Brownie z truskawkami i wiśniami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Brownie z truskawkami i wiśniami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Cudownie czekoladowe i owocowe, lepkie i ciężkie brownie z truskawkami i wiśniami.
    Upiekłam je specjalnie z okazji Dnia Ojca, dla najlepszego Taty na świecie, który kocha czekoladę 🙂

    Najłatwiejsze i najszybsze ciasto jakie piekę, w 35 min powinniście uporać się z przygotowaniem i upieczeniem ciasta.

    Ważne, żeby brownie piec z grzałką góra/dół bo ten sposób pieczenia mniej wysusza wypieki, a ważne aby brownie było wilgotne.

    Ja nie drylowałam wiśni, ale zostawiłam im ogonki, żeby każdy wiedział kiedy musi uważać na pestki, jeśli macie wiśnie bez ogonków to koniecznie przed pieczeniem usuńcie pestki.

    Bardzo polecam 🙂

     

    tosty, tosty przepis, tosty francuskie, tosty francuskie przepis, tosty francuskie jak zrobić, jak zrobić tosty, francuskie, śniadanie,  śniadanie przepisy, łatwe śniadanie przepis, szybkie przepisy na śniadanie, szybkie śniadanie przepisy, kwestia smaku, moje wypieki, kwestia smaku przepis, kwestia smaku tosty francuskie, brzoskwinie, przepisy, przepisy kulinarne, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy, przepisy kulinarne,  brownie, brownie przepis, czekolada, czekolada przepis, ciasto z czekoladą, ciasto z czekoladą przepis, przepisy kulinarne

     

    Brownie z Truskawkami i Wiśniami

    Składniki:

    • 3/4 szklanki kakao 
    • 175 g masła
    • 1 3/4 szklanki cukru
    • 3 jajka (L) 
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 2-3 krople zapachu pomarańczowego
    • ok. 200 g truskawek
    • ok. 200 g wiśni
    • cukier puder do oprószenia

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałka góra/dół.

    W dużym garnku połączyć masło i  kakao, podgrzać do chwili kiedy masło się rozpuści.
    Wymieszać, żeby powstała jednolita masa. Wsypać cukier, zamieszać, zdjąć z ognia, odstawić
    do przestygnięcia na ok. 5-7 min.

    Wiśnie wydrylować, truskawki umyć i oczyścić, duże przekroić na cztery części.

    Do letniej masy  czekoladowej wbijać pojedynczo jajka (mieszać drewnianą łyżką lub kuchenną rózgą), po dodaniu mieszać do połączenia składników. Dodać zapach, zamieszać.

    Na koniec wsypać mąkę z solą i dokładnie wymieszać, żeby powstała jednolita gęsta masa.

    Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać owoce, delikatnie docisnąć żeby częściowo zatopiły się w cieście.

    Wstawić do gorącego piekarnika 175 st.C i piec 25-27 min. Zaraz po upieczeniu wyjąć i studzić
    na kuchennej kratce. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego 🙂

    • tosty, tosty przepis, tosty francuskie, tosty francuskie przepis, tosty francuskie jak zrobić, jak zrobić tosty, francuskie, śniadanie,  śniadanie przepisy, łatwe śniadanie przepis, szybkie przepisy na śniadanie, szybkie śniadanie przepisy, kwestia smaku, moje wypieki, kwestia smaku przepis, kwestia smaku tosty francuskie, brzoskwinie, przepisy, przepisy kulinarne, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy, przepisy kulinarne,  brownie, brownie przepis, czekolada, czekolada przepis, ciasto z czekoladą, ciasto z czekoladą przepis, przepisy kulinarne
    • tosty, tosty przepis, tosty francuskie, tosty francuskie przepis, tosty francuskie jak zrobić, jak zrobić tosty, francuskie, śniadanie,  śniadanie przepisy, łatwe śniadanie przepis, szybkie przepisy na śniadanie, szybkie śniadanie przepisy, kwestia smaku, moje wypieki, kwestia smaku przepis, kwestia smaku tosty francuskie, brzoskwinie, przepisy, przepisy kulinarne, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy, przepisy kulinarne,  brownie, brownie przepis, czekolada, czekolada przepis, ciasto z czekoladą, ciasto z czekoladą przepis, przepisy kulinarne
    • Brownie z Owocami

     

     

     

    (Visited 32 times, 1 visits today)

    Dorota

    Makaron z Truskawkami
    previous
    Makaron z truskawkami i mascarpone
    Papryka Faszerowana
    next
    Papryka Faszerowana
    Makaron z Truskawkami
    previous
    Makaron z truskawkami i mascarpone
    Papryka Faszerowana
    next
    Papryka Faszerowana

    8 komentarzy Ukryj

    Nie mam zapachu pomarańczowego ale za to mam likier pomarańczowy 🙂 Czy można jedno zastàpić drugim?

    Można dać inny zapach, cytrynowy, waniliowy lub cukier waniliowy, a nawet trochę likieru pomarańczowego 🙂

    Aneta, może w Twoim piekarniku to zbyt krótki czas. Spróbuj piec o 5 min dłużej. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej, więc trzeba przepisy szczególnie na ciasta trochę dostosować do konkretnego urządzenia. Mam nadzieję, że kolejna próba będzie udana 🙂

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię