Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna, delikatna rolada dyniowa z kremem z mascarpone i serka śmietankowego. Ciasto jest łagodne w smaku, waniliowo dyniowe.
*Jak upiec dynię do ciasta?
Do tego przepisu można użyć każdej pomarańczowej dyni, ja użyłam Hokkaido. Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki i miąższ, obieramy dynię ze skóry, kroimy na kawałki średniej wielkości. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C. z termoobiegiem. Dynię układamy na blasze, wlewamy 2-3 łyżki wody i pieczemy przez 20 min. Wyjmujemy studzimy, a następnie miksujemy.
Tak przygotowaną dynię można włożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 7 dni. Mus z dyni można również zamrozić.
Jak zwinąć roladę?
Upieczony cienki placek ciasta, układamy gorący na lnianej ściereczce i razem ze ścierką i papierem zwijamy go w rulon. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. Pamiętajmy, aby miejsce zwinięcia gdzie kończy się ciasto zawsze znajdowało się na spodzie.
Polecam rolada dyniowa z kremem śmietankowym jest doskonałym jesiennym deserem 🙂
Więcej przepisów na dynię zajdziecie tutaj:
Dyniowa rolada z kremem
Składniki na dyniowe ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (u mnie Lubella)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 3 jajka (L)
- 2 łyżeczki wanilii
- 1 szklanka cukru
- *2/3 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni u mnie Hokkaido
Składniki kremu:
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 1 opakowanie serka Bieluch lub innego kremowego serka śmietankowego (150 g)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki wanilii
Sposób przygotowania ciasta dyniowego:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. grzałka góra/dół.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
W dużej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do pierników,sól dokładnie wymieszać. Odstawić.
W mniejszej misce połączyć całe jaka, cukier wanilię i dynię, dokładnie wymieszać.
Do miski z suchymi składnikami wlać mieszankę jajeczną, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto wylać na blachę, wyrównać. Piec w 200 st.C przez 15 min.
Wyjąć ciasto, razem z papierem do pieczenia położyć na suchej ściereczce lnianej i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystygnięcia.
Sposób przygotowania kremu:
W misce połączyć wszystkie składniki kremu, dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą. Powinien powstać jednolity krem bez grudek. Odstawić do lodówki.
Zimne ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować kremem na całej powierzchni, zostawić niewielką ramkę dookoła. Delikatnie zwijać ciasto z kremem jednocześnie oddzielając papier.
Kiedy rolada jest zwinięta, ponownie owijamy ją papierem i chowamy na noc do lodówki.
Wyjmujemy posypujemy cukrem pudrem i ostrym nożem kroimy w grube plastry.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na rolady nie tylko słodkie znajdziecie tutaj:
Co jeszcze zrobicie z dyni, przepisy tutaj:
4 komentarze Ukryj
Teraz zauważyłem, że mam tylko 0,5 szklanki mąki. Czym mogę uzupełnić resztę do 3/4 – ziemniaczaną, czy może owsianą ? Bo takie mam tylko
Pozostałą część mąki najlepiej zastąpić mąką ziemniaczaną.
Poradziłem sobie
Ufff, bo mogłam odpowiedzieć dość późno 🙂