• Home
  • Ciasta
  • Domowy Sernik Karmelowy – Najłatwiejszy
0 0
Domowy Sernik Karmelowy – Najłatwiejszy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Domowy Sernik Karmelowy – Najłatwiejszy

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszny, domowy sernik z gotową masą karmelową. Masę kupujemy w puszkach, to ta sama, której używacie do mazurków i szyszek z ryżu preparowanego.

Sernik robi się bardzo łatwo i szybko, wymaga niewielu składników, a wygląda i smakuje naprawdę doskonale. Sernik Karmelowy pieczemy w kąpieli wodnej
i z grzałkami piekarnika ustawionymi góra/dół, a nie z termoobiegiem.

Jak każdy inny i ten sernik karmelowy potrzebuje czasu, żeby wystygnąć i nieco się zsiąść, dlatego najlepiej przed podaniem jest go przez kilka godzin odstawić
w chłodne miejsce. Najlepiej jeśli upieczecie go dzień wcześniej i na noc wstawicie do lodówki.

Sernik jest doskonałym ciastem na święta i duże uroczystości, lubią go prawie wszyscy i można piec do co najmniej dzień wcześniej, co oszczędza nam dużo cennego czasu.

Polecam 🙂

Sernik Karmelowy

Sernik Karmelowy

Składniki na sernik karmelowy:

  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 260 g sera na sernik trzykrotnie mielonego (u mnie Piątnicy)
  • 260 g gotowej masy karmelowej lub krówkowej (u mnie Bakalandi)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 krople zapachu pomarańczowego lub waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania sernika karmelowego:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałka góra/dół.

Ser i masę karmelową włożyć do miski i dokładnie wymieszać, najlepiej kuchenną rózgą. Do masy dodać żółtka i zapach pomarańczowy, dokładnie wymieszać.  Odstawić.

Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania po łyżce dodać cukier puder, ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.

Do masy karmelowej włożyć ok. 1/3 piany i dokładnie wymieszać, następnie przełożyć pozostałą pianę i wymieszać delikatnie, żeby wszystkie składniki się połączyły.

Przygotwać tortownicę 24 cm., spód posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką.
Do tortownicy wlać ciasto.

Przygotować wodną kąpiel.

Tortownicę owinąć dokładnie folią aluminiową, wstawić do głębokiej blachy do pieczenia, nalać wrzątku do ok. 1/3 wysokości tortownicy.

Sernik wstawić do gorącego piekarnika i piec: 20 min w 170 st.C., góra/dół, następnie zmniejszyć grzanie
do 150 st.C. i piec kolejne 40 min. Studzić sernik w uchylonym piekarniku.

Najlepiej sernik karmelowy pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie wyjąć z formy.

Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

  • Sernik Karmelowy
  • Sernik Karmelowy
  • Sernik Karmelowy

Więcej przepisów na serniki znajdziecie tutaj: 

Sernik Francuski

 

 

Więcej przepisów nie tylko słodkich z wykorzystaniem sera znajdziecie tutaj:

Naleśniki z Serem

(Visited 1 506 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Kurczak Curry
next
Keks Angielski – Pyszny
previous
Kurczak Curry
next
Keks Angielski – Pyszny

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »