Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Cudownie czekoladowe i owocowe, lepkie i ciężkie brownie z truskawkami i wiśniami.
Upiekłam je specjalnie z okazji Dnia Ojca, dla najlepszego Taty na świecie, który kocha czekoladę 🙂
Najłatwiejsze i najszybsze ciasto jakie piekę, w 35 min powinniście uporać się z przygotowaniem i upieczeniem ciasta.
Ważne, żeby brownie piec z grzałką góra/dół bo ten sposób pieczenia mniej wysusza wypieki, a ważne aby brownie było wilgotne.
Ja nie drylowałam wiśni, ale zostawiłam im ogonki, żeby każdy wiedział kiedy musi uważać na pestki, jeśli macie wiśnie bez ogonków to koniecznie przed pieczeniem usuńcie pestki.
Bardzo polecam 🙂
Brownie z Truskawkami i Wiśniami
Składniki:
3/4 szklanki kakao
175 g masła
1 3/4 szklanki cukru
3 jajka (L)
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
2-3 krople zapachu pomarańczowego
ok. 200 g truskawek
ok. 200 g wiśni
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałka góra/dół.
W dużym garnku połączyć masło i kakao, podgrzać do chwili kiedy masło się rozpuści.
Wymieszać, żeby powstała jednolita masa. Wsypać cukier, zamieszać, zdjąć z ognia, odstawić
do przestygnięcia na ok. 5-7 min.
Wiśnie wydrylować, truskawki umyć i oczyścić, duże przekroić na cztery części.
Do letniej masy czekoladowej wbijać pojedynczo jajka (mieszać drewnianą łyżką lub kuchenną rózgą), po dodaniu mieszać do połączenia składników. Dodać zapach, zamieszać.
Na koniec wsypać mąkę z solą i dokładnie wymieszać, żeby powstała jednolita gęsta masa.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie foremka 25 x 21 cm), na wierzchu poukładać owoce, delikatnie docisnąć żeby częściowo zatopiły się w cieście.
Wstawić do gorącego piekarnika 175 st.C i piec 25-27 min. Zaraz po upieczeniu wyjąć i studzić
na kuchennej kratce. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
10 komentarzy Ukryj
OMG wygląda cudownie 🙂 🙂 🙂
zrobilam moj chlopak byl zachwycony. brawo ja 😉
Nie mam zapachu pomarańczowego ale za to mam likier pomarańczowy 🙂 Czy można jedno zastàpić drugim?
Można dać inny zapach, cytrynowy, waniliowy lub cukier waniliowy, a nawet trochę likieru pomarańczowego 🙂
Czy zamiast masła można dać margarynę do pieczenia?
Oczywiście można dodać margarynę.
A moje się nie uciekło po 25 minutach, co zrobilam nie tak?
Aneta, może w Twoim piekarniku to zbyt krótki czas. Spróbuj piec o 5 min dłużej. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej, więc trzeba przepisy szczególnie na ciasta trochę dostosować do konkretnego urządzenia. Mam nadzieję, że kolejna próba będzie udana 🙂
Jaki wymiar powinna mieć blacha?
Już uzupełniłam, u mnie foremka 25 x 21 cm. Pozdrawiam 🙂