Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na szybkiego i zdrowego Kurczaka z Chrupiącymi Warzywami. Całość smażymy krótko na dużym ogniu , często mieszając.
Do przygotowania marynaty do kurczaka użyłam po parz pierwszy smakowego oleju. Chyba częściej będę korzystała z tego produktu bo bardzo ułatwił mi pracę. Kurczaka i warzywa smażyłam na tym samym oleju.
Warzywa po usmażeniu powinny wciąż być chrupiące, dla tego nie smażymy ich zbyt długo i nie przykrywamy patelni.
Takim kurczakiem z warzywami można napełnić pszenne tortille lub podawać go z ryżem.
Polecam 🙂

Kurczak z Warzywami i Szpinakiem
Składniki:
-
600 gr piersi z kurczaka
-
1 duża papryka czerwona
-
2 średnie cebule czerwone
-
2 kawałki selera naciowego
-
ok. 2 szklanek świeżego szpinaku
-
2 łyżeczki oregano
-
1 płaska łyżeczka siekanej szałwii
Marynata:
-
4 łyżki oliwy lub oleju
-
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
-
1 średni ząbek czosnku
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczka czarnego pieprzu
- jeśli używamy czystej oliwy: 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka bazylii.
Przepisy na KURCZAKA
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, pokroić w cienkie paski.
Przygotować marynatę:
W szklanej misce połączyć wszystkie składniki marynaty, czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Używałam oleju z dodatkami, więc dodałam tylko czosnek słodką paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
Do marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać, ta aby każdy kawałek pokrył
się marynatą. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na min. 1 godz, można zostawić na całą noc.
Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w średniej grubości plasterki.
Cebulę obrać z łupiny, przekroić na pół i pokroić w cienkie półplasterki.
Selera naciowego pokroić w średniej grubości plasterki.
Szpinak umyć, odwirować.
Przygotować dwie duże patelnie.
Na jednej patelni usmażyć na dużym ogniu kurczaka, często mieszać. Smażyć przez ok. ok. 5 min.
Na drugiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy lub oleju z przyprawami i na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, paprykę i selera, doprawić oregano i szałwią. Mieszać i smażyć na dużym ogniu przez 5 min. Pod koniec smażenia posolić warzywa (ok. 1/2 łyżeczki soli).
Następnie połączyć warzywa z kurczakiem, dokładnie wymieszać i smażyć razem ok. 2-3 min
(na średnim ogniu).
Na koniec dodać szpinak, przykryć patelnię na ok. 1 min (szpinak zmięknie i zmniejszy się jego objętość), odkryć wymieszać, smażīć jeszcze 1 min.
Zdjąć z ognia i od razu podawać.
Smacznego.
6 komentarzy Ukryj
Przepyszne! Dawno nic tak dobrego nie jadłam no i jeszcze banalnego w przygotowaniu! Dodam jeszcze, ze dzięki temu przepisowi w końcu zdecydowałam sie na kupno selera naciowego i świeżego szpinaku ( szpinak jak juz to tylko mrożony, a przecież świeży jest tak cudowny ;)) i bedą to teraz moje ulubione warzywka i przekąski 😉 Dziękuje i pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, że smakował 🙂 Smacznego i pozdrawiam 😀
ojjjj az burczy mi w brzuszku!! bardzo lubie szpinak a juz w ogole razem z kurczakiem mmm!!!
ja również nigdy wcześniej nie używałam selera naciowego ani świeżego szpinaku. właśnie robię danie zaproponowane przez Ciebie i już na patelni (w każdym z poszczególnych etapów) wygląda obłędnie. piękne zapachy i jak zdrowo:) na pewno będę robić często!:))
Trzymam kciuki, żeby smakował 🙂
Koniecznie wykorzystalam moje tortille i to jaaak smacznie. Przepyszna kolacja. Nie mialam tylko selera naciowego i starlam kawalek korzenia na tartce o grubych oczkach. A na koniec po zestawieniu z ognia dodalam lyzke majonezu. Rewelacja, a co za zapach mmm.. Dziekuje bardzo za ten przepis. Pozdrawiam serdecznie. P.S. Przepraszam za brak polskich znakow, ale mieszkam za granica i tutaj ich niestety nie ma.