• Home
  • Ciasta
  • Błyskawiczne Ciasto z Budyniem i Truskawkami
0 0
Błyskawiczne Ciasto z Budyniem i Truskawkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Błyskawiczne Ciasto z Budyniem i Truskawkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Łatwe i pyszne ciasto z truskawkami i budyniem. Robię je najczęściej na kupionym cieście francuskiem, ale równie pyszne jest na cieście kruchym.

Owoce

Do przygotowania ciasta można wykorzystać nie tylko truskawki, ale również inne miękkie owoce jak maliny, borówki, brzoskwinie.
W każdej wersji ciasto jest pyszne.

Przechowuję ciasto w lodówce, a następnego dnia po upieczeniu jest równie smaczne jak w dniu przygotowania.

 

 

Przepisy z filmem na CIASTA

 

 

 

 

Ciasto z Budyniem i Truskawkami

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 500 ml. mleka

– 1 budyń waniliowy 

– 3-4 łyżki cukru

– 50 g masła

– 250-300 g truskawek

– 2-3 łyżki cukru brązowego

– cukier puder (do posypania ciasta)

 

 

 

Przepisy na Truskawki
🍓🍓🍓

 

 

 

Przepisy na Ciasto Francuskie 

(Visited 743 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Przygotowuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W garnku zagotowuję 2/3 przygotowanego mleka, wsypuję cukier, mieszam.
Proszek budyniowy wsypuję do pozostałego mleka, mieszam, aż się rozpuści.

Kiedy mleko zaczyna się gotować jednym szybkim ruchem wlewam budyń i mieszam. Zmniejszam płomień i mieszam podgrzewając przez ok. 2 min.
Zdejmuję z ognia kiedy budyń zgęstnieje.
Do gorącego wkładam masło i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.

2
Done

Budyń przekładam do miski, przykrywam go szczelnie folią spożywczą. Folia powinna dotykać do gorącego budyniu.
Odstawiam do całkowitego wystygnięcia, można zostawić na noc w lodówce.

3
Done

Truskawki

Truskawki myję, usuwam szypułki, kroję owoce na średniej grubości plasterki.

4
Done

Piekarnik rozgrzewam do 195 st.C. z termoobiegiem piekę 30 min.

Ciasto wyjmuję z lodówki, zostawiam na 5 min, żeby lekko zmiękło.
Rozwijam, zostawiam na papierze w który ciasto było zawinięte.
Ciasto nakłuwam widelcem.

5
Done

Na ciasta wykładam budyń, rozsmarowuję równą warstwą, zostawiam po kilka centymetrów brzegu, bez budyniu.
Następnie zawijam brzegi, powstanie opaska wokół budyniu.

Na budyniu układam truskawki, im więcej tym lepiej, ale w jednej warstwie.
Ciasto posypuję cukrem brązowym.

Wstawiam do piekarnika i piekę 30 min.

6
Done

Upieczone ciasto wyjmuję, na blasze odstawiam do wystygnięcia. Kiedy jest już chłodne przekładam na talerz, lub deskę.

Posypuję cukrem pudrem, kroję i podaję.

Przechowuję w lodówce.

Smacznego

Dorota

previous
Ciasto na Pizzę i Pizza z Grilla lub Piekarnika
next
Lemoniada Truskawkowo-Arbuzowa
previous
Ciasto na Pizzę i Pizza z Grilla lub Piekarnika
next
Lemoniada Truskawkowo-Arbuzowa

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »