Chleb pszenny domowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chleb pszenny domowy

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Bardzo prosty do upieczenia, pszenny chleb domowy. Nie potrzebujemy  zakwasu, wystarczą suche drożdże.

    Chleb najsmaczniejszy jest w dniu pieczenia, ale również doskonale nadaje się do tostowania, lub podsmażania na odrobinie masła. Możemy usmażyć z niego również tosty francuskie.
    Do upieczenia chleba pszennego użyłam najpopularniejszej mąki czyli mąki Poznańskiej Lubella, doskonale się do tego celu nadaje. Dzięki niej chleb jest delikatny i puszysty.

    Aby upiekł się piękny, rumiany chleb z chrupiącą skórką w czasie pieczenia na dnie piekarnika należy umieścić naczynie z gorącą wodą (ok. 2 szklanek).
    W czasie pieczenia woda będzie parowała i to dzięki tej parze skórka będzie chrupiąca, a środek delikatny i miękki.

    Spróbujcie 🙂

     

    Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziecie tutaj:

    Chałka Drożdżowa

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Chleb domowy

     

    Chleb domowy

    Składniki na chleb domowy:

    •  1 1/4 szklanki mleka ciepłego (2%)
    • 100 g masła roztopionego i przestudzonego
    • 2 łyżeczki miodu
    • 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
    • 3 szklanki + 1/2 szklanki mąki pszennej u mnie Puszysta Poznańska – Lubella
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 jajko (do posmarowania chleba przed pieczeniem)

    Sposób przygotowania chleba pszennego:

    przygotowanie zaczyny drożdżowego:

    W niewielkiej misce łączymy ciepłe mleko z miodem, masłem roztopionym i drożdżami, dokładnie mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 min.

    przygotowanie ciasta na chleb domowy:

    W dużej misie, najlepiej misie miksera łączymy mąkę (3 szk.) i sól mieszamy, wlewamy wyrośnięty zaczyn. Mieszamy do połączenia składników, a następnie zaczynamy wyrabiać najlepiej przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez ok. 7 min. Można wyrabiać ręcznie ok. 10-12 min.

    Ciasto powinno być zwarte i odchodzić od ręki, dlatego w czasie wyrabiania można dosypywać nieco mąki (nie więcej niż 1/2 szk.)

    Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 min.

    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę, zagnieść, uformować prostokąt, zwinąć w rulon.

    Foremkę keksową (u mnie 25 x 10 cm, ew nieco większą) posmarować masłem i oprószyć mąką.

    Ciasto włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia.

    Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. z termoobiegiem.

    Wyrośnięty chleb posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika, na dnie piekarnika postawić formę z gorącą wodą. Piec 45-50 min do zrumienienia.

    Upieczony chleb wyjąć i na kuchennej kratce studzić w foremce ok. 30 min., następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.

    Kroić ostrym nożem, można opiekać w tosterze lub na patelni z odrobiną masła.

    Smacznego 🙂

     

    • Łatwy Chleb Domowy
    • Chleb domowy
    • Przepis na łatwy pszenny chleb domowy . Bez zaczynu. Pieczywo kanapkowe.

     

     

    Domowe pieczywo – przepisy:Chleb

    Coś do chleba – pasty do kanapek 

    Pasta jajeczna

    (Visited 35 times, 1 visits today)

    Dorota

    Omlet z Warzywami
    previous
    Omlet z mikrofalówki
    Surówka z Buraków
    next
    Buraki na 3 sposoby
    Omlet z Warzywami
    previous
    Omlet z mikrofalówki
    Surówka z Buraków
    next
    Buraki na 3 sposoby

    Jeden komentarz Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię