Śliwki w boczku pieczone – koreczki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Śliwki w boczku pieczone – koreczki

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Na dobry początek roku i karnawału oczywiście, śliwki w boczku. Najprostsza, najszybsza i najsmaczniejsza chyba przekąska, która nic a nic się nie zestarzała.

    Polecam, nie wszytko co stare, jest nudne:)

     

    Śliwki zapiekane w boczku

    Składniki na 10 koreczków, zwiększamy proporcjonalnie do wielkości apetytu:

    • 10 cieniusieńkich plasterków chudego, wędzonego boczku
    • 10 śliwek suszonych
    • 10 wykałaczek

    Sposób przygotowania koreczków:

    1. Piekarnik nagrzewamy do 200 oC.
    2. Każdą śliwkę dokładnie zawijamy w plasterek boczku, spinamy wykałaczką.
    3. Układamy w żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 min.
    4. Boczek powinien się porządnie przyrumienić.

    Podajemy gorące, ale na zimno też są pyszne:)

    Uwaga: tłuszcz wytopiony z boczku, bardzo pryska.

    Smacznego!!!

     

    (Visited 5 068 times, 43 visits today)

    Dorota

    Paszteciki z Pieczarkami
    previous
    Paszteciki Ptysiowe z pieczarkami – przepis na idealną przekąskę
    next
    Wieniec Drożdżowy z Morelami
    Paszteciki z Pieczarkami
    previous
    Paszteciki Ptysiowe z pieczarkami – przepis na idealną przekąskę
    next
    Wieniec Drożdżowy z Morelami

    21 komentarzy Ukryj

    Jadłem po raz pierwszy w życiu dzisiaj i powiem że niebo w gębie. Sądziłem że śliwka suszona jako taka sama z siebie sama jest kwaśna, ale włożyłem do ust pierwszy kawałek to nie mogłem się powstrzymać przed spróbowaniem następnego! ;D

    …….właśnie przygotowałam , czekam jak piekarnik się nagrzeje! / już kiedyś jadłam – pyszota , druga wersja była z gruszką ale śliwka bez porównania o niebo lepsza /

    Poda ktoś przepis na sos do tego? Chyba musztardowo miodowy. W restauracjach zawsze podają polane takim sosem. Chciałam to zrobić na imprezę, ale jak się robi ten sos?

    Ja połączyłabym ok. 1/4 szklanki miodu z 1 łyżeczką musztardy Dijon, trochę soku z cytryny (ok.1/2 łyżeczki), sól, świeżo mielony pieprz (odrobina) i mieszałabym, aż powstanie jednolita masa. Spróbuj, może to będzie ten smak 🙂

    czy to ma byc taka śliwka suszona najzwyklejsza, czy kalifornijska bo nigdy nie wiem jak stoję przed półką z bakaliami czy jest jakaś róznica pozdrawiam

    To mogą być śliwki takie jakie mamy lub kupimy w sklepie. Ja najbardziej lubię śliwki wędzone, bo są mniej słodkie od kalifornijskich, ale wszystkie rodzaje są odpowiednie 🙂

    Ja jeszcze dodaje orzecha i kawałek ananasa z puszki do tej śliwki wcześniej namoczonej w gorącej herbacie .Pychotka !!!!!!!Pani przepisy sa rewelacyjne w jednym blogu same smakołyki i ułatwienie nam kobietom …życia garnkowo-kuchennego !!!!!!!!

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię