0 0
Śliwki w boczku pieczone – koreczki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Śliwki w boczku pieczone – koreczki

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Na dobry początek roku i karnawału oczywiście, śliwki w boczku. Najprostsza, najszybsza i najsmaczniejsza chyba przekąska, która nic a nic się nie zestarzała.

Polecam, nie wszytko co stare, jest nudne:)

 

Śliwki zapiekane w boczku

Składniki na 10 koreczków, zwiększamy proporcjonalnie do wielkości apetytu:

  • 10 cieniusieńkich plasterków chudego, wędzonego boczku
  • 10 śliwek suszonych
  • 10 wykałaczek

Sposób przygotowania koreczków:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 oC.
  2. Każdą śliwkę dokładnie zawijamy w plasterek boczku, spinamy wykałaczką.
  3. Układamy w żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 min.
  4. Boczek powinien się porządnie przyrumienić.

Podajemy gorące, ale na zimno też są pyszne:)

Uwaga: tłuszcz wytopiony z boczku, bardzo pryska.

Smacznego!!!

 

(Visited 209 857 times, 7 visits today)

Dorota

Krem do Ciasta
previous
Pyszne Ciasto z Wiśniami bez Pieczenia – film
Zupa
next
Zupa Gulaszowa z Szynki
Krem do Ciasta
previous
Pyszne Ciasto z Wiśniami bez Pieczenia – film
Zupa
next
Zupa Gulaszowa z Szynki

25 komentarzy Ukryj

Jadłem po raz pierwszy w życiu dzisiaj i powiem że niebo w gębie. Sądziłem że śliwka suszona jako taka sama z siebie sama jest kwaśna, ale włożyłem do ust pierwszy kawałek to nie mogłem się powstrzymać przed spróbowaniem następnego! ;D

…….właśnie przygotowałam , czekam jak piekarnik się nagrzeje! / już kiedyś jadłam – pyszota , druga wersja była z gruszką ale śliwka bez porównania o niebo lepsza /

Poda ktoś przepis na sos do tego? Chyba musztardowo miodowy. W restauracjach zawsze podają polane takim sosem. Chciałam to zrobić na imprezę, ale jak się robi ten sos?

Ja połączyłabym ok. 1/4 szklanki miodu z 1 łyżeczką musztardy Dijon, trochę soku z cytryny (ok.1/2 łyżeczki), sól, świeżo mielony pieprz (odrobina) i mieszałabym, aż powstanie jednolita masa. Spróbuj, może to będzie ten smak 🙂

czy to ma byc taka śliwka suszona najzwyklejsza, czy kalifornijska bo nigdy nie wiem jak stoję przed półką z bakaliami czy jest jakaś róznica pozdrawiam

To mogą być śliwki takie jakie mamy lub kupimy w sklepie. Ja najbardziej lubię śliwki wędzone, bo są mniej słodkie od kalifornijskich, ale wszystkie rodzaje są odpowiednie 🙂

Ja jeszcze dodaje orzecha i kawałek ananasa z puszki do tej śliwki wcześniej namoczonej w gorącej herbacie .Pychotka !!!!!!!Pani przepisy sa rewelacyjne w jednym blogu same smakołyki i ułatwienie nam kobietom …życia garnkowo-kuchennego !!!!!!!!

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »