Łatwy przepis na Kurczaka po Chińsku.
Pomysł na obiad w orientalnym stylu, szybki i niezwykle prosty. Mięso robię w sporej ilości pysznego sosu. Podaję najczęściej z ryżem lub makaronem ryżowym.
Orzechy przed dodaniem do kurczaka można lekko uprażyć na patelni, ja jednak używam orzechów solony, a takie nie za dobrze się prażą. Jeśli wolicie orzechy prażone użyjcie orzechów ziemnych niesolonych. Te na pewno będą również doskonałe.
Orzechy prażymy na suchej, gorącej patelni przez kilka minut, często mieszamy lub podrzucamy, żeby nie przypaliły się.
Do kurczaka po chińsku można użyć rownież orzechów nerkowca, także wcześniej je podprażyć na patelni.
Polecam danie jest naprawdę świetne 😀
Przepisy na OBIAD

SKŁADNIKI
- 1 pierś z kurczaka (ok. 500 g)
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 2 ząbki czosnku
- Sos
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
- 2 łyżki chińskiego wina do gotowania
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- Ponadto
- ok. 1 szklanki kapusty pekińskiej
- 3 kawałki selera naciowego
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki bambusa
- 0,5 szklanki orzechów arachidowych (u mnie solone)
przygotowanie
Mięso myję, osuszam, kroję na średniej wielkości kostki.
Do miski wkładam kurczaka, dodaję sól, pieprz, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mieszam, aby przyprawy dokładnie pokryły mięso.
Odstawiam przynajmniej na 1-2 h, lub na noc do lodówki.
SOS DO KURCZAKA
W miseczce łączę
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
2 łyżki chińskiego wina do gotowania
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
Mieszam dokładnie. Odstawiam.
Kapustę pekińską kroję w plastry średniej grubości.
Pieczarki u mnie mini, więc większe kroję na pół, mniejsze zostawiam całe (zwykłe pieczarki kroję na cztery).
Selera kroję na kawałki.
Bambus na średnie kawałki.Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, obsmażam na nim kurczaka ze wszystkich stron.
Kiedy nie ma już surowego mięsa dodaję selera i pieczarki, mieszam i smażę pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min.
Odkrywam dodaję bambus, wlewam sos i mieszam. Ponownie przykrywam i duszę na małym ogniu ok. 15 min.
Na koniec posypuję orzechami, mieszam i zdejmuję z ognia.
Podaję z ryżem lub ryżowym makaronem.
Filmy z przepisami na OBIAD