Lemoniada Cytrynowa klasyk – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Lemoniada Cytrynowa klasyk – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszna, orzeźwiająca lemoniada cytrynowa. Moja lemoniada nie jest bardzo kwaśna, ale zdecydowanie czuje się smak cytryn. To pyszny napój, a nie tylko woda z cytryną i miętą.
Zawsze gotuję syrop z cytryny i cukru,  dzięki temu smak napoju jest delikatny i wyrazisty.

Nie przesadzam z ilością cytryny, bo zbyt duża jej ilość, zwłaszcza dodana ze skórką sprawia, że lemoniada jest gorzka.

Lemoniadę przechowuję w lodówce do 2 dni. Moim zdaniem najlepsza jest po nocy spędzonej w chłodnym miejscu.

Polecam i życzę pięknego dnia ☀️

Lemoniada z Cytryn

 

 

Lemoniada

Składniki:

  • 2 cytryny średnie lub duże

  • 1 szklanka cukru (ok. 220 g)

  • 1 l. wody

  • 2-3 l zimnej wody + kostki lodu

  • gałązki świeżej mięty

 

Przepisy na NAPOJE 
🍹🍹🍹🍹

 

 

 

(Visited 176 times, 3 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Cytryny bardzo dokładnie myję.

Jedną z cytryn obieram, kroję w plasterki.

Wkładam do garnka, zalewam wodą ok. 1l. i wsypuję cukier.
Podgrzewam, najpierw zagotowuję, a następnie na małym ogniu gotuję ok 10 min., bez przykrycia.

Zdejmuję odstawiam, a by przestygła.

2
Done

Sok cukrowo-cytrynowy przecedzam do dużego słoja lub dzbanka, aby resztki cytryny zostały na sitku (wyrzucam).

Do dzbanka wrzucam drugą cytrynę pokrojoną w plasterki, gałązki mięty i uzupełniam zimną wodą i kostkami lodu. Tyle wody, a by smak nam odpowiadał.
Idealny smak jak dla mnie to dolanie ok. 2,5 l wody i ok. 1 szklanki lodu.

Lemoniadę odstawiam na 20 min do lodówki, podaję.

Smacznego ☀️

3
Done

Dorota

previous
Strucla Drożdżowa z Serem i Truskawkami
next
Ciasto na Pizzę i Pizza z Grilla lub Piekarnika
previous
Strucla Drożdżowa z Serem i Truskawkami
next
Ciasto na Pizzę i Pizza z Grilla lub Piekarnika

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »