Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kotlety mielone z łososia z dodatkiem kaparów i zieleniny.
Niezwykle proste i szybkie do zrobienia, razem ze smażeniem ok. 30 min. Miłośnikom ryb powinny bardzo smakować. Idealne danie na upały kiedy mamy ochotę na coś lekkiego.
Można podać je z sałatą na lekki lunch lub włożyć do bułki z dodatkiem np. sosu koperkowego i będziemy mieli pysznego, domowego fishburgera 🙂
Polecam.
Kotlety Mielone z Łososia
Składniki na kotlety:
- ok. 400 g filetu z łososia
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka kaparów
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- Sól i pieprz
- ok. 2 łyżek mąki do obtoczenia kotletów
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania kotletów z łososia:
Rybę umyć, odciąć skórę, pokroić na kawałki.
Łososia, kapary, natkę i koperek włożyć do malaksera lub maszynki do mielenia mięsa, dokładnie zmielić na jednolitą masę.
Przełożyć do miski. Dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, wyrobić jednolitą masę.
Wilgotnymi rękami formować niewielkie kotleciki, obtaczać w mące (cieniutką warstwą).
Na patelni rozgrzać ok. 2-3 łyżek oleju, układać kotleciki i na dużym ogniu zrumienić z jednej strony, przewrócić na drugą.
Zmniejszyć płomień do minimum i smażyć pod przykryciem przez 13 – 15 min.
Podawać gorące.
Jeden komentarz Ukryj
świetny i szybki pomysł na rybne kotleciki:-) dzisiaj wypróbuję!