114
Jak zawsze muffinki przygotowuje się błyskawicznie. Wymagają niewiele wysiłku a sprawiają wielką radość dzieciom. Moje muffinki powędrowały do szkoły razem z Tadziem. Słyszałam, że bardzo smakowały.
A 18 osobowej klasie 2-klasistów, można chyba wierzyć bez zastrzeżeń 🙂
Przepis Nigelli Lawson
Muffinki bananowo czekoladowe
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka (L)
- 225 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
- Formę do muffinek, wyłożyć papierowymi papilotkami, lub posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Mąkę, proszek, sodę i kakao, połączyć, przesiać.
- W misce rozgnieść banany (ja robię to wałkiem do ziemniaków).
- Wlać olej i dokładnie wymieszać, następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, można łyżką lub na wolnych obrotach miksera.
- Ciastem napełnić foremki. Piec 15-20 min (do suchego patyczka), czas zależy od wielkości muffinek.
- Wyjąć i studzić na kratce.
Zimne muffinki można przechowywać w szczelnym pudełku do 3 dni. Najsmaczniejsze są następnego dnia po upieczeniu.
Smacznego!!!
5 komentarzy
Banan i czekolada – zdecydowanie jedno z najlepszych połączeń! Wyglądają bardzo apetycznie i pewnie tak smakują 🙂 Nie dziwne, że i dzieciakom przypadły do gustu 🙂
Uwielbiam je! Bardzo apetycznie się prezentują 🙂
a masła nie trzeba?
Nie, nie trzeba. Olej jest jedynym tłuszczem.
Mufinki rewrlacyjne !!! Ja dodałam jeszcze kawałeczki czekolady na wierzch- bo dzieciaki lubią:-)
Dzięki za przepis…szczerze polecam