0 0
Drożdżowa rolada z jabłkami i śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżowa rolada z jabłkami i śliwkami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jedno z najlepszych ciast drożdżowych jakie upiekłam. Pyszne, delikatne i puszyste. Przez kilka dni zachowuje świeżość, jedliśmy je na śniadanie i na deser ciesząc się cudownym połączeniam słodkiego, drożdżowego ciasta i delikatnie kwaskowego nadzienia z jabłek i śliwek.

Ciasto robię z drożdży suchych więc nie wymaga ono przygotowywania zaczynu, ale ciasta na drożdżach suchych rosną dłużej niż te na świeżych. Ja przygotowałam ciasto, postawiłam je do wyrastania i wyszłam na zakupy, żeby miało czas spokojnie urosnąć.

Ciasto w czasie przygotowywania trzeba bardzo długo wyrabiać, żeby było delikatne i puszyste. Ja wyrabiam ciasta drożdżowe przy pomocy haka i robię to naprawdę długo na średnich obrotach, bo ok. 7-10 min. Drożdżowe ciasto lubi być naprawdę dokładnie wyrobione i ta sama zasada obowiązuje przy ciastach słodkich i słonych np. na pizzę. Jeśli bardzo dokładanie wyrobicie ciasto, a potem cienko je rozwałkujecie to
w czasie pieczenia powstaną wielkie bąble, a ciasto i pizza będzie przepyszne.

Jeśli nie czujecie się zbyt pewnie w zwijaniu ciasta w roladę, można z tego przepisu upiec placek, a nadzienie wyłożyć na wierzch, ale wtedy czas pieczenia będzie o ok. 10 min krótszy.

Polecam 🙂

 

Rolada drożdżowa z owocami

 

Drożdżowa rolada z jabłkami i śliwkami

Sposób przygotowania rolady drożdżowej:

  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka (2%)
  • 100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 8 g (1 opakowanie) drożdży suchych
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

na nadzienie:

  • ok. 500 g jablek Szara Reneta
  • ok. 200 g śliwek Węgierek
  • 2 łyżki wody
  • 1 cukier wanilinowy lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania rolady drożdżowej:

W misie miksera połączyć 3 szklanki mąki, mleko, cukier, żółtka sól i drożdże – wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przy pomocy haka  lub ręcznie przez ok. 7-8 min na średnich obrotach.

Kiedy ciasto jest już bardzo dokładnie wyrobione wlać masło i dalej wyrabiać. Prawdopodobnie ciasto i masło nie będą się zbyt dobrze łączyć dlatego należy wsypać ok. 2-3 łyżek pozostałej mąki, wtedy składniki doskonale się połączą i powstanie lepkie, gęste ciasto. Wyrabiać przez 3 min na średnich obrotach.

Wyjąć hak oczyścić z ciasta. Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 – 2 godz. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie:

Jabłka i śliwki myjemy, usuwamy pestki. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na średnie kawałki.

Do garnka wkładamy śliwki i jabłka, wsypujemy cukier i wodę. Wszytko ma się zacząć gotować, wtedy zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Powinien powstać dżem z widocznymi kawałki jabłek. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia (bez przykrycia).

Wracamy do ciasta.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę (do ciasta drożdżowego najlepsza jest ciepła, drewniana stolnica).

Zagniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( u mnie ok. 25×30 cm).

Na ciasto wykładamy nadzienie, z każdej strony zostawiamy ok. 2 cm.  czystego ciasta.
Zwijamy ciasto w roladę (tak jak na zdjęciu niżej). Przekładamy ciasto do keksówki posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto nacinamy wzdłuż ostrym nożem, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 20 min.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. grzałki góra/dół. 

Ciasto po wyrośnięciu smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 40-50 min, do suchego patyczka. Stopień upieczenia ciasta sprawdzamy po ok. 35 min. Jeśli zbyt szybko się przypieka możemy przykryć je folią aluminiową (ja przykryłam po 35 min., a następnie piekłam ciasto ok. 47 min.).

Ciasto studzimy na kuchennej kratce w foremce. Następnie lekko ciepłe wyjmujemy i lukrujemy.

Smacznego 🙂

 

Jak zrobić Ciasto Drożdżowe

 

Jak Zrobić Ciasto Drożdżowe

 

Rola z Owocami

 

  • Rolada Drożdżowa
  • Rolada Drożdżowa
  • Drożdżowe ciasto z jabłkami i śliwkami. Rolada z owocami

 

(Visited 4 337 times, 1 visits today)

Dorota

Domowy Chleb Pszenny
previous
Chleb pszenny domowy
Babeczki z Kremem Maślanym
next
Babeczki z Kremem na Halloween
Domowy Chleb Pszenny
previous
Chleb pszenny domowy
Babeczki z Kremem Maślanym
next
Babeczki z Kremem na Halloween

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »