Kurczak z Warzywami i Szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak z Warzywami i Szpinakiem

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

     

    Przepis na szybkiego i zdrowego Kurczaka z Chrupiącymi Warzywami. Całość smażymy krótko na dużym ogniu , często mieszając.

    Do przygotowania marynaty do kurczaka użyłam po parz pierwszy smakowego oleju. Chyba częściej będę korzystała z tego produktu bo bardzo ułatwił mi pracę. Kurczaka i warzywa smażyłam na tym samym oleju.
    Warzywa po usmażeniu powinny wciąż być chrupiące, dla tego nie smażymy ich zbyt długo i nie przykrywamy patelni.

    Takim kurczakiem z warzywami można napełnić pszenne tortille lub podawać go z ryżem.

    Polecam 🙂

     

    kurczak, kurczak przepisy, przepisy na kurczaka, obiad, obiad przepis, szybki obiad, szybki obiad ptrzepis

    Kurczak z Warzywami i Szpinakiem

    Składniki:

    • 600 gr piersi z kurczaka 
    • 1 duża papryka czerwona 
    • 2 średnie cebule czerwone 
    • 2 kawałki selera naciowego
    • ok. 2 szklanek świeżego szpinaku 
    • 2 łyżeczki oregano
    • 1 płaska łyżeczka siekanej szałwii 

     Marynata:

    • 4 łyżki oliwy lub oleju (u mnie Kujawski z dodatkiem ostrej papryki, czosnku i bazylii)
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    • 1 średni ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu
    • jeśli używamy czystej oliwy: 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka bazylii. 

    Sposób przygotowania:

    Kurczaka umyć, pokroić w cienkie paski.

    Przygotować marynatę:

    W szklanej misce połączyć wszystkie składniki marynaty, czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Używałam oleju z dodatkami, więc dodałam tylko czosnek słodką paprykę, sół i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.

    Do marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać, ta aby każdy kawałek pokrył
    się marynatą. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na min. 1 godz, można zostawić na całą noc.

    Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w średniej grubości plasterki.
    Cebulę obrać z łupiny, przekroić na pół i pokroić w cienkie półplasterki.
    Selera naciowego pokroić w średniej grubości plasterki.
    Szpinak umyć, odwirować.

    Przygotować dwie duże patelnie.
    Na jednej patelni usmażyć na dużym ogniu kurczaka, często mieszać. Smażyć przez ok. ok. 5 min.
    Na drugiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy lub oleju z przyprawami i na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, paprykę i selera, doprawić oregano i szałwią. Mieszać i smażyć na dużym ogniu przez 5 min. Pod koniec smażenia posolić warzywa (ok. 1/2 łyżeczki soli).

    Następnie połączyć warzywa z kurczakiem, dokładnie wymieszać i smażyć razem ok. 2-3 min
    (na średnim ogniu).

    Na koniec dodać  szpinak, przykryć patelnię na ok. 1 min (szpinak zmięknie i zmniejszy się jego objętość), odkryć wymieszać, smażīć jeszcze 1 min.

    Zdjąć z ognia i od razu podawać.

    Smacznego.

    • kurczak-warzywami-przepis
    • kurczak-1
    • kurczak-z-warzywami
    • kurczak

     

    Follow my blog with Bloglovin

    (Visited 208 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Kotlety mielone z łososia z kaparami
    Plecak Rodzinny
    next
    Rodzinny Plecak Podróżny – Plecak dla Mamy
    previous
    Kotlety mielone z łososia z kaparami
    Plecak Rodzinny
    next
    Rodzinny Plecak Podróżny – Plecak dla Mamy

    6 komentarzy Ukryj

    Przepyszne! Dawno nic tak dobrego nie jadłam no i jeszcze banalnego w przygotowaniu! Dodam jeszcze, ze dzięki temu przepisowi w końcu zdecydowałam sie na kupno selera naciowego i świeżego szpinaku ( szpinak jak juz to tylko mrożony, a przecież świeży jest tak cudowny ;)) i bedą to teraz moje ulubione warzywka i przekąski 😉 Dziękuje i pozdrawiam

    ja również nigdy wcześniej nie używałam selera naciowego ani świeżego szpinaku. właśnie robię danie zaproponowane przez Ciebie i już na patelni (w każdym z poszczególnych etapów) wygląda obłędnie. piękne zapachy i jak zdrowo:) na pewno będę robić często!:))

    Koniecznie wykorzystalam moje tortille i to jaaak smacznie. Przepyszna kolacja. Nie mialam tylko selera naciowego i starlam kawalek korzenia na tartce o grubych oczkach. A na koniec po zestawieniu z ognia dodalam lyzke majonezu. Rewelacja, a co za zapach mmm.. Dziekuje bardzo za ten przepis. Pozdrawiam serdecznie. P.S. Przepraszam za brak polskich znakow, ale mieszkam za granica i tutaj ich niestety nie ma.

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię