Przykryć naczynie i odstawić w chłodne miejsce na min. 1 h można zostawić na całą noc.
Grzyby zalać ok. 1/2 szklanki wrzątku, przykryć i odstawić na ok. 30 min.
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w średniej grubości półplasterki.
Mięso oprószyć mąką, można wsypać mąkę do miski w której jest mięso i dokładnie wymieszać lub wsypać mąkę do dużej torebki foliowej a następnie włożyć do niej mięso, zawiązać torebkę i potrząsać przez chwilę. Ważne, żeby mięso pokryło się dokładnie mąką.
W szerokim garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, na gorący tłuszcz wrzucić kawałki mięsa i obsmażyć je ze wszystkich stron. Mąka może trochę przywierać do dna garnka, ale to nie szkodzi.
Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju i obsmażyć krótko cebulę. Wrzucić cebulę do garnka z mięsem, dodać grzyby suszone, dokładnie wymieszać. Wlać do garnka ok. 1/2 szklanki bulionu, zamieszać, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić. Czas duszenia to ok. 2h, ale w między czasie należy garnek odkrywać i mieszać gulasz, żeby się nie przypalił. Należy również dolewać płyn w trakcie duszenia. Nie zapominajmy o wodzie z moczenia grzybów suszonych, również powinna znaleźć się w gulaszu.
Gulasz podajemy na gorąco z dodatkiem kopytek, pieczonych ziemniaków lub puree ziemniaczanego.
Smacznego.
9 komentarzy Ukryj
jakich przypraw użyłeś ??
Oto takich 🙂
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki chili w proszku
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
ok. 1 szklanki bulionu
Robię ten gulasz drugi raz po długiej przerwie. Nie umiałam znaleźć przepisu po raz drugi a GULASZ JEST ABSOLUTNIE REWELACYJNY! Nie da się go zepsuć~ chyba! Przepyszny! Gorąco polecam~ spróbujcie sami. Wielkie dzięki za cudownie prosty przepis na pyszny niedzielny obiad!
Bardzo się ciesze, my również bardzo lubimy ten gulasz 🙂
Dzien dobry , chcialam zapytac czy jesli podwoje skladniki na ten gulasz to czy czas duszenia tez sie podwaja ?
Czas gotowania jest zawsze taki sam, bez względu na ilość mięsa.
Dziekuje za szybka odpowiedz .
😉
Gulasz pycha!!! cała rodzinka stwierdzila ze to najlepszy jaki jedli ! a cóki są wybredne !!! dziekuje za super przepis ! dzis krokiety z pieczarkami z Pani przepisu 😉
Bardzo się cieszę i pozdrawiam całą rodzinkę 😃