Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Łatwe i pyszne ciasto z truskawkami i budyniem. Robię je najczęściej na kupionym cieście francuskiem, ale równie pyszne jest na cieście kruchym.
Owoce
Do przygotowania ciasta można wykorzystać nie tylko truskawki, ale również inne miękkie owoce jak maliny, borówki, brzoskwinie.
W każdej wersji ciasto jest pyszne.
Przechowuję ciasto w lodówce, a następnego dnia po upieczeniu jest równie smaczne jak w dniu przygotowania.
Przepisy z filmem na CIASTA
Ciasto z Budyniem i Truskawkami
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 500 ml. mleka
– 1 budyń waniliowy
– 3-4 łyżki cukru
– 50 g masła
– 250-300 g truskawek
– 2-3 łyżki cukru brązowego
– cukier puder (do posypania ciasta)
Przepisy na Truskawki
🍓🍓🍓
Przepisy na Ciasto Francuskie
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Przygotowuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W garnku zagotowuję 2/3 przygotowanego mleka, wsypuję cukier, mieszam. Kiedy mleko zaczyna się gotować jednym szybkim ruchem wlewam budyń i mieszam. Zmniejszam płomień i mieszam podgrzewając przez ok. 2 min. |
2
Done
|
Budyń przekładam do miski, przykrywam go szczelnie folią spożywczą. Folia powinna dotykać do gorącego budyniu. |
3
Done
|
Truskawki |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 195 st.C. z termoobiegiem piekę 30 min.Ciasto wyjmuję z lodówki, zostawiam na 5 min, żeby lekko zmiękło. |
5
Done
|
Na ciasta wykładam budyń, rozsmarowuję równą warstwą, zostawiam po kilka centymetrów brzegu, bez budyniu. Na budyniu układam truskawki, im więcej tym lepiej, ale w jednej warstwie. Wstawiam do piekarnika i piekę 30 min. |
6
Done
|