Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ten sernik na zimno jest przepyszny, mój Tadzio nie może się od niego oderwać.
Bardzo intensywny smak truskawek, lekka pianka i pyszny czekoladowy spód, jeden z najlepszych serników na zimno jakie zrobiłam.
Pracy jest przy nim niewiele, nie musimy nawet wyjmować miksera, najbardziej potrzebnym sprzętem będzie widelec.
Do przygotowania sernika można użyć również innych miękkich owoców, np. malin lub borówek.
Bardzo polecam.
Sernik na Zimno Truskawkowy
Składniki:
-
500 gr serka homogenizowanego
-
250 gr truskawek
-
1 galaretka truskawkowa
-
1/2 szklanki wrzątku
-
200 gr czekoladowych markizów
-
1 łyżka masła roztopiona
-
truskawki do dekoracji
Przepisy na Serniki na Zimno
Sposób przygotowania:
Małą tortownicę 20-24 cm posmarować roztopionym masłem i wysypać mąką. Odstawić. Dobrze jeśli tortownica jest rozpinana lub z wyjmowanym dnem.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Wystudzić.
Truskawki zmiksować, lub rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać z serkiem homogenizowanym.
Do serka truskawkowego wlać zimną galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić.
Ciastka umieścić w malakserze i zmiksować, wlać do nich roztopione masło, krótko zmiksować.
Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszyć w misce, potłuc dokładnie wałkiem do ziemniaków. Wlać masło wymieszać widelcem.
Ciastka przełożyć do przygotowanej foremki, wylepić dno, najłatwiej robić to widelcem, ciastka będą bardzo lepiące. Odstawić.
Masę serową zamieszać, wlać delikatnie do tortownicy na spód z ciastek.
Dobrze jest tortownicę umieścić na płaskim talerzu, żeby stała prosto i ciasto było równe, wstawić do lodówki i schłodzić
przez ok. 2-3 h lub przez noc.
Wyjąć sernik z lodówki, jeśli tortownica jest okrągła to ostrym nożem obrysować ciasto, rozpiąć obręcz i wyjąć sernik.
Jeśli mamy tortownicę z wyjmowanym dnem, delikatnie wypychamy dno do góry. Oprószyliśmy tortownicę mąką, więc sernik wyjdzie bez problemu, zachowując ładny karbowany brzeg.
Dekorujemy sernik świeżymi truskawkami.
Smacznego.
19 komentarzy Ukryj
wyglada BOSKO !!!
Kasiu, dziękuję, zniknęło w ekspresowym tempie 🙂
Bomba, idealny na upały.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Właśnie czegoś tak prostego i pysznego szukałam na urodziny synka!
Dla synka będzie idealne. Mój Tadzio pochłania w każdej ilości 🙂
Mmm, wygląda niezwykle kusząco 🙂
czy można to zrobić w papilotkach w firmie babeczek? czy będzie problem z wyjęciem z papierowych foremek?
Można oczywiście, jednak czas pieczenia trzeba odpowiednio skrócić.
Mam pytanko jaki to twaróg homonizowane i czy markizy to jest z kremem
Serek homogenizowany to taki a’la gęsty jogurt tylko waniliowy, a markizy to dwa herbatniki, waniliowe, czekoladowe lub inne, a między nimi krem (też może być w różnych smakach) 🙂
link do serków: https://www.google.pl/search?q=serek+homogenizowany&tbm=isch&imgil=zB-Zypg06VgluM%253A%253BQAiHzUsf7u1jNM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fdetalic.pl%25252Fserek-homogenizowany-p-605.html&source=iu&pf=m&fir=zB-Zypg06VgluM%253A%252CQAiHzUsf7u1jNM%252C_&usg=__VnsO0IXqSxp7oK3s4Jdw-PEvRZM%3D&biw=1920&bih=1038&ved=0ahUKEwjAyO-EyvTKAhUrEJoKHYZ6CYAQyjcIMQ&ei=uAu_VsCMLqug6ASG9aWACA#imgrc=zB-Zypg06VgluM%3A
i
link do markizów: https://www.google.pl/search?q=serek+homogenizowany&tbm=isch&imgil=zB-Zypg06VgluM%253A%253BQAiHzUsf7u1jNM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fdetalic.pl%25252Fserek-homogenizowany-p-605.html&source=iu&pf=m&fir=zB-Zypg06VgluM%253A%252CQAiHzUsf7u1jNM%252C_&usg=__VnsO0IXqSxp7oK3s4Jdw-PEvRZM%3D&biw=1920&bih=1038&ved=0ahUKEwjAyO-EyvTKAhUrEJoKHYZ6CYAQyjcIMQ&ei=uAu_VsCMLqug6ASG9aWACA#tbm=isch&q=markizy+ciastka
Robiłam w tamtym roku, syn pochłoną sam prawie całe… nie mam wyjścia, robię ponownie 😉
SUPER!!! Bardzo się cieszę, mój też go uwielbia 🙂
Mam takie pytanie: czy jakbym na tą masę z serków po wyjęciu z lodówki położyła truskawki i zalała galaretka to masa będzie się trzymać czy truskawki z galaretka będą za ciężkie i to opadnie ?
Można polać sernik galaretką i położyć truskawki, ale dopiero kiedy sernik będzie już całkowicie zastygnięty. Galaretkę na sernik proszę lać po odwróconej łyżce, żeby nie zrobiła dziur w cieście.
Pisze Pani, że robi w tortownicy, brzegi jednak wskazują na użycie tartownicy – formy do tart 🙂 czy można jednak faktycznie zrobić serniczek w okrągłej formie na zwykle placki i torty, bez tych falowanych brzegów?
Oczywiście, że można zrobić sernik w tortownicy z rozpinanym brzegiem. Proszę zobaczyć np. ten przepis z filmem, dokładnie widać tam jak robię sernik 🙂
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/sernik-na-zimno-3-kolorowy
1/2 szklanki wrzatki – że szklanki 250 ml czy 500 ml?
Szklanka to ok. 230-250 ml.
500 ml. to już pól litra, więc za dużo.
Czy zamiast truskawek mogę użyć mrożonych borówek?