Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo prosty do upieczenia, pszenny chleb domowy. Nie potrzebujemy zakwasu, wystarczą suche drożdże.
Chleb najsmaczniejszy jest w dniu pieczenia, ale również doskonale nadaje się do tostowania, lub podsmażania na odrobinie masła. Możemy usmażyć z niego również tosty francuskie.
Do upieczenia chleba pszennego użyłam najpopularniejszej mąki czyli mąki Poznańskiej Lubella, doskonale się do tego celu nadaje. Dzięki niej chleb jest delikatny i puszysty.
Aby upiekł się piękny, rumiany chleb z chrupiącą skórką w czasie pieczenia na dnie piekarnika należy umieścić naczynie z gorącą wodą (ok. 2 szklanek).
W czasie pieczenia woda będzie parowała i to dzięki tej parze skórka będzie chrupiąca, a środek delikatny i miękki.
Spróbujcie 🙂
Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziecie tutaj:

Chleb domowy
Składniki na chleb domowy:
- 1 1/4 szklanki mleka ciepłego (2%)
- 100 g masła roztopionego i przestudzonego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
- 3 szklanki + 1/2 szklanki mąki pszennej u mnie Puszysta Poznańska – Lubella
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko (do posmarowania chleba przed pieczeniem)
Sposób przygotowania chleba pszennego:
przygotowanie zaczyny drożdżowego:
W niewielkiej misce łączymy ciepłe mleko z miodem, masłem roztopionym i drożdżami, dokładnie mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 min.
przygotowanie ciasta na chleb domowy:
W dużej misie, najlepiej misie miksera łączymy mąkę (3 szk.) i sól mieszamy, wlewamy wyrośnięty zaczyn. Mieszamy do połączenia składników, a następnie zaczynamy wyrabiać najlepiej przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez ok. 7 min. Można wyrabiać ręcznie ok. 10-12 min.
Ciasto powinno być zwarte i odchodzić od ręki, dlatego w czasie wyrabiania można dosypywać nieco mąki (nie więcej niż 1/2 szk.)
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 min.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę, zagnieść, uformować prostokąt, zwinąć w rulon.
Foremkę keksową (u mnie 25 x 10 cm, ew nieco większą) posmarować masłem i oprószyć mąką.
Ciasto włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. z termoobiegiem.
Wyrośnięty chleb posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika, na dnie piekarnika postawić formę z gorącą wodą. Piec 45-50 min do zrumienienia.
Upieczony chleb wyjąć i na kuchennej kratce studzić w foremce ok. 30 min., następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
Kroić ostrym nożem, można opiekać w tosterze lub na patelni z odrobiną masła.
Smacznego 🙂
Coś do chleba – pasty do kanapek
4 komentarze Ukryj
Jeszcze nie robiłam chleba, do którego by szło tak dużo masła, ciekawe, trzeba wypróbować 🙂
Wow. Nie spodziewałem się że tak wyrośnie i będzie tak niesamowity ! Dziękuję .
Właśnie wyszedł z piekarnika,wygląda rewelacyjnie – dzięki za przepis
Bardzo się cieszę 😀