• Home
  • Ciasta
  • Sernik na Zimno Truskawkowy – bez miksera
0 0
Sernik na Zimno Truskawkowy – bez miksera

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik na Zimno Truskawkowy – bez miksera

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ten sernik na zimno jest przepyszny, mój Tadzio nie może się od niego oderwać.

Bardzo intensywny smak truskawek, lekka pianka i pyszny czekoladowy spód, jeden z najlepszych serników na zimno jakie zrobiłam.
Pracy jest przy nim niewiele, nie musimy nawet wyjmować miksera, najbardziej potrzebnym sprzętem będzie widelec.

Do przygotowania sernika można użyć również innych miękkich owoców, np. malin lub borówek.

Bardzo polecam.

 

 

Sernik na Zimno Truskawkowy 

Składniki:

  • 500 gr serka homogenizowanego

  • 250 gr truskawek

  • 1 galaretka truskawkowa

  • 1/2 szklanki wrzątku

  • 200 gr czekoladowych markizów

  • 1 łyżka masła roztopiona

  • truskawki do dekoracji

 

 

Przepisy na Serniki na Zimno

 

Sernik na Zimno truskawkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Małą tortownicę 20-24 cm posmarować roztopionym masłem i wysypać mąką. Odstawić. Dobrze jeśli tortownica jest rozpinana lub z wyjmowanym dnem.

 

Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Wystudzić.
Truskawki zmiksować, lub rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać z serkiem homogenizowanym.
Do serka truskawkowego wlać zimną galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić.

 

Ciastka umieścić w malakserze i zmiksować, wlać do nich roztopione masło, krótko zmiksować.
Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszyć w misce, potłuc dokładnie wałkiem do ziemniaków. Wlać masło wymieszać widelcem.
Ciastka przełożyć do przygotowanej foremki, wylepić dno, najłatwiej robić to widelcem, ciastka będą bardzo lepiące. Odstawić.

 

Masę serową zamieszać, wlać delikatnie do tortownicy na spód z ciastek.
Dobrze jest tortownicę umieścić na płaskim talerzu, żeby stała prosto i ciasto było równe, wstawić do lodówki i schłodzić
przez ok. 2-3 h lub przez noc.

 

Wyjąć sernik z lodówki, jeśli tortownica jest okrągła to ostrym nożem obrysować ciasto, rozpiąć obręcz i wyjąć sernik.
Jeśli mamy tortownicę z wyjmowanym dnem, delikatnie wypychamy dno do góry. Oprószyliśmy tortownicę mąką, więc sernik wyjdzie bez problemu, zachowując ładny karbowany brzeg.

 

Dekorujemy sernik świeżymi truskawkami.

Smacznego.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sernik na Zimno

 

 

 

 

(Visited 13 268 times, 3 visits today)

Dorota

previous
Kurczak z Warzywami i Szpinakiem
next
Szaszłyki z Kurczaka – Souvlaki
previous
Kurczak z Warzywami i Szpinakiem
next
Szaszłyki z Kurczaka – Souvlaki

19 komentarzy Ukryj

Mam takie pytanie: czy jakbym na tą masę z serków po wyjęciu z lodówki położyła truskawki i zalała galaretka to masa będzie się trzymać czy truskawki z galaretka będą za ciężkie i to opadnie ?

Można polać sernik galaretką i położyć truskawki, ale dopiero kiedy sernik będzie już całkowicie zastygnięty. Galaretkę na sernik proszę lać po odwróconej łyżce, żeby nie zrobiła dziur w cieście.

Pisze Pani, że robi w tortownicy, brzegi jednak wskazują na użycie tartownicy – formy do tart 🙂 czy można jednak faktycznie zrobić serniczek w okrągłej formie na zwykle placki i torty, bez tych falowanych brzegów?

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »