Szaszłyki z Kurczaka – Souvlaki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szaszłyki z Kurczaka – Souvlaki

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Souvlaki to bardzo łatwe i pyszne Szaszłyki z Kurczaka. Robię je szybko i dlatego to jeden z moich ulubionych przepisów na dania z grilla.

Jestem szczęśliwą posiadaczką nowego elektrycznego Grilla Webera. Zdecydowałam się na tę wersję grilla bo miałam dość wojowania z węglem, nie chciałam kupować gazu w butli, a teraz wystarczy że mam dostęp do gniazdka elektrycznego i mogę grillować bez najmniejszych problemów.

Mój elektryk jest z GrillSklep-u, miejsca gdzie od zawsze zaopatruję się we wszystkie grillowe sprzęty. Polecam zajrzyjcie tam bo to nie tylko super sklep, ale i Akademia Grillowania, jeśli więc chcecie nauczyć się przygotowywania na ruszcie więcej niż tylko kiełbaski, czy kaszankę to jest to miejsce idealne.

Grill elektryczny jest jak dal mnie najczyściejszy i najmniej kłopotliwy, jednak jeśli macie już grill węglowy (ja też go mam), lub gazowy to oczywiście wszystkie potrawy przygotujecie na nich jak zawsze. Lubię przykrywane grille bo osiągają wyższą temperaturę, ale bez przykrycia grilluje się rownież i szaszłyki będą potrzebowały odrobię więcej czasu.

Grillowałam  szaszłyki na dwa sposoby, na ruszcie i na tacce. Ja lubię wersję w której mięso kładę bezpośrednio na ruszcie, lubię dobrze przypieczone, a nawet lekko przypalone szaszłyki. Wiem jednak, że nie każdy ma takie same upodobania, dlatego pokazałam na filmie również wersję grillowania na perforowanej tacce. Czas grillowania jest ten sam, przyrumienienie nieco delikatniejsze, więc wybierzcie to co lubicie najbardziej.

Zapraszam na więcej przepisów na grilla, teraz już nawet pogoda nie jest przeszkodą żeby przygotowywać jedzenie na świeży, powietrzu.

Życzę Wam jedynie dużo wolnego czasu i samych pyszności  😀

 

 

 

 

 

Szaszłyki z Kurczaka – Souvlaki

Składniki na ok. 10 szaszłyków

  •  1 mała cebula

  •  1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki białego wytrawnego wina

  • 1 łyżka soku z cytryny

  •  2 liście laurowe

  • 1,5 łyżeczki oregano

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka soli

  •  1 łyżeczka pieprzu

  •  3-4 łyżki oliwy

  • ok. 500 g piersi z kurczaka

 

 

 

 

Przepisy na dania z Grill-a 

 

 

Grill stawiam na tarasie, lub na balkonie czy ogrodzie. Mogę go również zdjąć z wózka i postawić na stole lub na ziemi. Nagrzewa się do 315 st.C.

Ten sprzęt ma moją osobistą rekomendację. Nie jest to reklama, nikt mi za to polecenie nie zapłacił. Po prostu dzielę się z Wami moim zdaniem, bo uważam, że warto dzielić się informacjami o dobrych sprzętach.

 

Elektryczny Grill

 

(Visited 350 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie Marynaty:

Cebulę, czosnek i liście laurowe siekam bardzo drobno.

Do średniej miski wrzucam cebulę, wlewam wino i sok z cytryny, dodaję sól, pieprz i oregano. Mieszam dokładnie.

2
Done

Przygotowanie kurczaka:

Piersi z kurczaka myję, osuszam, oczyszczam z nadmiaru tłuszczu.

Mięso kroję w średniej wielkości kostkę.

Mięso wkładam do marynaty, mieszam dokładnie.
Odstawiam na ok. 1-2 godz, można również w stawić na noc do lodówki.

3
Done

Przygotowanie szaszłyków:

Patyczki do szaszłyków zanurzam w wodzie, na ok. 30 min. dzięki temu nie będą się zbyt szybko paliły na grillu.
Można oczywiście użyć patyczków metalowych.

Kawałki mięsa nadziewam na patyczki, nie za ścisło, zostawiam niewielkie odstępy.

4
Done

Grill rozgrzewam do 290 st.C. w grillu elektrycznym

Na rozgrzany grill kładę szaszłyki. Część kładę bezpośrednio na ruszcie, część na specjalnej perforowanej tacce.
Zamykam pokrywę i piekę szaszłyki przez 5 min.

Odkrywam grilla i obracam, zamykam i jeszcze przez kilka minut piekę pod przykryciem. Od czasu do czasu odkrywam i obracam szaszłyki.

W sumie piekę ok. 10-12 min., do ładnego zrumienienia, ale nie za długo bo mięso zrobi się suche.
Odpowiednio zgrillowane souvlaki zdejmuję z rusztu, posypuję natką pietruszki.

Podaję od razu z dodatkiem grillowych dodatków, np. sałatki ziemniaczanej.

Smacznego 😀

5
Done

Dorota

Sernik Truskawkowy
previous
Sernik na Zimno Truskawkowy – bez miksera
Grill
next
Szaszłyki z Polędwicy Wieprzowej – film
Sernik Truskawkowy
previous
Sernik na Zimno Truskawkowy – bez miksera
Grill
next
Szaszłyki z Polędwicy Wieprzowej – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »