Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny, domowy sernik z gotową masą karmelową. Masę kupujemy w puszkach, to ta sama, której używacie do mazurków i szyszek z ryżu preparowanego.
Sernik robi się bardzo łatwo i szybko, wymaga niewielu składników, a wygląda i smakuje naprawdę doskonale. Sernik Karmelowy pieczemy w kąpieli wodnej
i z grzałkami piekarnika ustawionymi góra/dół, a nie z termoobiegiem.
Jak każdy inny i ten sernik karmelowy potrzebuje czasu, żeby wystygnąć i nieco się zsiąść, dlatego najlepiej przed podaniem jest go przez kilka godzin odstawić
w chłodne miejsce. Najlepiej jeśli upieczecie go dzień wcześniej i na noc wstawicie do lodówki.
Sernik jest doskonałym ciastem na święta i duże uroczystości, lubią go prawie wszyscy i można piec do co najmniej dzień wcześniej, co oszczędza nam dużo cennego czasu.
Polecam 🙂
Sernik Karmelowy
Składniki na sernik karmelowy:
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- 260 g sera na sernik trzykrotnie mielonego (u mnie Piątnicy)
- 260 g gotowej masy karmelowej lub krówkowej (u mnie Bakalandi)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 krople zapachu pomarańczowego lub waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania sernika karmelowego:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałka góra/dół.
Ser i masę karmelową włożyć do miski i dokładnie wymieszać, najlepiej kuchenną rózgą. Do masy dodać żółtka i zapach pomarańczowy, dokładnie wymieszać. Odstawić.
Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania po łyżce dodać cukier puder, ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Do masy karmelowej włożyć ok. 1/3 piany i dokładnie wymieszać, następnie przełożyć pozostałą pianę i wymieszać delikatnie, żeby wszystkie składniki się połączyły.
Przygotwać tortownicę 24 cm., spód posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką.
Do tortownicy wlać ciasto.
Przygotować wodną kąpiel.
Tortownicę owinąć dokładnie folią aluminiową, wstawić do głębokiej blachy do pieczenia, nalać wrzątku do ok. 1/3 wysokości tortownicy.
Sernik wstawić do gorącego piekarnika i piec: 20 min w 170 st.C., góra/dół, następnie zmniejszyć grzanie
do 150 st.C. i piec kolejne 40 min. Studzić sernik w uchylonym piekarniku.
Najlepiej sernik karmelowy pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie wyjąć z formy.
Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na serniki znajdziecie tutaj:
Więcej przepisów nie tylko słodkich z wykorzystaniem sera znajdziecie tutaj: