Pyszna, orzeźwiająca lemoniada cytrynowa.
Moja lemoniada nie jest bardzo kwaśna, ale zdecydowanie czuje się smak cytryn. To pyszny napój, a nie tylko woda z cytryną i miętą.
Zawsze gotuję syrop z cytryny i cukru, dzięki temu smak napoju jest delikatny i wyrazisty.
Nie przesadzam z ilością cytryny, bo zbyt duża jej ilość, zwłaszcza dodana ze skórką sprawia, że lemoniada jest gorzka.
Lemoniadę przechowuję w lodówce do 2 dni. Moim zdaniem najlepsza jest po nocy spędzonej w chłodnym miejscu.
Polecam i życzę pięknego dnia ☀️

SKŁADNIKI
- 2 cytryny średnie lub duże
- 1 szklanka cukru (ok. 220 g)
- 1 l. wody
- 2-3 l zimnej wody + kostki lodu
- gałązki świeżej mięty
przygotowanie
Cytryny bardzo dokładnie myję.
Jedną z cytryn obieram, kroję w plasterki.
Wkładam do garnka, zalewam wodą ok. 1l. i wsypuję cukier.
Podgrzewam, najpierw zagotowuję, a następnie na małym ogniu gotuję ok 10 min., bez przykrycia.
Zdejmuję odstawiam, a by przestygła.
Sok cukrowo-cytrynowy przecedzam do dużego słoja lub dzbanka, aby resztki cytryny zostały na sitku (wyrzucam).
Do dzbanka wrzucam drugą cytrynę pokrojoną w plasterki, gałązki mięty i uzupełniam zimną wodą i kostkami lodu. Tyle wody, a by smak nam odpowiadał.
Idealny smak jak dla mnie to dolanie ok. 2,5 l wody i ok. 1 szklanki lodu.
Lemoniadę odstawiam na 20 min do lodówki, podaję.
Przepisy na NAPOJE
🍹🍹🍹🍹