Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada cytrynowa. Moja lemoniada nie jest bardzo kwaśna, ale zdecydowanie czuje się smak cytryn. To pyszny napój, a nie tylko woda z cytryną i miętą.
Zawsze gotuję syrop z cytryny i cukru, dzięki temu smak napoju jest delikatny i wyrazisty.
Nie przesadzam z ilością cytryny, bo zbyt duża jej ilość, zwłaszcza dodana ze skórką sprawia, że lemoniada jest gorzka.
Lemoniadę przechowuję w lodówce do 2 dni. Moim zdaniem najlepsza jest po nocy spędzonej w chłodnym miejscu.
Polecam i życzę pięknego dnia ☀️
Lemoniada
Składniki:
2 cytryny średnie lub duże
1 szklanka cukru (ok. 220 g)
1 l. wody
2-3 l zimnej wody + kostki lodu
gałązki świeżej mięty
Przepisy na NAPOJE
🍹🍹🍹🍹
Steps
1 Done | Sposób przygotowania: |
2 Done | Sok cukrowo-cytrynowy przecedzam do dużego słoja lub dzbanka, aby resztki cytryny zostały na sitku (wyrzucam). Do dzbanka wrzucam drugą cytrynę pokrojoną w plasterki, gałązki mięty i uzupełniam zimną wodą i kostkami lodu. Tyle wody, a by smak nam odpowiadał. Lemoniadę odstawiam na 20 min do lodówki, podaję. Smacznego ☀️ |
3 Done |