Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna mrożona kawa na mleku kokosowym. Doskonała na letnie upały.
Kawa jest delikatna i przygotowana z kawy Inki, więc doskonale nadaje się również dla dzieci.
Kawę zawsze podaję z lodami waniliowymi, ale jeśli wolicie można zastąpić je lodami kokosowymi wtedy będzie miała nieco intensywniejszy smak.

Mrożona Kawa Kokosowa z Lodami
Składniki dla 2 osób:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml.)
1 łyżka cukru
2 łyżki rozpuszczalnej
2 łyżki lodów waniliowych lub kokosowych
4-6 kostek lodu
ponadto:
sok z 1/2 cytryny
ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania kawy kokosowej:
W garnuszku podgrzać mleko kokosowe, kiedy zacznie lekko wrzeć, zdjąć z ognia i od razu wsypać cukier, zamieszać do rozpuszczenia. Do gorącego, słodkiego mleka wsypać kawę Inkę
i dokładanie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Najlepiej użyć kuchennej rózgi do mieszania kawy.
Kawę odstawić do wystygnięcia.
Do dużych kieliszków włożyć po 2-3 kostki lodu, zalać zimną kawą i do każdego kieliszka włożyć
po kulce lodów. Kawę można posypać wiórka kokosowymi.
Podawać ze słomką.
Przygotowanie kieliszków:
Na płaski talerzyk wylać sok z cytryny, do miseczki wsypać wiórki.
Brzeg kieliszka maczać najpierw w soku cytrynowym, a następnie w wiórkach.
Odstawić na 10 min lub na czas stygnięcia kawy.
Smacznego 🙂

2 komentarze Ukryj
od jutra upały i taka kawą można będzie się delektować. Pyszna:)
prezentuje się fantastycznie! 🙂 uwielbiam kokosa <3