Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny i błyskawiczny do przygotowania omlet z warzywami pieczony w kuchence mikrofalowej. Omlet nie może się nie udać, trzeba tylko pamiętać o kilku sprawach.
Kuchenka mikrofalowa podgrzewa wodę, dlatego omlet po 40 sek. pieczenia trzeba z niej wyjąć i dokładnie wymieszać. Z wierzchu omlet będzie upieczony, ale środek wciąż będzie płynny, ale po wymieszaniu i ponownym podgrzaniu upiecze się równo. Omlet będzie puszysty i delikatny.
Najłatwiejsze śniadanie jakie można sobie wymarzyć.
Wyjmując filiżankę z omletem z kuchenki mikrofalowej używajcie rękawic kuchennych bo naczynie może być bardzo gorące.
Smacznego 🙂
Więcej pomysłów na omlety znajdziecie tutaj:
Omlet z kuchenki mikrofalowej
Składniki na omlet dla 1 osoby:
- 1 jajko (L)
- 2 łyżki mleka (2%)
- 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę pomidora (lub nieco więcej)
- 1 łyżka startego na grubej tarce sera żółtego
- 1 łyżeczka drobnego szczypiorku drobno pokrojonego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania omletu:
W misce łączymy wszystkie składniki, jajko, mleko, ser, pomidora, szczypiorek i przyprawy dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do filiżanki lub kubeczka.
Wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 40 sek. Wyjmujemy i dokładnie mieszamy.
Ponownie wstawiamy do kuchenki na 1 min.
Wyjmujemy ostrożnie z kuchenki mikrofalowej przy pomocy rękawicy kuchennej, filiżanka może być gorąca.
Podajemy gorące posypane serem, szczypiorkiem i pomidorami.
Smacznego 🙂
Więcej pomysłów na omlety znajdziecie tutaj:
Pomysły na doskonałe śniadania: