Jak to zrobiłam, krok po kroku:
No i mamy pyszny obiad na kilka dni, będę tylko zmieniała dodatki i sałaty.
PAPRYKA FASZEROWANA
- 4 duże czerwone papryki
- 1 kg. mielonego mięsa
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki łagodnej papryki w proszku
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1 mały przecier pomidorowy
- Sól
- Pieprz
- Oliwa do smażenia
Sos beszamelowy:
- 2/3 l mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych.
2. Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i obsmażyć mięso. Doprawić solą, pieprzem, paprykami, dokładnie wymieszać, przykryć, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 20 min.
3. W międzyczasie cebulę pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę i usmażyć na oliwie do delikatnego zbrązowienia. Połączyć z mięsem, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, dalej smażyć pod przykryciem.
4. Piekarnik nagrzać do 180 oC.
5. Przygotować sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło na małym ogniu, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa, cały czas gotując (na średnim ogniu) wlewać mleko i od razu energicznie mieszać. Sos będzie szybko gęstniał w miarę podgrzewania. Całość gotować ok. 2-3 min cały czas mieszając. Powinniśmy otrzymać sos o gęstej, chociaż lejącej konsystencji.
6. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zamieszać. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić.
7. Na dno formy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia, wykładamy kilka łyżek sosu beszamelowego, następnie układamy połówki papryk, rozcięciem do góry. Do każdej połówki wkładamy 1-2 łyżki sosu a następnie mięso, na wierzch polewamy pozostały sos.
8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45-50 min.
Podajemy np. z sałatą i pieczywem.
Smacznego:)
7 komentarzy Ukryj
piękne zdjęcia, aż chce się zjeść…paprykę 🙂
Ta papryka na pierwszym zdjęciu po prostu niesamowita. A taka paprykę nadziewaną czasem robię. Bardzo lubimy 🙂
Bardzo dziękuję:) papryka rzeczywiście bardzo fotogeniczna:)
oj, muszę spróbować w Twoim wydaniu bo wygląda bardzo apetycznie
pyszne, na prawdę polecam, ja zrobiłam z papryką białą i wyszło genialne, ta papryka daje idealny smak!
Bardzo się cieszę:)
Piękne zdjęcia. 🙂 U nas mamy kilka przepisów na papryki faszerowane, ale zdjęcia robione na początku naszego blogowania, wymagają poprawy. Przypatrzę się i zainspiruję Twoimi. 😉