Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Na dobry początek roku i karnawału oczywiście, śliwki w boczku. Najprostsza, najszybsza i najsmaczniejsza chyba przekąska, która nic a nic się nie zestarzała.
Polecam, nie wszytko co stare, jest nudne:)
Śliwki zapiekane w boczku
Składniki na 10 koreczków, zwiększamy proporcjonalnie do wielkości apetytu:
- 10 cieniusieńkich plasterków chudego, wędzonego boczku
- 10 śliwek suszonych
- 10 wykałaczek
Sposób przygotowania koreczków:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 oC.
- Każdą śliwkę dokładnie zawijamy w plasterek boczku, spinamy wykałaczką.
- Układamy w żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 min.
- Boczek powinien się porządnie przyrumienić.
Podajemy gorące, ale na zimno też są pyszne:)
Uwaga: tłuszcz wytopiony z boczku, bardzo pryska.
Smacznego!!!
(Visited 216 620 times, 3 visits today)
25 komentarzy Ukryj
Potocznie zwane juhaskami 😉 Uwielbiam je! 🙂
Często je robię na imprezy ale wcześniej moczę śliwki w brandy.
No właśnie, wiele osób moczy śliwki w alkoholu, moje bez tego też były pyszne, ale jeszcze kiedyś spróbuję:)
Mądra podpowiedź, czy morelówka kilkuletnia własnej roboty też może być?
sa wspaniałe! takie chrupiące..
Bardzo lubię, zrobiłam w Sylwestra.
świetna przekąska:)
Jadłem je w górach świętokrzyskich na sylwestra. Powiem tak… dupę urywają!! :):):)
bardzo smaczne koreczki
Jadłem po raz pierwszy w życiu dzisiaj i powiem że niebo w gębie. Sądziłem że śliwka suszona jako taka sama z siebie sama jest kwaśna, ale włożyłem do ust pierwszy kawałek to nie mogłem się powstrzymać przed spróbowaniem następnego! ;D
Prawda, że pyszne ??? ja też uwielbiam 🙂
niam
…….właśnie przygotowałam , czekam jak piekarnik się nagrzeje! / już kiedyś jadłam – pyszota , druga wersja była z gruszką ale śliwka bez porównania o niebo lepsza /
Zgadzam się, nie ma jak śliwki. Zazdroszczę, też bym zjadła 🙂
Poda ktoś przepis na sos do tego? Chyba musztardowo miodowy. W restauracjach zawsze podają polane takim sosem. Chciałam to zrobić na imprezę, ale jak się robi ten sos?
Ja połączyłabym ok. 1/4 szklanki miodu z 1 łyżeczką musztardy Dijon, trochę soku z cytryny (ok.1/2 łyżeczki), sól, świeżo mielony pieprz (odrobina) i mieszałabym, aż powstanie jednolita masa. Spróbuj, może to będzie ten smak 🙂
2lyzki miodu, pol cytryny, 2 lyzki oliwy z oliwek, 2 lyzki musztardy francuskiej
czy to ma byc taka śliwka suszona najzwyklejsza, czy kalifornijska bo nigdy nie wiem jak stoję przed półką z bakaliami czy jest jakaś róznica pozdrawiam
To mogą być śliwki takie jakie mamy lub kupimy w sklepie. Ja najbardziej lubię śliwki wędzone, bo są mniej słodkie od kalifornijskich, ale wszystkie rodzaje są odpowiednie 🙂
i czy mozna połozyć na papierze do pieczenia a nie w naczyniu?
Oczywiście można 🙂
Śliwki super, wszystkim smakowały;) Dziękuję;) na pewno do powtórzenia na inne imprezy;)
Ja jeszcze dodaje orzecha i kawałek ananasa z puszki do tej śliwki wcześniej namoczonej w gorącej herbacie .Pychotka !!!!!!!Pani przepisy sa rewelacyjne w jednym blogu same smakołyki i ułatwienie nam kobietom …życia garnkowo-kuchennego !!!!!!!!
Witam, czy przygotowane rano wieczorem dalej będą smaczne ??
Jeśli je odgrzejemy w piekarniku przez kilka minut to ok, ale nie polecam, najsmaczniejsze są robione na bierząco.