Papryka Faszerowana

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Papryka Faszerowana

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share
    O faszerowaną paprykę prosił mnie już od dłuższego czasu mój mąż. Kiedy w sklepie zobaczyłam te piękne, wielkie, czerwone papryki nie mogłam się oprzeć.
    No i mamy pyszny obiad na kilka dni, będę tylko zmieniała dodatki i sałaty.
     Polecam

     

     

     

    Papryka Faszerowana

     

     

     

    PAPRYKA FASZEROWANA 

    Składniki:
    • 4 duże czerwone papryki
    • 1 kg. mielonego mięsa
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 średnie cebule
    • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
    • 2 łyżki łagodnej papryki w proszku
    • 1 puszka pomidorów bez skóry
    • 1 mały przecier pomidorowy
    • Sól
    • Pieprz
    • Oliwa do smażenia

    Sos beszamelowy:

    • 2/3 l mleka
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 4 łyżki masła
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • Sól i pieprz

    Sposób przygotowania:

    1.     Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych.

    2.     Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i obsmażyć mięso. Doprawić solą, pieprzem, paprykami, dokładnie wymieszać, przykryć, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 20 min.

    3.     W międzyczasie cebulę pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę i usmażyć na oliwie do delikatnego zbrązowienia. Połączyć z mięsem, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, dalej smażyć pod przykryciem.

    4.     Piekarnik nagrzać do 180 oC

    5.     Przygotować sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło na małym ogniu, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa, cały czas gotując (na średnim ogniu) wlewać mleko i od razu energicznie mieszać. Sos będzie szybko gęstniał w miarę podgrzewania. Całość gotować ok. 2-3 min cały czas mieszając. Powinniśmy otrzymać sos o gęstej, chociaż lejącej konsystencji.

    6.     Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zamieszać. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić.

    7.     Na dno formy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia, wykładamy kilka łyżek sosu beszamelowego, następnie układamy połówki papryk, rozcięciem do góry. Do każdej połówki wkładamy 1-2 łyżki sosu a następnie mięso, na wierzch polewamy pozostały sos.

    8.     Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45-50 min.

    Podajemy np. z sałatą i pieczywem.

    Smacznego:)

     

     

     

     

     

     

     

     

    (Visited 63 times, 1 visits today)

    Dorota

    Ciasto Brownie
    previous
    Brownie z truskawkami i wiśniami
    next
    Sorbet cytrynowy – bez maszyny
    Ciasto Brownie
    previous
    Brownie z truskawkami i wiśniami
    next
    Sorbet cytrynowy – bez maszyny

    7 komentarzy Ukryj

    Piękne zdjęcia. 🙂 U nas mamy kilka przepisów na papryki faszerowane, ale zdjęcia robione na początku naszego blogowania, wymagają poprawy. Przypatrzę się i zainspiruję Twoimi. 😉

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię