Makaron ze szpinakiem zapiekany w białym sosie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Makaron ze szpinakiem zapiekany w białym sosie

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Makaron ze szpinakiem zapiekany w białym sosie. Błyskawiczne danie na obiad lub ciepłą kolację. Robię go zawsze kiedy uda mi się kupić odpowiedni makaron, a nie zawsze jest to takie łatwe.

    Makaron można obgotować i nafaszerować dzień wcześniej, przechowywać w lodówce. Całość łączymy i zapiekamy przed samym podaniem. Makaron można upiec w jednym dużym naczyniu lub w kilku mniejszych, każde będzie stanowiło porcję dla jednej osoby.

    Polecam.

     

     

     

    Muszle nadziewane szpinakiem, zapiekane w białym sosie 

    Składniki:

    • 200 gr świeżego szpinaku
    • 250 gr sera ricotta
    • 250 gr makaronu muszle (u mnie Conchiglioni Nr 55 Lubelli)
    • 2 *szklanki sosu beszamelowego (może być kupiony lub *domowy)

    Sposób przygotowania:

    Makaron obgotować przez 7 minut, odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.

    Szpinak dokładnie umyć, sparzyć. Do garnka włożyć czysty szpinak, zalać wrzątkiem przykryć i zostawić na 5 min. Zamieszać aby wszystkie liście zmiękły. Odcedzić, wycisnąć. Posiekać drobno. Odstawić do ostygnięcia.

    W misce umieścić posiekany szpinak, ser ricotta, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
    Przy pomocy łyżeczki, napełniać makaronowe muszle nadzieniem.
    Przygotować płaskie, żaroodporne naczynie, na spód wyłożyć kilka łyżek sosu beszamelowego, ułożyć muszle, każdą przykryć łyżką sosu.

    Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez ok 25 min.

    Podawać gorące jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa np. z grilla.

    *Domowy sos beszamelowy:

    • ok. 50 g masła
    • ok. 3-3,5 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu białego (ja używam czarnego bo nie lubię białego)
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej lub 1 płatek kwiatu muszkatołowego 

    Sposób przygotowania:

    1. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i rózgą dokładnie mieszany, gotujemy chwilę. Wlewamy mleko, ok. 0,5 szklanki i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Sos szybko gęstnieje, więc dodajemy koleją porcję mleka, cały czas mieszamy (garnek stoi na ogniu, zmniejszamy płomień, sos łatwo się przypala). Dodajemy sól, pieprz i gałkę, mieszamy. Wlewamy pozostałe mleko.
    2. Próbujemy sos, jeśli trzeba doprawiamy.

    Gęstość sosu regulujemy ilością mleka, może się okazać, że podana w przepisie, jest zbyt mała, można ją zwiększyć, ale pamiętajmy, że sos powinien być dość gęsty.

    Smacznego.

     

     

     

     

     

     

     

    (Visited 43 times, 1 visits today)

    Dorota

    Tarta z Cukinią
    previous
    Tarta z Cukinią i Ziołową Fetą
    Ciasto z Rabarbarem
    next
    Tarta z rabarbarem i kruszonką
    Tarta z Cukinią
    previous
    Tarta z Cukinią i Ziołową Fetą
    Ciasto z Rabarbarem
    next
    Tarta z rabarbarem i kruszonką

    4 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię