Zapraszam na Kremówkę Zeżeńską, skąd ta nazwa?
W naszej lokalnej cukierni jest jedno z moich ulubionych ciastek, właśnie ta kremówka. Nie jest to najbardziej klasyczna kremówka. Pomiędzy warstwami cienkiego, chrupiącego ciasta francuskiego ma nie tylko bitą śmietanę, ale również warstwę budyniu. Lubię ją bardzo właściwie nawet bardziej niż klasyczne kremówki dlatego postanowiłam upiec ją w domu. Okazało się że był to strzał w dziesiątkę i wszyscy są zachwyceni. Ciasto jest delikatne i przepyszne. Za cenę 2 ciastek z cukierni mam tak naprawdę deser dla całej rodziny i to na dwa dni.
Czy masz ochotę na pyszne, delikatne ciasto, które zachwyci całą rodzinę?
Ta kremówka z ciasta francuskiego to prawdziwa pokusa – rozpływające się w ustach warstwy budyniu, kremu ze śmietany i mascarpone oraz chrupiącego spodu to połączenie, którego nie sposób oprzeć się w weekend! Najlepsze w tym przepisie jest to, że wykorzystałam produkty kupione w sklepie. Kupne ciasto francuskie sprawdza się tutaj naprawdę doskonale. Budyń z torebki jest również odpowiedni, możecie oczywiście robić własny krem patiserie, ale nie jest to wcale konieczne.
To prosty przepis na ciasto, które wygląda efektownie, a przygotujesz je bez wysiłku – wystarczy gotowe ciasto francuskie, odrobina czasu i apetyt na słodką przyjemność. Kremówka jest lekka, ale jednocześnie bogata w smak, a posypka z cukru pudru dodaje jej eleganckiego finału.
Idealna na niedzielny podwieczorek, rodzinne spotkanie lub gdy chcesz sprawić sobie małą przyjemność.
Spróbuj – to ciasto dla każdego, które zawsze znika z talerzy w mgnieniu oka!
Czekasz na przepis? Już za chwilę podzielę się nim z Tobą – wystarczy scrollować w dół!
Pieczenie ciasta na Napoleonkę
Ciasto francuskie kupione w sklepie, dzielę na dwie połowy. Układam je na blasze do pieczenia na papierze w który była oryginalnie zwinięta.
Każdy kawałek ciasta przykrywam papierem do pieczenia i obciążam 1. jedna połowę blachą do pieczenia (mam 3 blachy) 2. drugą połowę kratką kuchenną.
Przepisy na CIASTO FRANCUSKIE

SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 budynie śmietankowe (40g x 2)
- 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru
- 70 g masła
- 400 ml. śmietany kremówki (30%)
- 250 g serka maskarpone
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany (lub 2 łyżki)
- skórka z 1 cytryny
- cukier puder do posypania ciasta
przygotowanie
Rozgrzewam piekarnik do 200 st.C. z termoobiegiem
Ciasto wyjmuję z opakowania. Dzielę na dwie równe połowy.
Każdy kawałek ciasta układam na blasze do pieczenia na papierze do pieczenia. Przykrywam ciasto kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia i obciążam drugą blachą.
Ciasto powinno piec się między dwiema blaszkami, aby nie urosło (zobacz na filmie)
Wstawiam ciasto do gorącego piekarnika i piekę do zrumienienia ok. 18-20 min.
Upieczone ciasto wyjmuję i odkładam.
Przygotowanie budyniu
Budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale o połowę zmniejszam ilość mleka.
Na 1 opakowanie budyniu przygotowuję 1,5 szkl. mleka.
W garnuszku zagotowuję 2 szkl. mleka. W 1 szklance rozpuszczam proszek budyniowy i cukier (cukier nie musi się całkowicie rozpuścić, ale proszek tak).
Kiedy mleko zaczyna się gotować wlewam do garnka budyń i od razu zaczynam mieszać energicznie kuchenną rózgą.
Budyń szybko zgęstnieje, zmniejszam płomień i na maleńkim gotuję jeszcze 2-3 min.
Mieszam starając się aby budyń się nie przypalił.
Gorący budyń zdejmuję z ognia i od razu dodaję masło pokrojone w kostkę, mieszam do chwili całkowitego rozpuszczenia.
Gorący budyń układam na jednym z kawałków ciasta francuskiego.
Ciasto układam na desce drewnianej przykrytej papierem do pieczenia, na ciasto kładę budyń i przykrywam go folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie Kremu z Bitej Śmietany
Kremówkę i miskę w której będę przygotowywała krem wstawiam na 30 min do zamrażarki, aby były bardzo zimne.
Mascarpone wyjmuję z lodówki na 30 min, przed przygotowaniem kremu.
Cukier puder mieszam z utrwalaczem/stabilizatorem do śmietany.
Cytrynę myję i ocieram z niej skórkę.
Kremówkę wlewam do zimnej miski, ubijam na średnich obrotach, aż zacznie się pienić, wtedy wsypuję cukier puder i ubijam kolejne ok. 2 min.
Kiedy śmietana zaczyna gęstnieć dodaję mascarpone i skórkę z cytryny, ubijam aż powstanie gęsty krem, na którym dobrze widoczne będą ślady po miksowaniu.
Składanie ciasta
Krem wykładam na całkowicie wystudzoną warstwę budyniu i od razu przykrywam drugim kawalŻiem ciasta francuskiego. Lekko przygniatam.
Ciasto wstawiam na min. 1h do lodówki.
Wyjmuję ciasto, kroję na porcje i posypuję cukrem pudrem.
Przechowuję w lodówce.
Smacznego!!!